Σε αναζήτηση εσόδων το υπουργείο Εργασίας εξετάζει την πρόταση της Επιτροπής Σοφών να επιβληθεί ένας νέος φόρος με την ονομασία φόρος πλούτου, είτε τραπεζικός είτε σε μισθωτούς, είτε σε μεγάλες περιουσίες, ο οποίος θα τροφοδοτεί τα ελλείμματα του ασφαλιστικού. Αυτό που δεν διευκρινίζεται όμως είναι το ποιοι θεωρούνται σήμερα πλούσιοι!

Αντιφατικές είναι βέβαια, οι δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου για τον φόρο πλούτου, αφού από τη μία μεριά ο υπουργός Εργασίας δήλωνε ανοιχτός στο ενδεχόμενο, από την άλλη, ο γ.γ. του ίδιου υπουργείου είπε σήμερα το πρωί ότι δεν υπάρχει καν στο μυαλό τους.

«Για τον φόρο.. προφανώς είμαστε ανοιχτοί σε κάθε νέα πρόταση για τη διεύρυνση των εσόδων των ταμείων» είχε δηλώσει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, με τον Ανδρέα Νεφελούδη να δηλώνει σήμερα για τον έκτακτο φόρο στις συντάξεις ότι «δεν υπάρχει καν στο μυαλό μας».

Η εισφορά που εξετάζεται να επιβληθεί κλιμακωτά είναι σε μισθούς άνω των 1.000-1.200 ευρώ. Εκτός από τους μισθωτούς και οι συνταξιούχοι περιμένουν να δουν πόσο θα μειωθούν οι συντάξεις τους.

Ωστόσο, αυτό που δε διευκρινίζεται είναι εάν οι μειώσεις θα γίνουν επί του μικτού ποσού της σύνταξης προ των μειώσεων ή επί του καθαρού.

Εάν επικρατήσει το πρώτο σενάριο, όπως έκανε η κυβέρνηση με την εισφορά υγείας τον Αύγουστο, τότε οι μειώσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Γιατί μπορεί κάποιος να παίρνει 800 ευρώ στο χέρι, αλλά το μικτό ποσό να ξεπερνά τα 1.000 και άρα η σύνταξη να ξανακοπεί. Παράλληλα, το υπουργείο δε λέει εάν το όριο των 1.000 ευρώ των συντάξεων που θα προστατευτούν αναφέρονται σε κύριες ή εάν θα είναι το άθροισμα κύριας και επικουρικής.

Τη Δευτέρα η ΓΣΕΕ συνεδριάζει προκειμένου να λάβει απόφαση για κινητοποιήσεις. «Για άλλη μία φορά τη πληρώνουν τα μόνιμα φορολογικά υποζύγια οι εργαζόμενοι, οι μισθωτοί. Εμείς ως ΓΣΕΕ θα χαράξουμε μία στρατηγική αγωνιστικών κινητοποιήσεων για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και το συνδικαλιστικό. Δεν πρόκειται να περάσουν αυτά τα μέτρα» δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος.

Το νομοσχέδιο με το νέο ασφαλιστικό θα έρθει στη βουλή μέσα στον Νοέμβριο.


 
Top