30 με 35 κάλπες σε όλο το νομό Αχαϊας θα στηθούν για τις εκλογές ανάδειξης νέου Προέδρου στη Ν.Δ. σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΝΟΔΕ Αχαϊας, σε μια διαδικασία που έχει στόχο την μαζικότητα αλλά και το αδιάβλητο και η οποία προκάλεσε τις γνωστές χθεσινές τριβές στην ΚΕΦΕ, στην οποία τελικά κατέστη δυνατόν να επέλθει συμφωνία για να οριστεί η συνδρομή παλιων και νέων μελών στα τρία ευρώ. Παράλληλα, συμφωνήθηκε να στηθούν 1.300 κάλπες σε 900 εκλογικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα -και όσα τερματικά αποφανθεί ότι χρειάζονται η εταιρεία που θα αναλάβει τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας και τη διασφάλιση της εγκυρότητας των αποτελεσμάτων.

Όπως λέει στο thebest ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αχαϊας Γιάννης Μάκκας, η πρόταση της ΝΟΔΕ είναι 30 έως 35 maximum κάλπες σε σημεία που θα αντιστοιχούν στους πρώην 21 Δήμους του νομού προ των συγχωνεύσεων του Καλλικράτη, έτσι ώστε να είναι δυνατή η κάλυψη όλων των περιοχών και η προσβασιμότητα όλων όσων επιθυμούν να συμμετέσχουν στην εκλογική διαδικασία.

Θα στηθεί μια κάλπη σε κάθε πρώην Δήμο και οι υπόλοιπες θα κατανεμηθούν επιπλέον με βάση τις αυξημένες ανάγκες σε Πάτρα, Αίγιο και Κάτω Αχαϊα. Eίναι βέβειο ότι θα στηθούν εκλογικά τμήματα στα τέσσερα εκλογικά διαμερίσματα της Πάτρας, ενώ μάλλον μια κάλπη θα στηθεί στα γραφεία της ΝΟΔΕ.

Οι αντίστοιχες κάλπες στην διαδικασία του 2009 ήταν 40.

Για να οριστικοποιηθεί ο αριθμός των εκλογικών σημείων, η ΝΟΔΕ αναμένει να ενημερωθεί για τον ακριβή αριθμό των τερματικών της βάσης δεδομένων που θα υποστηρίξει την εκλογική διαδικασία.

Τα δύσκολα έχουν να κάνουν με τον αγώνα δρόμου για την προσέλευση εθελοντών, καθώς εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περί τους 400 εθελοντές για να έρθουν σε πέρας οι εκλογές, χωρίς προβλήματα.

Σε κάθε κάλπη είναι απαραίτητα τουλάχιστον τρία άτομα, ένας χειριστής του συστήματος, ο οποίος πρέπει να έχει γνώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών, ένας πρόεδρος εφορευτικής και ένας έφορος, ενώ θα πρέπει να υπάρχει και ένας εκπρόσωπος από κάθε υποψήφιο. Σε αυτούς συνυπολογίζονται και οι αναπληρωτές τους καθώς δεν είναι δυνατόν ένα άτομο να βγάλει πέρα τη διαδικασία από τις 9 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

Τα σημεία στα οποία θα γίνεται η ψηφοφορία αναζητούνται σε συνεργασία με τους Δήμους οι οποίοι καλούνται να παραχωρήσουν χώρους διεξαγωγής της διαδικασίας στους οποίους να υπάρχει σύνδεση ίντερνετ και να είναι κεντρικοί, εύκολα προσβάσιμα για τους πολίτες (ΚΕΠ, δημοτικά διαμερίσματα κλπ).

Στόχος είναι να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές παραπάνω από τους μισούς από τους 17.000 που ψήφισαν στη διαδικασία του 2009, με δεδομένη την συρρίκνωση των ποσοστών του κόμματος και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα αποστασιοποίησης των πολιτών από την πολιτική και ανάλογες διαδικασίες.

Τόσο τα εγγεγραμμένα μέλη, όσο και αυτοί που θα εγγράφονται για να ψηφίσουν θα πληρώνουν 3 ευρώ.

Τα νέα μέλη θα εγγράφονται και θα περνιούνται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων ενώ τα παλιά θα ταυτοποιούνται.

Αυτομάτως το σύστημα θα απαγορεύει σε κάποιον να ψηφίσει ξανά από άλλο σημείο του νομού.

Γιώτα Κοντογεωργοπούλου







 
Top