00:06 Αρχίζει από στιγμή σε στιγμή η κρίσιμη ψηφοφορία για το Πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

23:54 «Σαν παιδάκι κάνετε. Φωνάζετε τη μαμά να μας κάνει "ντα". Βάζετε την κ. Μέρκελ, εσείς ο αντιμερκελιστής να μας μαλώσει; Και να μας πει να ψηφίσουμε το πολυνομοσχέδιο», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σχολιάζοντας την επιστολή του Νίκου Κοτζιά προς τα κόμματα για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, έκλεισε την ομιλία σε υψηλούς τόνους για τα εθνικά ζητήματα: «Η Μακεδονία είναι ελληνική».

Κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα είπε πως στην ομιλία του «περιπλανήθηκε»στο τι συνέβη στη Σύνοδο Κορυφής, χωρίς να τα πει όλα, και ισχυρίστηκε πως «ζήτησε βοήθεια των εταίρων για να ψηφίσει η αντιπολίτευση τα μέτρα». «Δεν σας ενοχλούν εσάς που είστε "ευαίσθητοι" σε τέτοιες παρεμβάσεις, κύριοι της συμπολίτευσης;», αναρωτήθηκε και επανέλαβε πως «ό, τι είναι προς όφελος της χώρας το στηρίζουμε, ό, τι είναι υφεσιακό, το καταψηφίζουμε».

Ακόμη κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως άνοιξε εκτάκτως την Βουλή στις 13 Αυγούστου και αμέσως μετά την ψήφιση της συμφωνίας, προκήρυξε εκλογές ώστε ο λαός να μην έχει ενημερωθεί. «Υφαρπάξατε την ψήφο του λαού», τόνισε και είπε ότι η ΝΔ θα το θυμίζει αυτό διαρκώς. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης υποστήριξε πως οι κυβερνήσεις της ΝΔ έβαζαν φόρους και στη συνέχεια έριχναν τα έσοδα πίσω στην αγορά, κάτι που όπως είπε δεν κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. «Μας είπατε ότι θα φέρετε μέτρα με πρόσημο αναπτυξιακό, κοινωνικό. Βλέπετε κάτι τέτοιο σήμερα; Μας λέτε για όλα τα άλλα, εκτός από αυτά που έχουμε να νομοθετήσουμε» συμπλήρωσε.

Επιπλέον διερωτήθηκε αν ο κ. Τσίπρας «είδε τι έγινε στα "πόθεν έσχες"» και δήλωσε ότι η Ν.Δ. δεν έχει λάβει ενημέρωση. «Τις αποφάσεις τις βγάζουν οι δικαστές και όχι η κυβέρνηση, η εκτελεστική εξουσία», πρόσθεσε και συνέχισε. «Δεν θα μπουν όλα σε ένα τσουβάλι. Δεν θα γίνουν συμψηφισμοί από εμάς. Όποιος έβαλε το δάχτυλο στο μέλι να τιμωρηθεί, από όποιο κόμμα και εάν είναι». «Εμείς είμαστε καθαροί και δεν φοβόμαστε τίποτα» ανέφερε σε υψηλούς τόνους.

Σχετικά με τα εθνικά θέματα, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και τα σενάρια κοινών περιπολιών Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο, τα οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει απορρίψει κατηγορηματικά ανέφερε: «Αυτά τα έχουμε ξεκαθαρίσει. Η Μακεδονία είναι ελληνική [...] είναι επικίνδυνα τα περί φύλαξης των συνόρων από κοινού με την Τουρκία».

18:59 Με την ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ολοκληρώνεται στη Βουλή η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης.
Κοινή πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία επί πέντε άρθρων του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, κατέθεσαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.
Το αίτημα υπογράφουν 15 βουλευτές από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και 9 από το Ποτάμι και ζητείται ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων 1, 2, 5, 13 και 21.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 1 αφορά συνταξιοδοτικά θέματα, το άρθρο 2 φορολογικά, το άρθρο 5 είναι ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις, το άρθρο 13 είναι διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών και το άρθρο 21 περιλαμβάνει καταργούμενες διατάξεις που είχαν ψηφιστεί στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

Αλλά και η ΝΔ κατέθεσε αντίστοιχο αίτημα αργότερα, ζητώντας ονομαστική ψηφοφορία επί: του άρθρου 1, για τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, του άρθρου 5, για τις ρυθμίσεις των 100 δόσεων, του άρθρου 13, για τις αλλαγές που αφορούν στα ανταποδοτικά τέλη των ΟΤΑ, και του άρθρου 21, το οποίο προβλέπει ότι η ειδική εισφορά των συνταξιούχων της επικουρικής ασφάλισης, η οποία τηρείται σε λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ, δε μπορεί να χρησιμοποιείται στο εξής για την κάλυψη ελλειμμάτων των Επικουρικών Ταμείων και του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.


Έντονοι λεκτικοί διαξιφισμοί σημειώθηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης με αφορμή τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» στελεχών της κυβέρνησης, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Μαντά, να τονίζει ότι έχουν, ήδη, δοθεί πλήρεις εξηγήσεις και να ζητά να σταματήσει η «λάσπη».

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος, υποστήριξε ότι το κόμμα του έχει πάρει με το μέρος του τον λαϊκό κόσμο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όπως είπε, ενώ έγινε εξουσία στηριζόμενο στα μικρομεσαία στρώματα, στη συνέχεια μεταλλάχτηκε σε διαπλεκόμενο κόμμα.

«Εσείς σήμερα είστε απολειφάδι του διαπλεκόμενου ΠΑΣΟΚ» πρόσθεσε ο κ. Συρμαλένιος απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της ΝΔ και του Ποταμιού, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις τους.

Νωρίτερα, ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, είχε επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Χρήστο Μαντά:

«Μα πόσα εκατομμύρια έχετε εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ κ. Μαντά και δεν ξέρετε πού τα βάζετε; Αυτή δεν είναι κυβερνώσα Αριστερά. Είναι Αριστερά των εκατομμυρίων».

«Δεν μπορεί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρονται με ποταπό τρόπο σε ανθρώπους και κόμματα που το έχουν παλέψει την περίοδο της κρίσης, η οποία δεν έχει αγγίξει κάποια μέλη της κυβέρνησης, όπως δείχνουν τα πόσχεν έσχες τους» αντέδρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος και πρόσθεσε:

«Πρέπει να σταματήσει το αφήγημα περί ηθικής ανωτερότητας της Αριστεράς. Πρέπει να σταματήσει αυτό το παραμύθι. Και παρελθόν έχετε τώρα και ανοιχτά υπαρκτά ζητήματα. Αν θέλετε να ισορροπήσει το πολιτικό σύστημα πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί στις τοποθετήσεις σας γιατί η ανηθικότητα δεν διατρέχει μόνο μία παράταξη, διαχέεται παντού».

Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ που υπογράμμισε ότι «έχουν, ήδη, δοθεί πλήρης εξηγήσεις και ερμηνείες για το θέμα των πόθεν έσχες». «Δεν χρειάζεται να επαναφέρουμε πράγματα που θα λυθούν και θα απαντηθούν με θεσμικό τρόπο. Η λάσπη πρέπει να σταματήσει εδώ», επεσήμανε ο κ. Μαντάς.

«Να είστε περισσότερο προσεκτικοί γιατί ούτε ηθικά άμεμπτοι είστε, ούτε αθώες περιστερές», σχολίασε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, υποστήριξε ότι «πρέπει να πέσει άπλετο φως στα οικονομικά των κομμάτων και τότε θα φανεί ότι όλο το πολιτικό σύστημα είναι απολύτως διαβρωμένο».




 
Top