"Μεγάλη ευλογία και τιμή" θεωρούν εκκλησιαστικοί κύκλοι την έλευση στην Πάτρα από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους της ιστορικής και θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Παραμυθίας.

Η εικόνα σύμφωνα με πληροφορίες του thebest θα μεταφερθεί στην Πάτρα, στην ιερά μονή Ομπλού την 1η και 2 Οκτωβρίου 2015 συνοδεία του καθηγούμενου της Μονής Βατοπαιδίου Γέροντος Εφραίμ.

Η άφιξη και υποδοχή της εικόνας προγραμματίζεται για τις 5 το απόγευμα της Πέμπτης 1η Οκτωβρίου και θα ακολουθήσει στις 5.15 πανηγυρικός εσπερινός στο μοναστήρι χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου. Νωρίς το πρωί της Παρασκευής 2 Οκτωβρίου 2015 θα τελεστεί Όρθρος και Θεία λειτουργία όπου θα προεξάρχει ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί πως θα κάνει και ομιλία προς το κοινό της Αχαικής πρωτεύουσας στις 7 το απόγευμα στις 2 Οκτωβρίου σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου (κατά πληροφορίες στο Patras Palace).

H εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας έχει μεταφερθεί και σε άλλα μέρη για ιερό προσκύνημα όπως στην Μάνδρα Αττικής. Η αποστολή της εικόνας στην Πάτρα γίνεται με την αφορμή του φετινού εορτασμού των 700 ετών λειτουργίας της Μονής Ομπλού όπου ως γνωστό καθηγούμενος είναι ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Κωτσάκης. Στην Παναγία την Παραμυθία αποδίδεται το μέγα θαύμα που συνέβη αιώνες πριν κατά το οποίο ο ηγούμενος και οι μοναχοί τους μοναστηριού στο Άγιον Όρος σώθηκαν από την επιδρομή πειρατών χάρη στην θαυματουργική παρέμβαση και συμβουλή της Παναγίας.

«Μην ανοίξετε σήμερα την πύλη της Μονής, αλλά αφού ανεβείτε στα τείχη, να διώξετε τους πειρατές», λέγεται πως άκουσε κατάπληκτος ο Ηγούμενος μία φωνή που προερχόταν από την εικόνα της Θεοτόκου. Όπως σημειώνει το σάιτ diakonima.gr, ο τότε ηγούμενος αντίκρισε ένα εκπληκτικό θαύμα. Η μορφή της Παναγίας ήταν ζωντανή. Το βρέφος Ιησούς που κρατούσε στα χέρια της πήρε και αυτό ζωή. Κίνησε το δεξί του χέρι και έκλεισε το στόμα της αγίας Μητέρας του, στρέφοντας προς αυτήν το φωτεινό πρόσωπό του.

Ο τίτλος «Παραμυθία» που δόθηκε στην εικόνα της Παναγίας σημαίνει παρηγορήτρα. Η εικόνα μεταφέρθηκε έκτοτε σε ιδιαίτερο παρεκκλήσιο. Μπροστά σ' αυτήν οι μοναχοί διατηρούν ακοίμητο κανδήλι και ψάλλουν καθημερινά Παράκληση ενώ κάθε Παρασκευή τελείται Θεία Λειτουργία. Παλαιότερα υπήρχε η συνήθεια οι κουρές των μοναχών να γίνονται σ' αυτό το παρεκκλήσιο.

*Άγνωστο παραμένει προς το παρόν πόσες ακριβώς μέρες θα παραμείνει για προσκύνημα η εικόνα της Παναγίας Παραμυθίας στην Πάτρα κι αν θα μπουν πούλμαν για την μεταφορά των πιστών στον Ομπλό.

Tάκης Μαρτάτος
 
Top