Σε ισχύ τίθεται από 1ης Οκτωβρίου η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Αυτό προβλέπεται σύμφωνα με το νέο μνημόνιο. Έτσι καταργείται η έκπτωση 30% στους συντελεστές ΦΠΑ στην πρώτη κατηγορία νησιών του Αιγαίου.

Καθώς ο Σεπτέμβριος τείνει προς την εκπνοή του και ο χρόνος μετρά αντίστροφα, οι κάτοικοι των νησιών της χώρας ζητούν - και δικαίως - να ενημερωθούν για το νέο καθεστώς που αναμένεται να ισχύσει σε μερικά 24ωρα από τώρα.

Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ θα χτυπήσει πρώτα τα λεγόμενα κοσμικά νησιά, εκείνα που και από τουρισμό σφύζουν και δεν βρίσκονται πολύ μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Επομένως, η πρώτη κατηγορία νησιών που θα έρθει αντιμέτωπη με την κατάργηση της έκπτωσης του 30% θα περιλαμβάνει νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Σύρος, η Τύνος, η Πάρος, η Νάξος, η Μήλος.

Τι σημαίνει αυτό; Πως από την 1η Οκτωβρίου οι συντελεστές ΦΠΑ στα εν λόγω νησιά θα αυξηθούν σε 6%, 13% και 23% - όπως ισχύει στην ηπειρωτική Ελλάδα - από 5%, 9% και 16% που θα είναι έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η κατάργηση της έκπτωσης του 30% στους συντελεστές ΦΠΑ θα ισχύσει για μια δεύτερη κατηγορία νησιών από 1ης Ιουνίου 2016, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την 1η Ιανουαρίου 2017, οπότε και θα καταργηθεί η έκπτωση σε μια τρίτη κατηγορία νησιών.


 
Top