Μετά από την πάροδο 9 ημερών τα υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου, της Ελληνικής και της Λαϊκής άνοιξαν σήμερα και πάλι τις πύλες τους για τους πελάτες τους. Αυτή τη φορά, όμως, άνοιξαν υπό την ομπρέλα του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Η κίνηση στα καταστήματα σήμερα είναι φυσιολογική, καθώς από χθες το απόγευμα, υπήρξε μια γιγαντιαία επιχείρηση τροφοδοσίας των ΑΤΜς των τριών τραπεζών με απεριόριστη ρευστότητα.

Οι πελάτες των τριών τραπεζών έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους και στα δάνειά τους και η Πειραιώς τους παρέχει όλες τις υπηρεσίες που είχαν στις τρεις αυτές τράπεζες.

Οι καταθέσεις στον νέο όμιλο των Ελλήνων πελατών είναι πλήρως διασφαλισμένες και δεν χάνεται ούτε ένα ευρώ.

Η συμφωνία της Πειραιώς με τις κυπριακές τράπεζες περιλαμβάνει εκτός από το ενεργητικό και το παθητικό και όλους τους εργαζόμενους των τραπεζών.

Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους των θυγατρικών

Εκτός από το τραπεζικό κομμάτι, η Πειραιώς εξαγόρασε και τα χαρτοφυλάκια εργασιών των θυγατρικών Leasing και Factoring που διατηρούν οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα. Mέχρι τελευταία στιγμή δεν ήταν σαφές ποιο θα είναι το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων σε αυτά τα τμήματα. Σύμφωνα , ωστόσο, με τις τελευταίες πληροφορίες - κατά πάσα πιθανότητα - οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι μένουν εκτός του Ομίλου Πειραιώς και χάνουν τις θέσεις τους. Δεν είναι σαφές από ποιον θα αποζημιωθούν.

Στη συμφωνία, αναφέρει στέλεχος της Πειραιώς , περιλαμβάνεται επίσης το χαρτοφυλάκιο εργασιών της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος (IBG), χωρίς όμως το προσωπικό. Και σε αυτή την περίπτωση δεν είναι σαφές από ποιους θα αποζημιωθούν.

Στο αντίποδα, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά για τις θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στον χρηματοοικονομικό τομέα. Έτσι, για παράδειγμα, η Κύπρου ΑΧΕΠΕΥ, η Κύπρου Asset Management και η Marfin ΑΕΔΑΚ δεν πωλούνται στην Πειραιώς. Η πρόβλεψη που υπάρχει είναι να πουληθούν αργότερα από την Τράπεζα Κύπρου στην οποία θα μεταφερθούν και οι θυγατρικές της CPB.

Επίσης δεν μεταβιβάζονται στην Πειραιώς οι ασφαλιστικές δραστηριότητες που διατηρούν στην Ελλάδα η CPB και η Τράπεζα Κύπρου, είτε μέσω θυγατρικών, είτε μέσω υποκαταστημάτων.

Τι παίρνει η Πειραιώς

Ο όμιλος της Πειραιώς αγοράζει από τις κυπριακές τράπεζες σταθμισμένο ενεργητικό 16 δισ. ευρώ, δάνεια 23,9 δισ. ευρώ με 7,7 δισ. προβλέψεις και όλες τις καλύψεις, καταθέσεις 15 δισ. ευρώ, κεφάλαια 1,5 δισ. ευρώ, 312 καταστήματα και περίπου 5.268 νέους εργαζόμενους.

Η Πειραιώς αποκτά πλήρως ανακεφαλαιοποιημένα τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών και μαζί με αυτά τα στοιχεία ενεργητικού των εν Ελλάδι θυγατρικών των κυπριακών τραπεζών.

Πηγή: newmoney
 
Top