Είναι η ημέρα που περίμενε με καρτερικότητα η μητέρα του Παύλου Φύσσα. Η ημέρα που βγάζει από μέσα της όλα όσα κρατούσε τα τελευταία δυο χρόνια για τον δολοφόνο του παιδιού της. Η Μάγδα Φύσσα έφτασε λίγο πριν τις 9 το πρωί στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των φυλακών Κορυδαλλού που γίνεται η δίκη της Χρυσής Αυγής.

Λίγο πριν αρχίσει η διαδικασία και ενώ οι φωτογράφοι αποτύπωναν στιγμές οι συνήγοροι των κατηγορουμένων άρχισαν να φωνάζουν και να διαμαρτύρονται έντονα γιατί όπως υποστήριξαν με την φωτογράφισή τους στοχοποιούνται.
Ξεκινώντας την κατάθεσή της η κα Φύσσα είπε: «Καταλαβαίνω την προσπάθεια της απέναντι πλευράς να μην καταθέσω σήμερα». Και συνέχισε περιγράφοντας την τελευταία φορά που είδε ζωντανό το παιδί της.

«Για την υπόθεση και την στυγερή δολοφονία του γιου μου, στις 17 του μηνός, ημέρα Τρίτη στις 17.30 το απόγευμα χαιρετηθήκαμε. Θα πήγαινε να δει μπάλα. Θα έψαχναν κατάστημα να δουν την μπάλα. Ήταν από τις λίγες φορές που θα έβλεπε την μπάλα χωρίς τον πατέρα του και τους φίλους του. Στις 17.30 το απόγευμα χαιρετηθήκαμε και είπαμε οτι θα τα πούμε το πρωί. Εκείνη τη μέρα χρειάστηκε να πάω με την κόρη μου. Από τις πέντε και μισή το απόγευμα το παιδί μου δεν μου ξαναμίλησε και δεν ήπιαμε ξανά ποτέ τον καφέ μας. Πήγα στην κόρη μου ξέροντας οτι στο σπίτι ειναι ο σύζυγος και δεν υπήρχε τίποτα που να προμηνύει οτι θα γίνει αυτο το κακό. Περίπου στις 2 τη νύχτα χτυπάει το κουδούνι και το τηλέφωνο του παιδιού και μιλάει ο πατέρας της απο το τηλέφωνο του κουνιάδου της. Η κόρη μου του λέει: "μπαμπά γιατι μιλάς απο εδώ" και τότε καταλάβαμε ότι έγινε κατι κακό. Της είπε: "άνοιξέ μου την πόρτα".»

Και συνέχισε με δάκρυα στα μάτια: «Ανοίγει η πόρτα και βλέπω έναν άνθρωπο να προσπαθεί να μιλήσει να μας πει τι έγινε. Τον ρώτησα "τι συμβαίνει και για ποιον θα μου πεις;" Μου είπε οτι "ο Παύλος χτύπησε και ειναι στο Κρατικό και ήρθα να σε πάρω". Σε καμιά περίπτωση δεν το πίστεψα οτι απλά χτύπησε. Δεν θέλησα να του κάνω ερωτήσεις. Του είπα "Μέχρι εδώ ήταν; Αυτό ήταν στη ζωή μας;" πίστεψα οτι θα δω τα μάτια του και θα καταλάβω τι έχει γινει. Η κα Φύσσα συνεχίζει να περιγράφει τις στιγμές αγωνίας μέχρι να φτάσει στο νοσοκομείο. Λέει ότι δεν μιλάει στον δρόμο και ελπίζει να είναι στην εντατική. «Καταλαβαίνω ότι είναι κάτι σοβαρό», λέει.

Είναι στο κρατικό και θέλει να σε δει. Δεν το πίστεψα. Πίστεψα πως έγινε κάτι πολύ κακό.
Μπαίνω στο αμάξι και οδηγεί ο κουνιάδος της κόρης μου άρα είχε γίνει κάτι πολύ κακό.Φτάνουμε στο κρατικό.

Βλέπω πολύ κόσμο απέξω, συγγενείς φίλους. Μπαίνω τρέχοντας μέσα και βλεππω μπροστά μου δυό γιατρούς. Η γιατρός έκλαιγε.
Έκλαιγε αλλά δεν μου έλεγε, άρχισα να τραβάω το παραβάν να δω τι γίνεται.


