Μια συγκλονιστική ιστορία, η οποία δεν έγινε πιστευτή όταν δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά, αλλά αποδεικνύεται ότι περιέχει στοιχεία προς δικαστική διερεύνηση, είναι το «Σχέδιο Πυθία Ι» ή σχέδιο δολοφονίας του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Η υπόθεση παίρνει ξανά τον δρόμο της δικαιοσύνης αφού ο φάκελος «Σχέδιο Πυθία Ι» και ο φάκελος με τις τηλεφωνικές υποκλοπές που είχαν γίνει επί υπουργίας Γιώργου Βουλγαράκη ενώνονται και παραπέμπονται στον ανακριτή.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, με την κωδική ονομασία «Σχέδιο Πυθία Ι», εκπονήθηκε από ξένες μυστικές υπηρεσίες και τέθηκε σε εφαρμογή από Ελληνες συνεργάτες τους, σχέδιο δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή το 2008.
Ακρως απόρρητο έγγραφο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με τίτλο «Ειδικό Δελτίο Ενημέρωσης» (219/5, Φεβρουάριος 2009) ανέφερε ότι η F.S.B. ειδοποίησε την ΕΥΠ ότι μια 19μελής ομάδα εργασίας της εντόπισε και αποκάλυψε σχέδιο επίθεσης εις βάρος του Κώστα Καραμανλή, με σκοπό την αναβολή ή τη ματαίωση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας.
Η δράση της ομάδας εργασίας της F.S.B. εντασσόταν στο πλαίσιο υπηρεσίας αντιπαρακολούθησης, με αφορμή τον εντοπισμό απόπειρας τηλεφωνικής υποκλοπής συνομιλιών των κ. Καραμανλή, Πούτιν και Παρβάνοφ.
Η συμπλοκή της ομάδας της F.S.B. με κάποιους από τους εκτελεστές του σχεδίου πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2008 σε σημείο της διαδρομής της πομπής του πρώην Πρωθυπουργού προς το σπίτι του.
Το σχέδιο Πυθία περιελάμβανε τέσσερα κύρια σημεία:
- πολιτική αποσταθεροποίηση (υπόθεση μονής Βατοπεδίου),
- επιχειρηματική αποσταθεροποίηση (υποβάθμιση ελληνικής οικονομίας),
- κοινωνική αποσταθεροποίηση (κοινωνική αναταραχή και τρομοκρατικές ενέργειες) και προβλήματα στην εξωτερική πολιτική.
Τον Ιούνιο του 2011, ο εισαγγελέας Ν. Ορνεράκης ξεκίνησε έρευνα πάνω στο θέμα αυτό, η οποία κατέληξε τον Μάρτιο του 2012 σε άσκηση ποινικής δίωξης με την κατηγορία των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας, της διατάραξης της ομαλής λειτουργίας του πολιτεύματος και της αποστέρησης του πρωθυπουργού από την άσκηση της εξουσίας που του παρέχει το Σύνταγμα. Την ποινική δίωξη κατά αγνώστων άσκησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Ιωάννης Σακελάκος.
Η δικογραφία ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή. Στις 2 Απριλίου 2013, ο Γ' Τακτικός Ανακριτής αποφάσισε τη συνένωση των δικογραφιών των υποκλοπών και του σχεδίου δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή (Σχέδιο Πυθία Ι), καθώς εντόπισαν ενδείξεις ότι οι υποκλοπές συνεχίστηκαν τουλάχιστον μέχρι το 2007, δύο χρόνια μετά την αποκάλυψή τους.(Πηγή Wikipedia)
Η αποκάλυψη για σχέδιο δολοφονίας Καραμανλή στα ξένα Μέσα
Πρώτο απ' όλα το μεγάλο ειδησεογραφικό δίκτυο Reuters μεταδίδει το μείζον πολιτικό θέμα, τονίζοντας ότι «το σχέδιο δολοφονίας Καραμανλή αποτελούσε τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου που είχε ως στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας».
«Οι εισαγγελείς λένε πως το σχέδιο είχε σκοπό να ανατρέψει τις προσπάθειες του πρώην πρωθυπουργού να βελτιώσει τις ενεργειακές σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία», σημειώνει το Reuters.
Στη συνέχεια το πρακτορείο αναφέρεται στις αποκαλύψεις του περιοδικού «Επίκαιρα», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η έρευνα από τον εισαγγελέα Νίκο Ορνεράκη ξεκίνησε με αφορμή το ρεπορτάζ των Επικαίρων πως ένα σχέδιο δολοφονίας με την κωδική ονομασία «Πυθία» οργανώθηκε από «αγνώστους» για να εμποδίσουν την Ελλάδα να κλείσει ενεργειακή συμφωνία με τη Μόσχα».
