Το ζήτημα του χρέους θα αναδείξει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την αναπτυξιακή ατζέντα μετά το 2015.

Ο πρωθυπουργός έθεσε το ερώτημα πως μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα επόμενα 15 χρόνια δεν θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη με τα προηγούμενα 15, ή τα 15 πριν από αυτά και γιατί συμβαίνει τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια, να μιλάμε όλο και περισσότερο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας, και ακόμη οι προκλήσεις σε επίπεδο ασφάλειας, οικονομίας, κοινωνίας και περιβάλλοντος που αντιμετωπίζουμε σε παγκόσμιο και σε περιφερειακό επίπεδο, να παραμείνουν ίδιες, ή να επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο.

Στην ομιλία του τόνισε επίσης ότι η εμπειρία μας στην Ελλάδα θα μπορούσε να είναι διδακτική» τόνισε απαριθμώντας τις 3 επικαλυπτόμενες κρίσεις στις οποίες η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο.

Μιας οικονομικής κρίσης που δημιουργείται από μια οικονομική πολιτική, η οποία έχει οδηγήσει σε μείωση 25% του ΑΕΠ μας και με σοβαρές κοινωνικές συνέπειες.

Μιας κρίσης ασφάλειας, λόγω της αυξανόμενης αστάθειας γύρω από την Ελλάδα, στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Μαύρη Θάλασσα.

Και μιας προσφυγικής κρίσης, που εκδηλώνεται με την μαζική μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Αναφορικά με το θέμα του χρέος τόνισε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε ουσιαστικά για βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες ή δάνεια στις ανεπτυγμένες, εκτός αν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του Χρέους σαν μια διεθνή πρόκληση, στο επίκεντρο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού μας συστήματος. Τονίζοντας ότι σε όλα τα φόρα θα πρέπει να μιλούν για το πώς η αναδιάρθρωση ή αναδιαμόρφωσή του, μπορεί να συνδεθεί με την ανάπτυξη.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για εξάλειψη της φτώχειας και της ανεργίας, εκτός αν μπορούμε να συζητήσουμε για το πώς θα χτίσουμε ή θα βελτιώσουμε κράτη πρόνοιας αντί να τα καταστρέφουμε» επισήμανε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας .

«Θα προωθήσουμε με συνέπεια και θα υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες για ένα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, που θα ευνοεί την ανάπτυξη. Ένα σύστημα που θα επιτρέψει την Ατζέντα μας να ακμάσει μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, αντί να ασφυκτιά, όπως έκανε τα τελευταία 30».

Ο κ. Τσίπρας θα συναντήσει -πιθανότατα την Τετάρτη- τον αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, ενώ ολιγόλεπτη συνάντηση αναμένεται να έχει και με τον Μπαράκ Ομπάμα στο γεύμα που θα παραθέσει προς τιμή όλων των ηγετών ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, αλλά και στην καθιερωμένη δεξίωση που παραθέτει ο πρόεδρος των ΗΠΑ προς τους αρχηγούς όλων των ξένων αποστολών.Ακολούθως, κοντά στα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος), ο Αλέξης Τσίπρας, θα συμμετάσχει στην εκδήλωση που διοργανώνει το ίδρυμα Κλίντον, με θέμα : "Η κρίσιμη καμπή, προώθηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη".

Ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει στο τρίτο πάνελ (στα προηγούμενα δύο θα συμμετάσχουν από τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι έως και τον Τζορτζ Σόρος) μαζί με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, στο οποίο αναμένεται να παρέμβει με παρατηρήσεις της και η Γιάννα Αγγελοπούλου, εκ των κορυφαίων χορηγών του Ιδρύματος.


 
Top