Μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας με τα αλεπάλληλα λουκέτα και το πάγωμα που επικρατεί στην αγορά πραγματοποιήθηκε έπειτα από δύο αναβολές στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας η τακτική γενική συνέλευση των μελών του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου.

Στο προεδρείο κάθισαν οι έμποροι κ.Χ. Παππάς, κ.Δ. Μανδέλος και ο κ.Δ. Χριστοδουλόπουλος, και ανάμεσα στα θέματα τα οποία συζητήθηκαν ήταν η οικονομική διαχείριση, το πασχαλινό ωράριο, η μετακίνηση Πρωτομαγιάς αλλά και το ζήτημα της διατήρησης του πενθήμερου θερινού ωραρίου.

Η συνέλευση ξεκίνησε με τον τον ταμία του συλλόγου Θ.Σκανδάλη, ο οποίος αναφερόμενος στην διαχείρηση του οικονομικού έτους 2013 έκανε λόγο για ισοσκελισμένο προυπολογισμό με ισόποσες δαπάνες και έσοδα, ενώ επεσήμανε την αδυναμία του Επιμελητηρίου να στηρίξει οικονομικά τους εμπόρους καθώς δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, λόγω της μείωσης των μελών του.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Γ. Γραμματέας του συλλόγου Χάιδω Παπαζήση, η οποία κάνοντας έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε αναφέρθηκε στο τραγικό αδιέξοδο και στις οικονομικές ανατροπές που έχουν συντελεστεί στην κοινωνία, με τα δραματικά νούμερα και τα λουκέτα στην Αγρινιώτικη αγορά, καλώντας σε ενότητα προκειμένου να υπάρξει μέτωπο απέναντι στην σκληρή πραγματικότητα που βιώνει ο κλάδος.

Η κα.Παπαζήση αναφερόμενη στα διάφορα επιδόματα του ΟΑΕΔ που βγαίνουν για την στήριξη των εμπορών τα χαρακτήρισε "εικονικά", καθώς λόγω των διάφορων παραμέτρων που έχουν είναι "άπιαστα προς του εμπόρους που πραγματικά τα έχουν ανάγκη", ενώ δεν παρέλλειψε να αναφερθεί και στους ανασφάλιστους εμπόρους που αυξανονται συνεχώς ανακοινώνοντας ότι έχει ζητήσει η ίδια από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Αγρινίου, τη δωρεάν περίθαλψη τους, χωρίς όμως να υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη απάντηση.

Ακολούθησε η ομιλία του πρόεδρου κ.Π.Μπεσίνη ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα των δικαστικών προσφυγών πολλών εμπόρων για μείωση του ενοικίου τους οι οποίοι και δικαιώθηκαν , ενημερώνοντας τα μέλη του συλλόγου πως ο νομικός του συνεργάτης θα συντάξει ένα κείμενο προς ενημέρωση των δικαιωμάτων όλων των παραμέτρων της δικαστικής λύσης πάνω στο ζήτημα.

Ο ίδιος έπειτα, αναφέρθηκε στην δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι έμποροι δηλώνοντας απογοτευμένος απ'την συμμετοχή των εμπόρων, ενώ εξέφρασε στους παρευρισκομένους την πρόθεση του διοικητικού συμβουλίου να παραιτηθεί κατά την σημερινή συνέλευση:"Νιώθουμε μόνοι καθώς στις διαδικασίες του συλλόγου στις δράσεις αλλά και στην καθημερινότητα του συμμετέχουν όλο και πιο λίγοι συνάδελφοι, είναι ξεκάθαρο ότι απέναντι στην ισχύ της κυβερνητικής αυθερεσίας απέναντι στις πολιτικές επιλογές που μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό και στο λουκέτο μόνο όλοι μαζί μπορούμε", ανέφερε ενώ πρόσθεσε:" Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας, μπήκε επιτακτικά το ζήτημα σήμερα σε αυτή την συνέλευση να θέσουμε την παραίτηση μας στη δική σας κρίση, να μην διαχειριστούμε κανένα από τα ζητήματα να προχωρήσουμε άμεσα σε εκλογές και το νέο διοικητικό συμβούλιο να διαχειριστεί τα έκτακτα θέματα και το θέμα της πενθήμερης εργασίας το καλοκαίρι αλλά και όλα τα ζητήματα που εμείς δεν διαχειριζόμαστε με τον τρόπο που θα έπρεπε ή αδυνατούμε να διαχειριστούμε.

Μας οδήγησε σε αυτή την σκέψη το γεγονός ότι είμαστε λίγοι και μόνοι μας, παρόλα αυτά θα μείνουμε στις θέσεις μας η συνέλευση θα γίνει κανονικά και θα διαχειριστούμε τα ζητήματα και θα πάρουμε τις αποφάσεις που πρέπει", ενώ πρόσθεσε:"Θα επιμείνουμε και θα προσπαθήσουμε τον επόμενο και τελευταίο χρόνο να φανούμε χρήσιμοι, ζητούμε την πλήρη συμμετοχή σας στα δρώμενα του συλλόγου".

Στις τελικές αποφάσεις που πάρθηκαν είναι η διατήρηση του πενθημέρου από τις 29/6 έως και τις 31/8, ενώ δεύτερη σε ψήφους ήρθε η πρόταση να παραμείνουν καταστήματα κλειστά από τις 8/7 έως και τις 24/8.

Όσον αφορά την πρόταση της κατάργησης του πενθημέρου η οποία προέκυψε από δύο εμπόρους, πήρε μόνο τις δύο δικές τους ψήφους, ενώ για το Πασχαλινό ωράριο αποφασίστηκε να διατηρηθεί όπως και πέρυσι, με τη διεύρυνση του ωραρίου κατα μια ώρα το Μ. Σάββατο.


 
Top