Παρόμοιες αναφορές έκανε και το επίσης μεγάλο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, το τηλεγράφημα του οποίου αναπαράγεται από σημαντικά διεθνή Μέσα όπως το ABCNews.
Το θέμα ανέφερε και το ρωσικό RT.com δίνοντας βάση στις ρωσοελληνικές διαπραγματεύσεις επί Καραμανλή:
«Υπό την πρωθυπουργία του Κώστα Καραμανλή η Ελλάδα είχε βελτιώσει τους οικονομικούς δεσμούς της με τη Ρωσία. Έκανε ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τον αγωγό South Stream, που στοχεύει να φέρει φυσικό αέριο από την Κεντρική Ασία και τη Ρωσία μέσω της Μαύρης Θάλασσας προς την Ευρώπη.
Ωστόσο, ο αγωγός βρίσκεται υπό αμφισβήτηση από την ΕΕ και το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ σχέδιο Nabucco.
Μια προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Μόσχας για τη συμβολή της Ελλάδας στο έργο επιτεύχθηκε τον Απρίλιο του 2008» τονίζει το RT.com
Τι είχαν δημοσιεύσει τα Επίκαιρα
Στο τεύχος 87 (16-22/6/2011) τα «Επίκαιρα» δημοσίευσαν άκρως απόρρητα έγγραφα μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τα οποία κάποια «συμμαχικά» κράτη ήθελαν νεκρό τον πρώην πρωθυπουργό, συγκλονίζοντας το πανελλήνιο. Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του περιοδικού ενεργοποίησε άμεσα τα αντανακλαστικά της Δικαιοσύνης.
Ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Κολιοκώστας, γνωστός για τη νομική κατάρτιση, το σθένος και τη μεγάλη εμπειρία του, παρήγγειλε τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης, προκειμένου να ερευνηθούν οι αποκαλύψεις του περιοδικού. Η διενέργεια της Προκαταρκτικής Εξέτασης ανατέθηκε από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Ράικου στον Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Νικόλαο Ορνεράκη.
Σύμφωνα με τα «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» τo απόρρητο έγγραφο της ΕΥΠ περιέχει αποσπάσματα Δελτίου Πληροφοριών που προέρχονται από Ρώσο Αξιωματούχο με φερόμενη πηγή προέλευσης την FSB (Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας).
«Ομάδα Εργασίας» δεκαεννέα (19) ατόμων της FSB, που δραστηριοποιούνταν από το Μάρτιο του 2008 στην Αττική, με αφορμή «απόπειρα τηλεφωνικής υποκλοπής» συνομιλιών που διαμείβονταν μεταξύ των κ.κ. Κ. Καραμανλή, V. Putin και G. Parvanov κατά την υπόψη περίοδο, διαπίστωσε και κατέγραψε γεγονότα που οδηγούν σε ενδείξεις για ενδεχόμενο σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, που επικαλείται έγγραφο των μυστικών υπηρεσιών κατά τις απογευματινές ώρες και σε χρόνο που δεν προσδιορίζεται ακριβώς μεταξύ του 20 και 25 Απριλίου 2008, έλαβε χώρα μία «ελεγχόμενη διαδικασία εμπλοκής» μεταξύ FBS και πρακτόρων Δυτικών Υπηρεσών και της MOSSAD, που δεν κράτησε πάνω από 30 δευτερόλεπτα.
Η εν λόγω ελεγχόμενη διαδικασία εμπλοκής υλοποιήθηκε λόγω του ότι στην προαναφερόμενη περιοχή είχε εντοπιστεί όχημα στο οποίο μέσα υπήρχαν:
- Χάρτες στους οποίους είχε γίνει λεπτομερής καταγραφή της διαδρομής που ακολούθησε κατά τη μετακίνησή του από το Μεγαρο Μαξίμου στο σπίτι του στη Ραφήνα
- Ο αριθμός των ανδρών της ασφάλειάς του και τα στοιχεία των συνοδευτικών οχημάτων και μηχανών ασφαλείας που συνέθεταν τη πρωθυπουργική πομπή
- Άλλοι χάρτες πάνω στους οποίους είχαν σημειωθεί τα σημεία συνάντησης και υποστήριξης που είχαν στοχοποιήσει τον κ. Καραμανλή
- Κιάλια νυχτερινής όρασης και υλικά καμουφλάζ, όπως εργαλεία μουσικής, μολύβια, κουκούλες μη χρησιμοποιημένες και χωρίς διακριτικά κ.α.
- Συστήματα επικοινωνίας, συγχρονισμένα στις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ., υψηλής ευκρίνειας και εμβέλειας
- Όπλα τύπου καλάσνικοφ και Τοκάρεφ, τηλεχειριστήριο, τρόφιμα και σκηνές
- Εκρηκτική ύλη C-4. Πρόκειται για στρατιωτική εκρηκτική ύλη, η οποία δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο και δεν έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα σε καμία τρομοκρατική ενέργεια που έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα μας.
