Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου (7 Οκτωβρίου 1571) αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της νεότερης ιστορίας, «…υπήρξε η πιο μεγαλόπρεπη στιγμή που γνώρισαν οι περασμένοι ή τούτοι οι σημερινοί καιροί, ή που θα δούνε οι μελλούμενοι…» όπως είχε γράψει ο θρυλικός συγγραφέας του «Δον Κιχώτη», Μιγκέλ ντε Θερβάντες.

Ο Δήμος Ναυπακτίας όπως κάθε χρόνο, διοργανώνει εκδηλώσεις τιμώντας την ιστορική αυτή επέτειο. Μάλιστα η φετινή είναι η 444η επέτειος από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Οι εκδηλώσεις όπως αναφέρει ανάρτηση του nafpaktianews.gr, θα περιλαμβάνουν την έκθεση του Άλκη Πιερράκου με τίτλο «Lepanto: Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου», στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου σε συνδιοργάνωση με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

Ακόμα το πρόγραμμα εκδηλώσεων περιλαμβάνει Ιστιοδρομίες, έκθεση με γκραβούρες του Ν. Μακρυγιάννη και έκθεση φωτογραφίας, παραδοσιακούς χορούς, συναυλία της Μικτής Χορωδίας Ναυπάκτου και συζήτηση για την τουριστική αξιοποίηση του Κορινθιακού κόλπου.

Η ημερίδα «Η ιστορική κληρονομιά της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου στον Ευρωπαϊκό κόσμο» σε συνεργασία με την Εταιρεία Ναυπακτιακών Μελετών & το Κέντρο Μελετων Ιονίου, αποτελεί το προοίμιο μιας διεθνούς πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει ο Δήμος Ναυπακτίας για τη δημιουργία Δικτύου Ευρωπαϊκών Πόλεων για τη Ναυμαχία του Lepanto με έδρα την πόλη της Ναυπάκτου, σαν πόλο συνάντησης και γνωριμίας με τους ευρωπαίους «συγκληρονόμους» της ιστορίας και με στόχο κοινές πρωτοβουλίες και συνεργασίες.

Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας θα υπογραφεί στις 10 Οκτώβρη στο Αρχοντικό Μπότσαρη με την συμμετοχή αντιπροσωπειών ευρωπαϊκών Πόλεων, Περιφερειών & Οργανώσεων, όπως αναφέρει το nafpaktianews.gr.

Η Αναπαράσταση της Ναυμαχίας ζωντανεύει μέσα από τη λογοτεχνική ματιά του Ισπανού συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες το Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015 το βράδυ και ώρα 20.30 στο ενετικό λιμάνι της Ναυπάκτου. Πρόκειται ίσως για την κορυφαία και πιο θεαματική στιγμή των εκδηλώσεων. Οι εορτασμοί ολοκληρώνονται την Κυριακή 11 Οκτωβρίου με την αρχιερατική Θεία λειτουργία και την επιμνημόσυνη δέηση στο ιστορικό λιμάνι της Ναυπάκτου.

Οι εκδηλώσεις για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου συνδιοργανώνονται από τον Δήμο Ναυπακτίας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και τη υποστήριξη της Γέφυρας Α.Ε

Χορηγοί επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ και η ΕΡΑ Δίκτυο.


 
Top