«Τα πολλαπλά χτυπήματα που δέχτηκε η κτηνοτροφία από τις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια, την οδήγησαν σε άθλια κατάσταση και οι κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα, αφού το Κράτος όχι μόνο δεν φαίνεται να βοηθά αλλά μας οδηγεί στην εξαθλίωση. Αν συνεχίσουμε έτσι, τελειώνουμε».

Με αυτό το πεσιμιστικό και αιχμηρό σχόλιο ξεκίνησε η συνέντευξη που παραχώρησε στην «Πατρίς» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ηλείας κ. Κώστας Θεοδωρόπουλος.

Διαβάστε μέρος τις συνέντευξής του:

Στην ερώτησή μας για το αν και πότε προγραμματίζουν κινητοποιήσεις, ο κ. Θεοδωρόπουλος απαντά:

«Επειδή πολλοί αγρότες είναι και κτηνοτρόφοι, βρισκόμαστε σε συνεννόηση και με τους αγροτικούς συλλόγους της Ηλείας, ανταλλάσσουμε απόψεις και θα λάβουμε σύντομα αποφάσεις σχετικά με το αν και πότε θα ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις. Για την ώρα περιμένουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Στις 28 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του δ.σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) στην Πρέβεζα, με κύριο θέμα την εκτίμηση της κατάστασης και τον προγραμματισμό νέων κινητοποιήσεων. Για τις 7 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων. Να ξέρετε πάντως ότι είμαστε πανέτοιμοι να βγούμε δυναμικά στους δρόμους, εάν δεν φροντίσουν οι κυβερνώντες να αμβλύνουν λίγο τα προωθούμενα μέτρα στο ασφαλιστικό και φορολογικό του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου. Περιμένουμε λοιπόν την κυβέρνηση αν και εγώ δεν είμαι αισιόδοξος»

Η συζήτησή μας περνά στο γάλα, που πωλείται στις εταιρείες 92 λεπτά έως και ένα ευρώ, αναλογα με την ποιότητα:

«Ναι, η τιμή του γάλακτος είναι αυτή που είπατε, αλλά να σας πω. Το Κράτος όχι μόνο δεν βοηθά αλλά οδηγεί σε εξαθλίωση τον πρωτογενή τομέα. Θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί μέτρα ώστε να αυξήσουμε την παραγωγή και να μειωθεί και η ανεργία γιατί μην ξεχνάτε πως το αιγοπρόβειο γάλα έχει μεγάλη ζήτηση τόσο την ελληνική όσο και διεθνή αγορά, ενώ η φέτα μας είναι μοναδική σε ολόκληρο τον κόσμο. Δυστυχώς όμως το κράτος δεν θέλει να βοηθήσει και το αποδεικνύει με την πολιτική που ακολουθεί»

Τέλος στην ερώτησή μας αν οι υπάρχοντες κτηνίατροι είναι αρκετοί για να εξυπηρετήσουν τους κτηνοτρόφους της Ηλείας, ο κ. Θεοδωρόπουλος απαντά:

«Ο νομός Ηλείας έχει περίπου 4.500 κτηνοτρόφους και μόνο τέσσερις κτηνιάτρους με ένα προϊστάμενο. Το Κράτος όμως μας ζητά ένα σωρό χαρτιά από κτηνιάτρους, εμβόλια, άδειες σφαγής, αλλά δεν φροντίζει να διορίσει στην Ηλεία τουλάχιστον άλλους δέκα κτηνιάτρους. Τι να σου κάνουν τέσσερις άνθρωποι που τρέχουν όλο το νομό από το πρωΐ μέχρι το βράδυ; Εδώ για να βγάλουμε άδεια σφαγής πρέπει να κατεβούμε στον Πύργο, ή στη Ζαχάρω. Δεν υπάρχει άλλο γραφείο στο νομό. Κλείσανε και της Αμαλιάδος και της Γαστούνης. Έτσι μας αναγκάζουν να πληρώνουμε ιδιώτες κτηνιάτρους, επειδή μας… περισσεύουν λεφτά».

Πηγή: patrisnews
 
Top