Εκατομμύρια άνθρωποι και τα Μέσα όλου του πλανήτη καθηλώθηκαν τη Δευτέρα το απόγευμα για το LIVE που ανακοίνωσε η NASA την περασμένη εβδομάδα. Όλα αυτά τα 24ωρα υπήρξαν σειρά θεωριών και υποθέσεων που κατέκλυσαν το διαδίκτυο οι οποίες έκαναν λόγο ακόμη και για ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Το επικρατέστερο σενάριο ωστόσο μέχρι και τις 18:30 όταν και ξεκίνησε η έκτακτη συνέντευξη τύπου, ήταν η ύπαρξη νερού. Λίγο μετά την έναρξη της συνέντευξης το σενάριο επιβεβαιώνεται. Ο πλανήτης Άρης έχει νερό και οι επιστήμονες έδωσαν στη δημοσιότητα το υλικό της μακροχρόνιας μελέτης τους και τις φωτογραφίες.

Στην ιστορική συνέντευξη Τύπου ένας από τους οικοδεσπότες ήταν ο Jim Green, διευθυντής του τμήματος Πλανητικής Επιστήμης στην έδρα της NASA, τον οποίο πλαισίωσε ο Michael Meyer, επικεφαλής επιστήμονας για το πρόγραμμα Mars Exploration της NASA.

Οι επιστήμονες που κάνουν τις ανακοινώσεις δήλωσαν αρχικά πως είναι ενθουσιασμένοι με τα ευρήματα και τόνισαν πως αναμένεται να διοργανωθεί άμεσα νέα εξερευνητική επανδρωμένη αποστολή στον πλανήτη.

Νερό σε υγρή μορφή ρέει σε φαράγγια και κρατήρες στον Ισημερινό του πλανήτη κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών και μόνο όταν η θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη ξεπερνά τους -23 βαθμούς C, σύμφωνα με τους ερευνητές που λένε ότι η ανακάλυψη αυξάνει τις πιθανότητες του πλανήτη να φιλοξενεί κάποια μορφή ζωής.


Οι ροές του αλμυρού νερού αφήνουν σκούρους λεκέδες και ραβδώσεις στο έδαφος του Άρη που φτάνουν τα εκατοντάδες μέτρα πριν στεγνώσουν το φθινόπωρο με την πτώση θερμοκρασίας επιφάνειας.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη βέβαιοι για την προέλευση του νερού. Αυτό είναι σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους και όπως μεταδίδει ο Guardian το επόμενο βήμα και η προτεραιότητά τους τώρα. Τα πορώδη πετρώματα κάτω από την επιφάνεια του Άρη θα μπορούσαν να συγκρατούν το παγωμένο νερό που λιώνει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και διαρρέει στην επιφάνεια.

Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι είναι αυτό να προέρχεται από συγκεντρωμένα αλατούχα υδροφόρα στρώματα ενώ ένα ακόμη πιθανό σενάριο είναι τα άλατα στην επιφάνεια του Άρη να απορροφούν νερό από την ατμόσφαιρα.

«Χρειάστηκαν πολλαπλές διαστημικές αποστολές κατά τη διάρκεια αρκετών ετών για να λυθεί αυτό το μυστήριο, και τώρα γνωρίζουμε ότι υπάρχει νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνεια του κρύου, έρημου, πλανήτη," δήλωσε ο Michael Meyer, επικεφαλής επιστήμονας του Mars Exploration της NASA στην έδρα του οργανισμού στην Ουάσιγκτον. "Φαίνεται ότι όσο περισσότερο μελετάμε τον Άρη, τόσο περισσότερο μαθαίνουμε πώς θα μπορούσε να υποστηρίξει τη ζωή "πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες αποδέχονται ευρέως την υπόθεση ότι ο Κόκκινος Πλανήτης διέθετε στο παρελθόν άφθονο, τρεχούμενο νερό και ορισμένοι υποστήριζαν ότι υπάρχει ακόμη νερό —μια βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη και τη συντήρηση ζωής— στον Άρη. Στις αρχές του έτους η NASA είχε ανακοινώσει ότι σχεδόν το μισό βόρειο ημισφαίριο του Άρη καλυπτόταν κάποτε από έναν ωκεανό, το βάθος του οποίου έφτανε ακόμη και το 1,6 χιλιόμετρο.Πηγή: lifo
 
Top