Το σχέδιο της κυβέρνησης που αποκάλυψε στη Βουλή ο Τρύφων Αλέξιάδης προβλέπει εφόδους της Εφορίας και με διαδικασίες-εξπρές, σε γραφεία επιχειρήσεων, επαγγελματικές εγκαταστάσεις, ακόμα και σε σπίτια που χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική έδρα από φορολογουμένους, οι οποίοι είναι ύποπτοι για φοροδιαφυγή. Σημειώνεται ότι οι έφοδοι της εφορίας παντού, ακόμη και σε σπίτια προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο, καθώς αναφέρεται ότι σχετική ρύθμιση που θα εφαρμοστεί μέσα στους επόμενους μήνες έτσι ώστε η εφορία να μπαίνει μέσα σε σπίτια. Έως τον Οκτώβριο του 2015 η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει την επαρκή πρόσβαση της φορολογικής διοίκησης στις εγκαταστάσεις των φορολογουμένων για τη διεξαγωγή ελέγχων εγκαίρως και για σκοπούς επιβολής του νόμου. Σημειώνεται ότι παλαιότερα το σχετικό μέτρο έχει πάρει το πράσινο φως από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Το γερμανικό μοντέλο με εφόδους της Εφορίας χωρίς εισαγγελική εντολή στις επιχειρήσεις και σε σπίτια που χρησιμοποιούν φορολογούμενοι ως επαγγελματική έδρα, για το χτύπημα της φοροδιαφυγής, θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση.

Οι έλεγχοι θα γίνουν στα πρότυπα αυτών που πραγματοποίησε πρόσφατα η Γερμανία σε μεγάλους ομίλους.

Οι έλεγχοι θα γίνονται ανά πάσα ώρα, ακόμα και μεταμεσονύχτια, και οι ελεγκτές θα προχωρούν σε κατασχέσεις φορολογικών στοιχείων όπως ταμειακές μηχανές, τιμολόγια, δελτία παροχής υπηρεσιών κ.ά. και, όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης, θα γίνουν στα πρότυπα αυτών που πραγματοποίησε πρόσφατα η Γερμανία σε μεγάλους ομίλους με στόχο να χτυπηθεί η μεγάλη και διαπλεκόμενη φοροδιαφυγή.

Με βάση ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο το υπουργείο θα προχωρήσει σε εκτεταμένους φορολογικούς ελέγχους μέσα στο 2016 σε επιχειρήσεις προμηθευτών του δημοσίου, τεχνικών επιχειρήσεων, πολυεθνικών ομίλων, τραπεζικών ομίλων, ΜΜΕ, εκμετάλλευση οδικών οδών και άλλες επιχειρήσεις.

«Στοχεύουμε στη μεγάλη φοροδιαφυγή με βάση τα διεθνή και ευρωπαϊκά ελεγκτικά πρότυπα στόχους και μεθόδους», είπε ο κ. Αλεξιάδης και ανακοίνωσε ότι το υπουργείο αντιγράφει ελεγκτικά πρότυπα και διαδικασίες ευρωπαϊκών χωρών για τα βέλτιστα αποτελέσματα.

«Πρότυπο μας είναι οι έλεγχοι που έγιναν στη Γερμανία, όταν ξημερώματα εκατοντάδες ελεγκτές της εφορίας και αστυνομικοί μπήκαν σε μεγάλη επιχείρηση για θέματα φοροδιαφυγής. Τέτοιες σκηνές θα έχουμε στην Ελλάδα. Όχι μόνο στη μικρή και στη μεσαία φοροδιαφυγή, που είχε το κύριο βάρος των φορολογικών ελέγχων στο παρελθόν, αλλά κυρίως στη μεγάλη και στη διαπλεκόμενη φοροδιαφυγή» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός προανήγγειλε νομοσχέδιο που θα προβλέπει διατάξεις για την εθελοντική αποκάλυψη από τους φορολογούμενους αδήλωτων κεφαλαίων που βρίσκονται στο εσωτερικό ή το εξωτερικό.

Με αυτό θα δοθεί μία τελευταία ευκαιρία σε όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό να τα αποκαλύψουν τώρα διότι μετά, με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και το περιουσιολόγιο, θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα αποκάλυψης των αδήλωτων αυτών κεφαλαίων, είπε.


 
Top