Στα Δικαστήρια της πόλης βρέθηκε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, για να παρέμβει υπέρ των συμβασιούχων εργαζομένων του Δημοτικού Βρεφοκομείου της Πάτρας, οι οποίοι κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα, διεκδικώντας τη συνέχιση της εργασίας τους.

Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Δήμαρχος έχει ως εξής:

«Ως δημοτική αρχή θεωρούμε αναφαίρετο το δικαίωμα των εργαζομένων στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα. Στεκόμαστε αρωγοί στον αγώνα των εργαζόμενων με κάθε μέσο και τρόπο, προκειμένου αφενός να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν το δικαίωμα τους στη σταθερή δουλειά και αφετέρου οι δομές του Δήμου της Πάτρας να λειτουργούν όπως τους αρμόζει ανταποκρινόμενες στις αυξημένες κοινωνικές ανάγκες των λαϊκών οικογενειών της πόλης μας .

Το δικαίωμα αυτό παρεμποδίζεται από τη συγκεκριμένη πολιτική που ασκείται στα πλαίσια της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Καλλικράτη , των αστικών κομμάτων που χτυπώντας τη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα ανοίγουν το δρόμο για ιδιωτικοποίηση δομών και υπηρεσιών του Δήμου που θα επιφέρουν κέρδη στο κεφάλαιο.

Σ αυτή την κατεύθυνση το Δημοτικό Συμβούλιο έχει πάρει απόφαση (60/5-3-2015) την οποία και διαβιβάσαμε στα αρμόδια Υπουργεία, απαιτώντας τη στελέχωση όλων των υπηρεσιών του Δήμου με πλήρες προσωπικό , σε μόνιμες θέσεις εργασίας, με πλήρη δικαιώματα, τη χρηματοδότηση όλων των υπηρεσιών και παροχών του Δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ταυτόχρονα με επιστολή προς τον κ. Βούτση - Υπουργό Εσωτερικών - τον Φεβρουάριο του 2015 τον ενημερώναμε για τα σοβαρά προβλήματα έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζουμε μεταξύ των οποίων και το πρόβλημα με το Δημοτικό Βρεφοκομείο της πόλης μας ο οποίος σε απάντηση τους μας παρέπεμψε στην τήρηση και εφαρμογή του αντιδραστικού νομικού καθεστώτος των μη προσλήψεων, των προσλήψεων με κουτσουρεμένα δικαιώματα, των προσλήψεων ανταποδοτικού χαρακτήρα ή με μορφή αντιτίμου.

Το Δημοτικό Βρεφοκομείο που πέρσι φιλοξενούσε 230 νήπια και βρέφη αποτελεί θεμελιώδη κοινωνική δομή που κανονικά θα έπρεπε να μπορεί να εξυπηρετεί πολλαπλάσιες οικογένειες της πόλης μας οι οποίες λόγω των κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο και γι αυτές αποτελεί ανάσα σημαντική η δυνατότητα που τους παρέχεται μέσω του Δημοτικού Βρεφοκομείου.

Παρά ταύτα το Βρεφοκομείο λειτουργεί υπό ασφυκτική πίεση, με μόνο 6 άτομα μόνιμο προσωπικό , με ειδικότητες μόνον διοικητικές και βοηθητικές και κανένας σε θέση βρεφονηπιοκόμου ή γενικά παιδαγωγού.

Είναι ευθύνη της διοίκησης (Κυβέρνηση, Δήμοι) η εύρυθμη λειτουργία των κοινωνικών δομών με μόνιμο προσωπικό, πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για βρεφοκομεία, όπου η σχέση παιδιού – δασκάλου δεν μπορεί και δεν πρέπει να διαταράσσεται, γιατί έχει σοβαρή επίδραση στην κοινωνική – ψυχική ανάπτυξη του παιδιού. Μια διαφορετική λειτουργία μετατρέπει τα βρεφοκομεία σε «πάρκινγκ» παιδιών γεγονός που δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να συντελεστεί.

Στα πλαίσια λοιπόν αυτά δε μπορούμε παρά να είμαστε συμπαραστάτες στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων τα οποία και συμμεριζόμαστε απόλυτα τόσο με τα λόγια μας όσο και με τις ενέργειες και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε διαρκώς διεκδικώντας τόσο την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους όσο και τη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των υπηρεσιών του Δήμου.»



 
Top