Η ολική έκλειψη της υπερπανσελήνου, ή αλλιώς η "ματωμένη Υπερπανσέληνος" είναι ένα σπανιότατο αστρονομικό φαινόμενο, που τελευταία φορά συνέβη το 1982 και θα επαναληφθεί το 2033.

Ουσιαστικά, πρόκειται για δύο φυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν ταυτόχρονα: Η «υπερπανσέληνος», στην διάρκεια της οποίας η Σελήνη φαίνεται μεγαλύτερη και φωτεινότερη, και η Ολική Έκλειψη Σελήνης.

Όσοι ξυπνήσετε τα ξημερώματα της Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου θα δείτε την ''Ματωμένη Σελήνη'' και θα καταλάβετε γιατί κάποιοι περιμένουν το τέλος του κόσμου. Θα παρατηρήσετε μια ολική έκλειψη υπερπανσελήνου, δηλαδή της απόκρυψης του δίσκου της Σελήνης στο μεγαλύτερο δυνατό μέγεθός του. Στη χώρα μας το φαινόμενο θα φθάσει στο μέγιστο σημείο του περίπου στις έξι παρά δέκα το πρωί.

Υπερπανσέληνος συμβαίνει, όταν η Σελήνη βρίσκεται στο περίγειο, δηλαδή στο κοντινότερο σημείο της από τη Γη, με αποτέλεσμα η διάμετρος του φεγγαριού να φαίνεται μεγαλύτερη. Η έκλειψη -εφόσον το επιτρέπουν οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες- θα είναι ορατή από την Ευρώπη, την Αφρική, την Αμερική και τη δυτική Ασία.

Κάτι ανάλογο -συνδυασμός ολικής έκλειψης και υπερπανσελήνου- είχε συμβεί μόνο πέντε φορές μετά το 1900: το 1910, το 1928, το 1946 και για τελευταία φορά το 1982, ενώ δεν θα ξανασυμβεί πριν από το 2033, σύμφωνα με τη NASA.

Η ολική φάση της έκλειψης θα είναι ορατή σχεδόν στο σύνολο της χώρας μας.

Οι ακριβείς χρόνοι του φαινομένου στην Ελλάδα θα έχουν ως εξής:

-Έναρξη έκλειψης παρασκιάς: 3:11 πμ

-Έναρξη μερικής έκλειψης: 4:07 πμ

-Έναρξη ολικότητας: 5:11 πμ

-Μέγιστο έκλειψης: 5:47 πμ

-Τέλος ολικότητας: 6:23 πμ

-Τέλος μερικής έκλειψης 7:27 πμ

-Τέλος έκλειψης παρασκιάς 8:22 πμ (η Σελήνη θα έχει ήδη δύσει).

Η έκλειψη της 28ης Σεπτεμβρίου είναι η τέταρτη και τελευταία ολική σεληνιακή έκλειψη της τελευταίας διετίας. Οι προηγούμενες ολικές εκλείψεις έλαβαν χώρα στις 15 Απριλίου 2014, στις 8 Οκτωβρίου 2014 και στις 4 Απριλίου 2015.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο, κατά την έκλειψη της Δευτέρας, το φεγγάρι θα φαίνεται κατά 14% μεγαλύτερο και κατά 30% φωτεινότερο από ό,τι στην προηγούμενη φετινή.

Παρά την ολική έκλειψη, το φεγγάρι δεν θα γίνει τελείως σκοτεινό, αλλά θα πάρει μια κοκκινωπή απόχρωση, γι' αυτό πολλοί το ονομάζουν «Ματωμένη Σελήνη». Καθόλου παράξενο που με αυτό το φαινόμενο κατά καιρούς έχουν συνδεθεί διάφοροι -αβάσιμοι ασφαλώς- φόβοι για το επερχόμενο τέλος του κόσμου.

Η «ματωμένη Υπερπανσέληνος» και το… τέλος του κόσμου

Η «ματωμένη Υπερπανσέληνος» της 28ης Σεπτεμβρίου έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά τεσσάρων «ματωμένων φεγγαριών» κατά τη διάρκεια των δυο τελευταίων ετών.

Η αποκαλούμενη από τους αστρολόγους «Τετράδα», είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, που έχει συνδεθεί από διάφορες περιθωριακές θρησκευτικές ομάδες με θρύλους και προφητείες για το «τέλος του κόσμου».

Λάδι στη φωτιά της «συνωμοσιολογίας» ρίχνει και το γεγονός ότι οι τέσσερις εκλείψεις συμπίπτουν με τις ημερομηνίες εβραϊκών γιορτών.

Σύμφωνα με τους «προφήτες του Τέλους», η «Τετράδα» που ολοκληρώνεται στις 28 Σεπτεμβρίου του 2015, είναι η ένατη που συμπίπτει με εβραϊκές γιορτές από την εποχή του Ιησού και φέρει όλα τα σημάδια που τους κάνει να πιστεύουν (για μια ακόμα φορά) ότι ο Αρμαγεδδών έφτασε.


 
Top