Πολλά σχόλια προκάλεσε η άρνηση των εταιρειών που διαχειρίζονται τους εθνικούς αυτοκινητόδρομους να "σηκώσουν τις μπάρες" για τους εκλογείς του ΣΚ που μας πέρασε.Τελικά όπως έγινε γνωστό η άρνηση αυτή ήρθε λόγω προηγούμενης ανείσπρακτης οφειλής του Δημοσίου από το δημοψήφισμα του Ιουνίου. Σε αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε και τις μεγάλες οφειλές στα έργα που ανέρχονται σε κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια.

Πάντως θα πρέπει να αναφέρουμε πως ήδη από τον περασμένο Αύγουστο ο Χρήστος Σπίρτζης (που όλα δείχνουν ότι θα επανακάμψει στο Υπουργείο Υποδομών) με αρκετές αποφάσεις έχει εγκρίνει αρκετές δεκάδες εκατομμύρια που θα πάνε στα έργα των αυτοκινητόδρομων.

Τα ποσά αυτά μαζί με αρκετά ακόμα αναμένεται να αρχίσουν τα ρέουν στα έργα το επόμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να μην έχουμε νέες μεγάλες και κυρίως οικονομικά δυσάρεστες καθυστερήσεις στα μεγάλα έργα των οδικών αξόνων.

Όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα ήδη έχουμε μία προφορική συμφωνία στην Ιόνια Οδό και τον Ε65 που αναμένεται να αναβιώσει. Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα τα 2 έργα πρόκειται να ολοκληρωθούν το καλοκαίρι του 2017. Στα υπόλοιπα έργα;\

Τόσο στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου όσο και στην Ολυμπία Οδό θα πρέπει να ολοκληρωθεί μία πρώτη συμφωνία άμεσα καθώς: τα έργα στον Αιγαίου και ειδικότερα στο τμήμα Ευαγγελισμός-Σκοτίνα είναι πολύ προχωρημένα και με μία κοντινή συμφωνία θα κλειδώσει η ολοκλήρωση των έργων μέσα στο 2016.

Στην Ολυμπία Οδό και με δεδομένη την πρώτη τεχνική παράταση κατά 9,5 μήνες λόγω των στηθαίων ασφαλείας φαίνεται πως με μερική ακόμα επιμήκυνση του χρόνου κατασκευής είναι πολύ πιθανό να δούμε το έργο να ολοκληρώνεται τέλη του 2016 αρχές του 2017, αρκεί να μην υπάρξει άλλη χρονοβόρα καθυστέρηση.

Τέλος στα έργα του Μορέα, με εγκεκριμένη τη σύμβαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο απομένει η υπόγραφή της νέας σύμβασης μέσα στο 2015 για να κλειδώσει η ολοκλήρωση του οδικού κλάδου Λεύκτρο-Σπάρτη το καλοκαίρι του 2016 και η Περιμετρική Καλαμάτας για τα τέλη του επόμενου έτους.

Πηγή: ypodomes
 
Top