Μία επιτυχημένη παράσταση της Αθήνας, «Η Άλωση της Κωσταντίας», μετά από την παρουσίαση την περασμένη χειμερινή περίοδο στο θέατρο Μεταξουργείο, περιοδεύει σε μεγάλα αστικά κέντρα της περιφέρειας ενώ την Τετάρτη 8 Μαΐου 2013, αμέσως μετά το Πάσχα, προγραμματίζεται να ανέβει στην Κωνσταντινούπολη στο Θέατρο του Ζωγραφείου Λυκείου.

Το έργο που στηρίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Νίκου Μακριδάκη (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εστία) θα παιχθεί στην Πάτρα στη σκηνή του θεάτρου Πάνθεον της οδού Δημητρίου Γούναρη και Κανακάρη την προσεχή Κυριακή 31 Μαρτίου 2013 στις 20.00 ενώ το εισιτήριο κοστίζει 12 ευρώ. Θα ισχύσουν και εισιτήρια ΟΓΑ.

Το έργο που αποτελεί μία ανατρεπτική κωμωδία με φόντο την Κωνσταντινούπολη του σήμερα, έχει ανέβει σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του γνωστού ηθοποιού Χρήστου Βαλαβανίδη και παίζουν οι αγαπητοί και δημοφιλείς ηθοποιοί Άννα Βαγενά, Ελένη Γερασιμίδου και ο Βασίλης Παλαιολόγος που έχει καταγωγή από τη γειτονική Ηλεία και συγκεκριμένα την περιοχή του Πύργου.

Ο συμπαθής Βασίλης Παλαιολόγος που πριν από δύο χρόνια είχε δώσει μία συνέντευξη στο περιοδικό The Best Magazine της Πάτρας, πρωτοάρχισε την καριέρα του μέσα από το σήριαλ του Mega, «Δυο Ξένοι» ενώ με την Άννα Βαγενά έχει συνεργαστεί και σε άλλες επιτυχημένες παραστάσεις όπως το συγκλονιστικό δραματικό έργο «Το Γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη που μάλιστα είχε παιχθεί και στην Πάτρα στο θέατρο Πάνθεον.

Λίγα λόγια για την «Άλωση της Κωνσταντίας»

Δύο γυναίκες φίλες, σύγχρονες Ελληνίδες της Πόλης, η Άννα Βαγενά και η Ελένη Γερασιμίδου, ζουν και βιώνουν μέσα από τη διήγηση ενός γράμματος ανείπωτες καταστάσεις με σχεδόν αστυνομική πλοκή!

Οι δύο φίλες, είναι από τους λίγους Έλληνες που έχουν απομείνει στην Πόλη όπου άλλοτε έσφυζε ο Ελληνισμός και παλεύουν να συνυπάρξουν αρμονικά με τους Τούρκους και τις αναμνήσεις μιας ζωής αλλοτινής.

Μέσα από το καλογραμμένο αυτό έργο αναδύονται οι πολιτισμικές, πολιτικές και θρησκευτικές διαφορές μεταξύ των δύο γειτονικών λαών με τις προαιώνιες διαφορές, που καλούνται να συγκατοικήσουν, απρόθυμοι πια και να καταρρίψουν τις αποστάσεις που τους χωρίζουν. Με όχημα το χιούμορ, ο συγγραφέας καταφέρνει να θίξει εκ νέου ζητήματα που φαίνονται πια "σκονισμένα" από τη λήθη και το πέρασμα του χρόνου.

Πρόκειται για μία ιστορία που έχει ρίζες στον Ελληνισμό της Πόλης και φτάνει μέχρι την Ελλάδα του σήμερα. Η συγκίνηση εναλλάσσεται στη διάρκεια της παράστασης με το γέλιο και την ελπίδα, μέσα από τις απολαυστικές ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστριών καθώς και του τρίτου προσώπου της ιστορίας, το οποίο υποδύεται ο ταλαντούχος Βασίλης Παλαιολόγος.

Συντελεστές

Διασκευή - σκηνοθεσία – μουσική επιμέλεια: Χρήστος Βαλαβανίδης

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου.

Η παράσταση σύμφωνα με το πρόγραμμα της περιοδείας που διαβάσαμε σε σχετικό άρθρο στο σάιτ zougla.gr, θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Παρασκευή 29/3 στην Άρτα, στην Αίθουσα του Μουσικοφιλολογικού συλλόγου «Σκουφάς», το Σάββατο 30/3 στα Ιωάννινα , στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας», σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και την Κυριακή 31 Μαρτίου 2013 στο Πάνθεον της Πάτρας (τηλ. 2610 325778).

Για τη συνέχεια αναμένεται να μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη, από την Παρασκευή 5 Απριλίου έως και την Τρίτη 9 Απριλίου 2013 στο Θέατρο «Άνετον».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράσταση «Η Άλωση της Κωνσταντίας» στο Θέατρο Ζωγράφειου Λυκείου στην Κωνσταντινούπολη στις 8 Μαίου, θα παρουσιαστεί στο εκεί κοινό μεταφρασμένη με υπέρτιτλους στην τουρκική γλώσσα.

Επιμέλεια-Τ. Μαρτάτος-thebest
 
Top