Αναστατωμένοι όσο και εξοργισμένοι είναι επαγγελματίες, εργολάβοι κ.λ.π. του Πύργου μετά τον καταλογισμό εξοντωτικών προστίμων από τα διοικητικά δικαστήρια τα οποία ασχολήθηκαν με την υπόθεση των πλαστών – εικονικών τιμολογίων που οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες φέρονται να εξέδωσαν για λογαριασμό του δήμου Πύργου.

Η αναστάτωση των επαγγελματιών δεν προκλήθηκε μόνο από το ύψος των προστίμων, ορισμένα από τα οποία υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ αλλά και από το αίσθημα αδικίας που νιώθουν. Κι αυτό γιατί, όπως χαρακτηριστικά επεσήμαναν για την ίδια υπόθεση εδιώκοντο και ποινικά, οδηγήθηκαν στο Εφετείο Πατρών όπου και αθωώθηκαν.

Πώς είναι δυνατόν, λένε τώρα, για μία υπόθεση για την οποία ασχολήθηκε η ποινική Δικαιοσύνη να υπάρχει αθωωτική απόφαση και για την ίδια υπόθεση να ασχολείται η Διοικητική και να εκδίδει διαφορετική απόφαση.

Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με πρόσφατο νόμο που ψήφισε η Βουλή, οι δικαστές των Διοικητικών Πρωτοδικείων δεν υποχρεούνται να λαμβάνουν υπ΄όψιν τους τις αποφάσεις των ποινικών δικαστηρίων και κρίνουν ανεξάρτητα τις ίδιες υποθέσεις. Αυτό λοιπόν το σημείο είναι εκείνο που έχει εξοργίσει τους επαγγελματίες οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση με τους νόμους που περνά προσπαθεί να μετατρέψει τη Δικαιοσύνη σε εισπρακτικό μηχανισμό του δημοσίου.

Βέβαια θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι οι αποφάσεις αυτές δεν είναι αμετάκλητες καθώς οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν ενστάσεις στα Διοικητικά Εφετεία. Όπως υποστηρίζουν, όμως, η υποβολή έφεσης δεν τους απαλλάσσει πλήρως από τη μη καταβολή τμήματος του προστίμου. Κι αυτό γιατί θα πρέπει να πληρώσουν ένα ποσό αφού μόνο έτσι το διοικητικό εφετείο δέχεται να συζητήσει την έφεση, διαφορετικά την απορρίπτει.

Επίσης, τονίζουν ότι η διαδικασία της έφεσης δεν είναι ανέξοδη και ότι ήδη μέχρι τώρα λόγω της εμπλοκής τους με τη Δικαιοσύνη έχουν πληρώσει μεγάλα χρηματικά ποσά (μετακινήσεις, δικηγόροι, έξοδα, κ.τ.λ) τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ.

Εκείνο που τους φοβίζει, ακόμη, είναι το ενδεχόμενο, μετά τη βεβαίωση αυτών των προστίμων και από τη στιγμή που αποδεδειγμένα δεν έχουν να τα πληρώσουν, μήπως δεν μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα, κάτι που αν συμβεί θα τους οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη οικονομική καταστροφή.

Πέραν αυτών όμως, εξέφραζαν και ένα παράπονο.

Όπως έλεγαν, η νομοθεσία προβλέπει και τιμωρεί τόσο εκείνον που εκδίδει τα εικονικά τιμολόγια όσο κι αυτόν που τα παραλαμβάνει.

Στην προκειμένη περίπτωση, αν δεχθούμε ότι εκδόθηκαν εικονικά τιμολόγια, γιατί να τιμωρείται μόνον ο επαγγελματίας και όχι ο δήμος που τα παρέλαβε και για λογαριασμό του οποίου εκδόθηκαν.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η συνέχεια θα δοθεί στις δικαστικές αίθουσες αφού οι ενδιαφερόμενοι θα προσφύγουν σε β’ βαθμό.

πηγή: patrisnews
 
Top