Όλες οι πληροφορίες που εμπεριέχονται στο συγκεκριμένο έγγραφο των μυστικών υπηρεσιών προέρχονται από ρωσικές πηγές και συγκεκριμένα από Ρώσο αξιωματούχο.
Η επιχείρηση δολοφονίας του κ. Καραμανλή, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της ΕΥΠ, εντασσόταν σε ένα ευρύτερο σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, με «πραγματοποίηση επίθεσης σε βάρος στόχου, με σκοπό την αναβολή ή τη ματαίωση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας».
Ξανά ο φάκελος στη Δικαιοσύνη
Στοιχεία φέρεται να προέκυψαν από δύο δικαστικές έρευνες στο εφετείο της Αθήνας και αφορούν το σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και το σκάνδαλο των υποκλοπών. Τα στοιχεία αυτά οδήγησαν τον ειδικό ανακριτή Δ. Φούκα να ζητήσει από το αρμόδιο συμβούλιο την συνένωση των δικογραφιών:
Η μία αφορά το σχέδιο δολοφονίας κατά του πρώην πρωθυπουργού το οποίο, σύμφωνα με μία εκδοχή, έμεινε στο στάδιο της «προπαρασκευής». Και αυτό γιατί σύμφωνα με το συγκεκριμένο σενάριο ο τότε πρωθυπουργός δεν πέρασε τελικά από δρόμο έξω από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) στη περιοχή του γηπέδου του Παναθηναϊκού όπου είχε εκραγεί, τον Μάρτιο του 2009, τηλεχειριζόμενος εκρηκτικός μηχανισμός. Σημειώνεται πάντως ότι την ευθύνη γι' αυτή τη βομβιστική επίθεση είχε αναλάβει η οργάνωση «Λαϊκή Θέληση» η οποία ανέφερε στην προκήρυξή της ότι «στόχος της ήταν το κτίριο της ΚΕΔ λόγω της υπόθεσης Βατοπεδίου», όπως σημειώνει το Βήμα.
Σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών
Το σκάνδαλο των υποκλοπών που είχε συντελεστεί με την τοποθέτηση παράνομου λογισμικού σε υποκατάστημα της εταιρίας Vodafone είχε τεθεί το 2007 στο αρχείο καθώς ο τότε ανακριτής Γ. Πετρόπουλος δεν είχε εντοπίσει συγκεκριμένα στοιχεία. Ανασύρθηκε από το αρχείο, με παρέμβαση του μετέπειτα υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, το 2010, και η νέα διερεύνηση της υπόθεσης έδειξε πολλά και ενδιαφέροντα: συγκεκριμένα εμπλέκουν στην υπόθεση υπαλλήλους ξένης πρεσβείας που αποδεικνύουν πως τα τρία καρτοκινητά-σκιές είχαν αγοραστεί από πρόσωπο που είχε δηλώσει ψευδή στοιχεία. Εντοπίστηκαν ακόμα και άλλοι ύποπτοι τηλεφωνικοί αριθμοί που επικοινωνούσαν με τα καρτοκινητά που εμπλέκονταν στις υποκλοπές.
Κατασκοπεία εις βάρος της χώρας
Δικαστικές πηγές φαίνεται να θεωρούν ότι η υπόθεση της παρακολούθησης των κινήσεων του τότε πρωθυπουργού και μελών της οικογένειάς του, που δημοσιοποιήθηκε στον Τύπο με παράθεση εγγράφων της ΕΥΠ και «αναφορές Ρώσων πρακτόρων», αλλά και η παρακολούθηση συνομιλιών τού τότε πρωθυπουργού έχουν ένα βασικό χαρακτηριστικό: Αποτελούν ενέργειες κατασκοπείας σε βάρος κρατικών αξιωματούχων, με κοινό στόχο και στις δύο, τον πρωθυπουργό της χώρας.
Οι ενδείξεις που φαίνεται να αξιολογούνται από τη Δικαιοσύνη ως επαρκείς για τον σχηματισμό μίας δικογραφίας για τις δύο αυτές υποθέσεις εκτιμάται ότι θα πρέπει να αξιολογηθούν ενιαία, ώστε να δοθούν απαντήσεις αν πράγματι εκδηλώθηκαν παρασκηνιακά ενέργειες με στόχο ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση της χώρας την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή.
Σημειώνεται ότι για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών ασκήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2010 ποινική δίωξη για «απόπειρα διακεκριμένης κατασκοπείας» κατά παντός υπευθύνου.
Πηγή: iefimerida