Το μοναδικό πανεπιστήμιο στη χώρα που προσφέρει εξ αποστάσεως προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο που εδρεύει στην Πάτρα, βρίσκεται επί ξύλου κρεμάμενο, αφού περίπου 200 εργαζόμενοι βρίσκονται «στον αέρα». Αιτία το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου, έχουν προσληφθεί και πληρώνονται μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, τα οποία λήγουν στις 15 Νοεμβρίου.

Σε περίπτωση που οι 200 εργαζόμενοι φύγουν από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, τότε «θα καταρρεύσει», όπως παραδέχεται μιλώντας στο thebest, ο πρόεδρος του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος Καθηγητής Καρδάσης Βασίλης.

Οι συνέπειες θα ήταν σαφώς καταστροφικές για τους 18.874 φοιτητές του Πανεπιστημίου, οι οποίοι θα έμεναν και αυτοί στον αέρα.

Δεδομένης της σπουδαιότητας του ζητήματος, όπως εξηγεί o κ. Καρδάσης, η βούληση του Πανεπιστημίου είναι να παραμείνουν στην εργασία τους οι 200 συμβασιούχοι και μετά τη λήξη του ΕΣΠΑ, καθώς όπως υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, οι εν λόγω εργαζόμενοι διαθέτουν πολύτιμη πείρα, εμπειρία και ικανότητες συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος.

Στις προθέσεις της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου είναι να δοθεί λύση στο θέμα μέσα στο επόμενο τρίμηνο, ενώ η απόφαση που έχει ληφθεί είναι η μισθοδοσία τους να καλύπτεται από πόρους του ΕΑΠ.

«Θέλουμε να τους κρατήσουμε, αλλά με τρόπους διαφανείς και νόμιμους», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΑΠ.

Φάνης Βγενόπουλος
 
Top