Μετά την Εκκλησία της Κύπρου και η Εκκλησία της Ελλάδος φαίνεται πως θα ζημιωθεί σε μεγάλο βαθμό από την τραπεζική κρίση.
Η αποτυχία συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank προκαλεί τριγμούς στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα επιφέρει μεγάλες ζημιές και στους μεγάλους μετόχους της Εθνικής και, επομένως, και της Εκκλησίας.
Οι μέτοχοι της μεγαλύτερης τράπεζας στην χώρα τον τελευταίο αιώνα φαίνεται ότι θα υποστούν τις μεγαλύτερες απώλειες λόγω των τελευταίων εξελίξεων και ενδεχόμενα και ολική απομείωση της περιουσίας τους.
Στους βασικούς μετόχους της Εθνικής Τράπεζας, ως γνωστόν, περιλαμβάνονται τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία, κληροδοτήματα, ιδρύματα και η Εκκλησία της Ελλάδος.
Η μη συμμετοχή τους στην ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας που πιθανότατα μέχρι στιγμής φαίνεται πως θα καλυφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (καθώς το ενδιαφέρον των ιδιωτών επενδυτών δεν είναι επαρκές ώστε η Τράπεζα να παραμείνει με το ισχύον καθεστώς), σημαίνει αυτόματα και μείωση του ποσοστού της Εκκλησίας στη μετοχική σύνθεση της "τράπεζας των τραπεζών".
Η ζημιά δεν είναι καθόλου αμελητέα για την Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία "είδε" το ποσοστό της να μειώνεται χρόνο με τον χρόνο και όλα τα οφέλη από την συμμετοχή της στην Εθνική Τράπεζα να έχουν πια εξανεμιστεί.
Το πλήγμα στο χαρτοφυλάκιο της Εκκλησίας και συνακόλουθα στα ταμεία της προβλέπεται σαρωτικό.
Η συμμετοχή της Εκκλησίας στην Εθνική Τράπεζα προσμετράται ακόμη περισσότερο επώδυνη για τα ταμεία της, αν αναλογιστεί κανείς πως τα τελευταία χρόνια, με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, κανένας μέτοχος δεν έλαβε μερίσματα και συνεχίζει να πληρώνει το μεγάλο δάνειο στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που είχε λάβει προ διετίας ώστε να "μπει" στην άύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.
"Η ενέργεια αυτή της προηγούμενης διοίκησης της ΕΚΥΟ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τουλάχιστον άστοχη" αναφέρει στη Romfea.gr, ειδικός επί των οικονομικών.
Οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και οι απώλειες που θα υποστεί η Εκκλησία της Ελλάδος, είναι ένα θέμα συζήτησης που θα πέσει στο τραπέζι των προσεχών συνεδριάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
Του Γιάννη Αργυρίου-romfea