Μεγάλες ανατροπές έρχεται στο ασφαλιστικό. Το υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με πληροφορίες,σχεδιάζει μια σειρά αλλαγών. Ταμείο αποθεματικού - φόρος σε μισθωτούς, αλλαγές στις αποδείξεις.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος πρόκειται να παρουσιάσει το νέο σχέδιο, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα γίνει μέσα στην εβδομάδα,και θα υποστηρίζει την πρόταση της Επιτροπής Σοφών για buffer fund, τη δημιουργία αποθεματικού στην οποία θα εισφέρουν οι υψηλόμισθοι εργαζόμενοι.

Όπως δήλωσε πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, στην παράδοση του πορίσματος για το ασφαλιστικό, η επιβολή πρόσθετου φόρου στα υψηλά εισοδήματα και στην μεγάλη ακίνητη περιουσία δεν είναι έξω από τη λογική της κυβέρνησης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιβολή της εισφοράς θα αφορά μισθωτούς που έχουν εισόδημα πάνω 2.000 – 2.500 ευρώ, σε συνδυασμό με το εισόδημα που έχουν από άλλες πηγές, όπως ενοίκια ή μετοχές.

Όσον αφορά στο πως θα γίνει η παρακράτηση της εισφοράς, θα θεσπιστούν για όλους τους εργαζόμενους συγκεκριμένα ποσοστά, τα οποία θα κλιμακώνονται ανάλογα με το μισθό τους.

Στα υψηλότερα κλιμάκια, τμήμα της εισφοράς που θα δίνει ο ασφαλισμένος θα παρακρατείται για την ενίσχυση του αποθεματικού και δεν θα πιστώνεται στον νοητό ατομικό του λογαριασμό.

Κλιμακωτή Εισφορά σε μισθωτούς

Την ίδια ώρα εξετάζεται η επιβολή κλιμακωτής εισφοράς και στους μισθωτούς για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος.

Η εισφορά ενδέχεται να ξεκινήσει ακόμη και από τους μισθούς των 1.200 ευρώ, με το βάρος να "πέφτει" σε μισθούς πάνω από 2.000 ευρώ. Έτσι από τον λογαριασμό της μισθοδοσίας μέσω του συστήματος taxis θα εισπράττεται ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών που θα πηγαίνει στο δημόσιο ταμείο, και ταυτόχρονα οι κρατήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία. Πάντως αυτό δεν αναμένεται να υλοποιηθεί άμεσα καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη το περιουσιολόγιο από το υπουργείο Οικονομικών.

Αποδείξεις

Ένα δεύτερο μέτρο που εξετάζεται είναι στην αλλαγή του τρόπου που θα αξιοποιούνται οι αποδείξεις που θα εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές.

Αυτό αποκάλυψε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος στο MEGA.

H "ηλεκτρονική φάκα" στους ελεύθερους επαγγελματίες για να... αξιοποιούνται οι αποδείξεις που θα εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές

Έτσι με την έκδοση απόδειξης από την ταμειακή μηχανή θα ενημερώνεται αυτόματα το σύστημα taxis, το οποίο με τη σειρά του θα παρακρατεί τον ΦΠΑ 23% και ταυτόχρονα, για πρώτη φορά, ένα μικρό ποσοστό από την απόδειξη θα πηγαίνει για την πληρωμή των εισφορών του ασφαλιστικού ταμείου στο οποίο ανήκει ο ελεύθερος επαγγελματίας.

Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ που πληρώνει μηνιαίες εισφορές 230 ευρώ, κάθε φορά που θα κόβεται μία απόδειξη μέσω του συστήματος taxis θα παρακρατείται ένα ποσοστό για την μηνιαία πληρωμή των 230 ευρώ. Εάν μέσα σε έναν μήνα τα χρήματα είναι περισσότερα από 230 ευρώ, δηλαδή καλύπτουν τα ασφάλιστρα, το υπόλοιπο ποσό θα πηγαίνει στον ατομικό κουμπαρά του ασφαλισμένου προκειμένου να λάβει μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη, και το υπόλοιπο ποσό θα πηγαίνει για την κάλυψη των ελλειμμάτων. Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός δεν θα επιβαρύνεται ο καταναλωτής. 
Top