Ενέκρινε το ΔΣ του ΟΑΕΔ την πρόταση για την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με αντικείμενο δύο νέα προγράμματα «Ενίσχυσης της ρευστότητας και της απασχόλησης» που αφορούν συνολικά 12.700 ωφελούμενους.

Οι τελικοί όροι και προϋποθέσεις θα εξειδικευθούν στη Δημόσια Πρόσκληση η οποία θα ακολουθήσει μετά την έκδοση της ΚΥΑ.

Οι βασικοί άξονες του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους για τις θέσεις που αφορούν στις οκτώ (8) Περιφέρειες Αμιγούς Στόχου Σύγκλισης (Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Β. Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος)

Το πρώτο σκέλος αφορά στην επιχορήγηση εργοδοτών για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα, εφόσον πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

i. έχουν προβεί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε σχέση με τον ανώτατο αριθμό των θέσεων εργασίας που είχαν τον Δεκέμβριο του 2014, με την πρόσληψη πρώην ανέργων κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2015 έως και 31-8-2015, με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου πλήρους ή/και μερικής απασχόλησης, τις οποίες και διατηρούν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για όλη τη συνολική διάρκεια του προγράμματος όπως ορίζεται παρακάτω, και

ii. δεν έχουν προβεί σε μείωση του προϋπάρχοντος προσωπικού που είχαν κατά το μήνα Δεκέμβριο.

Στο πρόγραµµα εντάσσονται εργοδότες για την επιχορήγηση, κατ’ ανώτατο όριο, είκοσι (20) θέσεων πλήρους απασχόλησης ή σαράντα (40) θέσεων μερικής απασχόλησης, για θέσεις.

Επιχειρήσεις οι οποίες είχαν αυξομειώσεις του προσωπικού τους κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2015 έως και 31-8-2015, σε σχέση με τον ανώτατο αριθμό των θέσεων εργασίας που είχαν κατά το μήνα Δεκέμβριο, θα επιχορηγηθούν για τον επιπλέον αριθμό των θέσεων εργασίας που έχουν δημιουργήσει οποιαδήποτε χρονική στιγμή κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα και διατηρούν μέχρι την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα και για όλη την διάρκεια του προγράμματος όπως ορίζεται παρακάτω.

Ως πλήρης απασχόληση νοείται η παροχή εξαρτημένης εργασίας που καλύπτει τόσο το ωράριο πλήρους απασχόλησης που ισχύει στην επιχείρηση, όσο και στις αποδοχές της πλήρους απασχόλησης, που προκύπτουν από τη σχετική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, την Κλαδική, την Επιχειρησιακή, τον Κανονισμό Εργασίας, τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, την επιχειρησιακή συνήθεια κ.λπ.

Ως εργαζόμενος μερικής απασχόλησης νοείται κάθε εργαζόμενος με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, του οποίου οι ώρες εργασίας, υπολογιζόμενες σε ημερήσια, εβδομαδιαία, δεκαπενθήμερη ή μηνιαία βάση είναι λιγότερες από το κανονικό ωράριο εργασίας του συγκρίσιμου εργαζόμενου με πλήρη απασχόληση και τουλάχιστον τέσσερις (4) ημερησίως.

Το δεύτερο σκέλος του προγράμματος αφορά σε ειδικό πρόγραμμα ελεύθερων επαγγελματιών με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας και την απασχόληση.

Δείτε εδώ όλη την πρόταση


 
Top