Ο γιατρός μου έδωσε ένα χάπι και μου είπε την αλήθεια. Ο Παύλος έφυγε
Και είπα πως είναι δυνατόν; Μου είπε οτι τον μαχαίρωσαν στην καρδιά η χρυσή αυγή
Και μου λέει υπομονή τον έχουν πιάσει. Και οτι η μαχαιριές ήταν επαγγελματικές
Ζήτησα να δω το παιδί μου. 5:30 μιλάγαμε και στις 3 βρήκα το παιδί μου με δύο μαχαιριές στο νεκροθάλαμο
Το παιδί μου όμως δεν τρόμαξε, απλά κοιμόταν και προσπαθούσα να το ζεστάνω.
(Από το κοινό κάποιος φωνάζει "Ρουπακιά σκυλολόι)
Η πρόεδρος θέτει ερωτήσεις για την ηλικία του Π.Φύσσα, την σωματική διάπλαση και το επάγελμα.
Ήταν 35, γεροδεμένος και έκανε διάφορες δουλειές. ήταν και μουσικός.
Δεν ήταν σε κανένα κόμμα. Χρόνια ασχολούνταν με τη μουσική και επαγγελματικά


Η μουσική του ήταν αντιφασιστική και αντιρατσιστική.


Πρόεδρος: τον είχε φέρει αυτό ποτέ σε σύγκρουση με κάποιους;


Μ.Φύσσα: Όχι, δεν μου είχε πεί ποτέ κάτι τέτοιο, άλλωστε και να γινόταν τα κατάφερνε με τα λόγια


Ό,τι ξέρω είναι από τη Χρύσα και από ένα παιδί που ήταν μαζί τους, ο Μελαχρινόπουλος


Πρόεδρος: Εσείς με τι ασχολείστε;


Μ.Φύσσα: ήμουν γαζώτρια, τώρα είμαι άνεργη.


Πρόεδρος: τι σας είπε η Χρύσα, είχαν σχέση;


Μ.Φύσσα: Ναι 2 χρόνια κ έμεναν μαζί αρκετά. Έψαχναν να δούν αγώνα κ βλεπουν τ κοράλλι κ είπαν να κάτσουν εκεί επειδή είχε τραπέζι


Συνολικά μαζεύτηκαν εκεί 9 άτομα, πχ Μελαχρινόπουλος, Ξυπόλιτος, Μαντάς, η Λίνα, ο Χρήστος Πακιώτης και άλλοι.

Πρώτη φορά πήγαν εκεί, η Χρύσα μου είπε πως δεν υπήρχε διαπληκτισμός στο μαγαζί

Μόλις βγήκαν είδαν να έχουν μαζευτεί Μελά και Κεφαλληνίας 20 μαύρες μπλούζες παραλλαγές άρβυλα, κρατάγανε ρόπαλα, λοστούς

Γωνία Κεφαλληνίας κ Τσαλδάρη υπήρχε αστυνομία, 4 δίας. τα παιδιά είδαν από την μια τους Χρυσαυγίτες και από την άλλη τους Δίας
'Ένας μεσάζοντας πήγε κ είπε στα παιδιά μη φοβάστε θα τ κανονίσω εγώ. Ο Πάυλος είπε: "Τι να φοβηθώ, είναι η γειτονιά μου"

Ο μεσάζοντας: "Φίλος είμαι, ειδικός φρουρός, ν βοηθήσω θέλω" Ταυτόχρονα πήγαινε κ στους Χρυσαυγίτες κ στην αστυνομία.

Ξεκινάνε τα παιδιά να φύγουν. Ο ένας έφυγε με ταξί απευθείας. Διασχίζουν την Τσαλδάρη και περνούν απέναντι.

Μαζί με τους 20 που ήταν εκεί άρχισε να έρχεται και το τάγμα εφόδου από τη Νίκαια.

Σταμάτησε ένα αυτοκίνητο μπροστά στα παιδιά και τους ρώτησε παιδιά ξέρετε που είναι η κεφαλληνίας;

Μετά μάθαμε πως αυτός είναι ο δολοφόνος

Πέθανε επι τοπου σε 4 λεπτά, πολύ σημαντικά για όσους μείνανε πίσω γιατί υπέδειξε το δολοφόνο του

Η κατάθεση της κας Φύσσα συνεχίζεται....

Για τη στυγερή δολοφονία του γιου μου θα ξεκινήσω από την προηγούμενη ημέρα που είδα για τελευταία φορά το παιδί μου. Χαιρετηθήκαμε, θα πήγαινε να δει μπάλα από τις ελάχιστες φορές που θα πήγαινε μόνος του,χωρίς τον πατέρα του ....Εμείς θα τα λέγαμε το πρωί με τον καφέ μας...το παιδί μου από τότε δεν μου ξαναμίλησε και ποτέ δεν ήπιαμε τον καφέ μας ...".

