"Τα προβλήματα μας γονάτισαν. Είναι θέμα χρόνου το κλείσιμο του σταθμού μέριμνας ζώων του Πανεπιστημίου Πατρών", δήλωσε στο thebest η υπεύθυνη για θέματα συντονισμού στον σταθμό Μαρία Κοκκινάκη. Μια γυναίκα που μαζί με το Δ.Σ. έχει δώσει χρόνο, χρήμα και διάθεση για να κάνει αυτό που δεν μπορεί να κάνει το κράτος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο σταθμός για τα αδέσποτα της Πάτρας κινδυνεύει με κλείσιμο. Τα ελάχιστα κονδύλια που διατίθενται για την φύλαξη και φροντίδα των αδέσποτων της πόλης δεν επαρκούν για να καλυφθεί το πρόστιμο, το οποίο επιβλήθηκε για τυπικά προαπαιτούμενα, τα οποία η διεύθυνση Κτηνιατρικής διαπίστωσε πως απουσιάζουν.

"Είναι μια μακροχρόνια ταλαιπωρία και πλέον μετά από 20 χρόνια αποφασίσαμε να σταματήσουμε, να το κλείσουμε σιγά σιγά... Θέλουμε να τακτοποιήσουμε κάποια τυπικά ζητήματα. Εδώ και έναν χρόνο έχει εξελιχθεί πολύ άσχημα η κατάσταση. Μας σφυροκοπούν από πολλές πλευρές. Μας βγάζουν παράνομους ενώ έχουμε άδεια εδώ και 20 χρόνια. Τα έξοδα είναι πολλά και συμπληρώνουμε από δικά μας", λέει η κα Κοκκινάκη.

Νομικά κωλύματα για πολεοδομικά ζητήματα (μετά από 20 χρόνια), άλλα οικονομικής φύσης, αλλά και το πρόστιμο ύψους 3.500 ευρώ που ήρθε μετά από ελέγχους της κτηνιατρικής υπηρεσίας, "ξεχειλίζουν το ποτήρι".

"Ειναι οριστική η απόφασή μας να το κλείσουμε. Να συνεχίσουν το έργο κάποιοι άλλοι. Πάντα μας έδιναν κάποιες επιδοτήσεις εκτός από δύο χρόνια που δεν πληρωθήκαμε. Κάναμε σύμβαση με τον δήμο Πατρέων, Ναυπάκτου και Αιγίου, αλλα εκτός του Αιγίου όλες οι άλλες έχουν λήξει".

Στην μέριμνα ζώων του Πανεπιστημίου Πατρών έχουν απομείνει με ενεργό σχεδόν καθημερινό ρόλο, ένα άτομο που κάνει περισυλλογές και εργασίες στον σταθμό και η Μαρία Κοκκινάκη.

Αν δεν βρεθεί άμεσα λύση για την φύλαξη και τη φροντίδα των αδέσποτων η κατάσταση θα ξεφύγει από τον έλεγχο και αυτό θα έχει πολλές διαστάσεις. Τόσο για τα άτυχα τετράποδα, όσο και για τους κατοίκους της πόλης.

Να αναφέρουμε πως ο Σύλλογος Στήριξης του Σταθμού Μέριμνας Ζώων τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών, είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο και ιδρύθηκε το 1996 από μέλη του επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα την Πάτρα. Από την 1η Σεπτεμβρίου 1999 είναι μέλος του RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals).

Στα περίπου 20 χρόνια της λειτουργίας του, "γιορτάζει" το κλείσιμό του, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Γιάννης Πομώνης
 
Top