Οι μπανάνες είναι φρούτα υψηλής διατροφικής αξίας, όμως κατά καιρούς ακούμε πως πρέπει να περιορίζουμε την κατανάλωσή τους. Πολλοί έχουν μάλιστα προτείνει πως ακόμα και έξι μπανάνες μέσα σε μια μέρα μπορεί να προκαλέσουν θάνατο.

Ο Βρετανός παρουσιαστής και ηθοποιός, Karl Pilkington, ευθύνεται εν μέρει για την διάδοση αυτού του μύθου. Σε μια συζήτηση που είχε με ένα κωμικό είχε υποστηρίξει πως εάν κάποιος καταναλώσει περισσότερες από έξι μπανάνες σε μικρό χρονικό διάστημα, τα επίπεδα του καλίου στον οργανισμό του θα φτάσει σε θανάσιμα επίπεδα. Πόσο αληθές είναι όμως αυτό;

Σύμφωνα με το BBC, το κάλιο είναι απαραίτητο για την επιβίωσή μας, καθώς κρατά την καρδιά στον ρυθμό της, βοηθά στην διαχείριση των σακχάρων και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Όπως αναφέρει η διατροφολόγος, Catherine Collins, η μεγάλη έλλειψη ή διαθεσιμότητα καλίου μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες, στομαχόπονο και διάρροια. Το χλωριούχο κάλιο χρησιμοποιείται μάλιστα στις θανάσιμες ενέσεις στις φυλακές των ΗΠΑ, καθώς σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει ανακοπή.

Παρόλα αυτά ένας υγιής άνθρωπος θα ήταν αδύνατο να πεθάνει από έξι μπανάνες. Σύμφωνα με την διατροφολόγο, θα χρειαζόταν κανείς να καταναλώσει τουλάχιστον 400 για να συγκεντρώσει ποσότητες καλίου που θα του στερούσαν την ζωή.

Την ίδια στιγμή, άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις καλό θα ήταν να αποφεύγουν την υπερκατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε κάλιο. Οι άνθρωποι με νεφρική ανεπάρκεια επί παραδείγματι δεν μπορούν να αποβάλλουν την περίσσεια ποσότητα καλίου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με ανακοπή.

Πηγή: huffingtonpost
 
Top