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την μαρτυρία της στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής η μητέρα του Παύλου Φύσσα.
Μετά από δεκαοκτώ συνεδριάσεις του δικαστηρίου η Μάγδα Φύσσα πήρε σήμερα θέση στο έδρανο του μάρτυρα , για να πει με ραγισμένη από την τραγική της απώλεια φωνή, την ώρα που έξω από το δικαστήριο δεκάδες μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων διαδήλωναν κατά της Χρυσής Αυγής : «Το παιδί μου δεν το τρόμαξαν...το είδα ξημερώματα το νεκροθάλαμο, κοιμόταν κι ήταν ένας άγγελος, που προσπαθούσα να τον ζεστάνω» .
«Τον Ρουπακιά δεν θα τον λέω με το όνομα του...θα τον λέω δολοφόνο γιατί είναι δολοφόνος, εκπαιδευμένος δολοφόνος, το παιδί μου έζησε μόνο 4 λεπτά και υπέδειξε το δολοφόνο του. Είπε δείχνοντάς τον,πού πας με μαχαίρωσες και φεύγεις;» ανέφερε η μάνα του μουσικού για τον φυσικό αυτουργό της δολοφονίας του παιδιού της.«Τίποτε δεν προμήνυε - ξεκίνησε την αφήγησή της για τα περιστατικά που είχαν προηγηθεί- ότι θα γίνει αυτό το κακό, ήμουν στην κόρη μου και πήρε τηλέφωνο ο σύζυγος μου . ήταν, δύο τα ξημερώματα...Της είπε άνοιξε μου..αμέσως καταλάβαμε ότι κάτι κακό είχε γίνει. Ηταν τελείως ωχρός, προσπαθούσε να μαζέψει όποια δύναμη του είχε μείνει. Τι συμβαίνει του είπα, για ποιον θα μου πεις...Μου είπε τίποτε σοβαρό, ο Παύλος χτύπησε και θέλει να σε δει...δεν τον πίστεψα ότι δεν είχε γίνει κάτι κακό...τον ρώτησα : μέχρι εδώ ήτανε;" αυτή ήταν η ζωή μας μέχρι εδώ", ΄κοιτούσα τα μάτια του για να καταλάβω...οδηγούσε ο κουνιάδος της κόρης μου, ο Τάκης δεν μπορούσε να οδηγήσει. Περίμενα και ήλπιζα. Φτάσαμε στο Κρατικό είδα πολύ κόσμο έξω, συγγενείς, φίλους,κατάλαβα ότι δεν μπορούσε κανείς να μου πει τίποτε, έφυγα τρέχοντας μέσα...μια γιατρός με κοίταγε στα μάτια αλλά δεν μου έλεγε τίποτε....άρχισε να τραβάω παραβάν, να δω αν είναι κάπου. Πείτε μου ζητούσα τι έχει γίνει μου έδωσε ένα χάπι ο γιατρός και μου είπε την αλήθεια,.ότι ο Παύλος έφυγε...ρωτούσα, πώς είναι δυνατόν;Μου είπε ότι τον μαχαίρωσε στην καρδιά η Χρυσή Αυγή κι έχουν πιάσει το δράστη...ρώτησα δεν μπορούσε να γίνει κάτι και μου είπε ο γιατρός ήταν χτύπημα επαγγελματικό κι εδώ έξω να είχε γίνει δεν θα προλαβαίναμε,.,..ζήτησα να δω το παιδί μου και πήγα στον θάνατο. στις τρεις το πρωί είδα το παιδί μου στο νεκροθάλαμο ...γι αυτούς που νομίζουν ότι τον τρόμαξαν τους λέω δεν τον τρόμαξαν το παιδί μου κοιμόταν κι ήταν ένας άγγελος...προσπαθούσα να τον ζεστάνω να σηκωθεί".

Τις άλλες ημέρες με διαμελισμένο μυαλό προσπαθούσαμε να συλλέξουμε πληροφορίες τι έγινε, έμαθα από την κοπέλα του.

Πρόεδρος: Με τι ασχολείτο;
-Με τη μουσική του κι έκανε και πολλές δουλειές για τα προς το ζην, σε μηχανουργείο, στη ζώνη Περάματος κι αλλού.
Πρόεδρος : Είχε ενταχθεί σε κάποιο κόμμα ;

Οχι , έβγαζε τους προβληματισμούς του στο χαρτί και στη μουσική του.

Πρόεδρος: Τι σας είπε η Χρύσα ;

- πρώτη φορά πήγαν σε αυτή την καφετέρια...είχαν κλείσει τραπέζι νωρίτερα, στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα είχαν μαζευτεί γύρω στα εννιά άτομα. Τελείωσε ο αγώνας βγήκαν έξω κι είδαν στην απέναντι γωνία συγκεντρωμένους χρυσαυγίτες, με μαύρα ρούχα, ρόπαλα κι άλλα...είχαν κλείσει τα αυτοκίνητα των παιδιών....στη γωνία την άλλη υπήρχε και αστυνομία, μηχανές της Δίας...ένας τύπος που εμφανίστηκε σαν μεσάζοντας βρέθηκε να δίνει οδηγίες στα παιδιά, " μη φοβάστε, τίποτε δεν θα γίνει".
Ο Παύλος του απάντησε ' δεν φοβάμαι τίποτε, είμαι στο σπίτι μου στη γειτονιά μου κι έχω μάθει να περπατάω ελεύθερα". Ποιός ήταν αυτός πρέπει να βρεθεί ....
Ο Παύλος έδιωχνε τα παιδιά και την κοπέλα του να πάνε σπίτι για να τελειώσει αυτό το πράγμα...τα παιδιά ήταν ακόμα στη γωνία εκεί που ήταν η αστυνομία. Κάποιο αυτοκίνητο σταμάτησε και ο οδηγός ρώτησε για την οδό .Εκ των υστέρων μάθαμε ότι ήταν ο δολοφόνος.

Τον εγκλώβισαν

Είχε έρθει στο μεταξύ και το τάγμα εφόδου από τη Νίκαια. Ηταν συνολικά περί τα 50 άτομα. Κάποια στιγμή τα παιδιά άρχισαν να τρέχουν με προτροπή του Παύλου...αυτός όμως δεν έτρεξε και τον πρόλαβαν οι χρυσαυγίτες που πήγαιναν μεθοδευμένα ανά ομάδες και τον χτυπούσαν....Τον εγκλώβισαν στην κυριολεξία για να έρθει ο δολοφόνος να τον μαχαιρώσει. Δύο ακόμα παιδιά χτυπήθηκαν κι ήταν εγκλωβισμένα κι ο Παύλος έμεινε μόνος του. Στο αυτοκίνητο ο δολοφόνος είχε κι άλλους τρεις, τους άφησε και πήγε μόνο του...Βγήκε από το αυτοκίνητο και του δίνει δύο μαχαιριές στην καρδιά.
Η κοπέλα του, η Χρύσα, δεν έφυγε, πήγε στην αστυνομία που ήταν στη γωνία πολύ κοντά και τους παρακαλούσε. να πάνε εκεί που γινόταν η φασαρία ...θα γίνει κακό,η απάντηση ήταν δεν μπορούμε να επέμβουμε....δεν θα γίνει και τίποτε μερικές μπουνιές, όταν αποφάσισαν να πάνε το κακό είχε γίνει...


Το πενταμελές των δολοφόνων

Οι άλλοι χρυσαυγίτες βρίζανε και ενθάρρυναν το κτήνος να πάει να μαχαιρώσει, συνεχίζει η μάνα του Παύλου Φύσσα. Εμαθα ότι κάποιοι από αυτούς ήταν μέσα στην καφετέρια πριν αρχίσει το επεισόδιο.

Oι ευθύνες της αστυνομίας

Για τις ευθύνες της αστυνομίας, είπε: Αστυνομία και Χρυσή Αυγή είναι ένα. Γιατί το λέω αυτό; Ένας αστυνομικός που ήταν εκεί του είπε του Ρουπακιά όταν τον έπιασαν " ε, όχι και μαχαιριές".

Πρόεδρος: Ποιος μπορεί να έδωσε την εντολή;
- Ξεκινάμε από τον Αγγο που έκανε το πρώτο τηλεφώνημα στον Καζατζογλου, αυτός ενημερωσε τον Πατέλη, τον πυρηνάρχη της Νίκαιας, αυτός τον Λαγό, και με μήνυμα στέλνει να μαζευτούν στον τοπική.

Το πενταμελές των δολοφόνων....ο Λαγός ελέγχει όλη την περιφέρεια αν δεν πάρουν το ΟΚ από τον Λαγό στην περιοχή δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουν κάτι.Ο,τι κινείται κι έχει αντίθετη γνώμη από αυτούς σφάζεται, έτσι ενισχύουν την επιρροή τους στην περιοχή.

Η ΧΑ εκπαιδεύει δολοφόνους

" Παίρνουν πάντα εντολή, δεν κουνιούνται από τη θέση τους, αν δεν πάρουν εντολή. Eίναι η δομή της εγκληματικής οργάνωσης...και τον Λουκμάν έτσι δεν τον σκότωσαν; Και βέβαια ο δολοφόνος του παιδιού μου είχε εντολή να σκοτώσει. Όταν πήρε ο πυρηνάρχης εντολή από τον Λαγό μαζεύτηκαν στην τοπική κι έδωσαν τις εντολές". Ερωτηθείσα και για άλλες παραβατικές συμπεριφορές και εγκλήματα της ΧΑ η κα Φύσσα ανέφερε μεταξύ άλλων : " Δεν ξεχνάμε και τα χαστούκια του Κασιδιάρη στην κα Κανέλλη...δημόσια τα έδωσε ....όλοι τα είδαμε".


 
Top