Το υψηλό κόστος της μισθοδοσίας (7 εκατ. ευρώ για το 2012) και οι συσσωρευμένες ζημίες (30 εκατ. ευρώ μέχρι το 2012) αποτέλεσαν τις αιτίες για την απόφαση που έλαβε η SCA Hellas (πρώην Georgia Pacific Ελλάς) να κλείσει το εργοστάσιο χαρτοποιίας της Πάτρας, προσφέροντας σε όλους τους εργαζόμενους (80 άτομα) πακέτο εθελουσίας αποχώρησης.

Η διοίκηση ενημέρωσε το σωματείο των εργαζομένων από τις αρχές Φεβρουαρίου να δεχθούν οριζόντιες περικοπές στους μισθούς τους που έφθαναν μέχρι και το 60% προκειμένου να αποφευχθεί το κλείσιμο του εργοστασίου στην Πάτρα. Οι συναντήσεις των δύο πλευρών δεν κατέληξαν σε αποτέλεσμα, με συνέπεια η SCA Hellas να ενημερώσει από την Παρασκευή τους εργαζόμενους ότι εντάσσονται άπαντες (διοικητικό και εργατικό προσωπικό) σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα πρέπει να αποδεχθούν μέχρι και τη μεθεπόμενη Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013.

Οι πληροφορίες που δημοσιεύει στην "Καθημερινή" ο Ανέστης Ντόκας αναφέρουν ότι το εργοστάσιο θα συνεχίσει να καλύπτει τις παραγγελίες των πελατών του μέχρι και την 1η Μαΐου 2013.

Η εταιρεία ανήκει από τον Ιούλιο του 2012 στον σουηδικό όμιλο SCA (Svenska Cellulosa Aktiebolaget) εισηγμένος στο χρηματιστήριο της Στοκχόλμης, ο οποίος την περσινή χρονιά εξαγόρασε όλες τις θυγατρικές που κατείχε στην Ευρώπη ο αμερικανικός όμιλος χάρτου και συσκευασίας Georgia-Pacific. Tα προϊόντα της εταιρείας παράγονται και διατίθενται στην ελληνική αγορά κάτω από το εμπορικό σήμα της Delica και καλύπτουν όλες τις ανάγκες σε προϊόντα χάρτου οικιακής και ατομικής χρήσης. Η SCA Hellas απασχολεί περίπου 80 άτομα και διαθέτει εγκαταστάσεις παραγωγής, επεξεργασίας και αποθήκευσης των προϊόντων της στη ΒΙ.ΠΕ Πατρών.

Σε χθεσινή της ανακοίνωση - δημοσιεύθηκε στο thebest.gr- η εταιρεία υποστήριξε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η SCA Hellas προσπάθησε να επαναδιαπραγματευθεί νέους όρους στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τους εκπροσώπους των εργαζομένων της, δυστυχώς όμως η προσπάθεια αυτή δεν στέφτηκε με επιτυχία. Ως εκ τούτου, οι μέτοχοι της SCA Hellas, δυστυχώς δεν έχουν άλλη εναλλακτική από το να προσφέρουν σε όλους τους εργαζομένους της SCA Hellas ένα πακέτο εθελουσίας αποχώρησης με σημαντικά οφέλη και να κλείσουν το εργοστάσιο χαρτοποιίας στην Πάτρα».

Το πακέτο της εθελουσίας εξόδου περιλαμβάνει τις νόμιμες αποζημιώσεις συν επιπλέον μπόνους μισθών έως 30%. Η μητρική σουηδική εταιρεία έχει σήμερα παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες, με μάρκες όπως TENA, Libero, ZEWA, Delica, Libresse, D’Make Up, Tork και Lotus Professional και εργατικό δυναμικό 37.000 εργαζομένων.


 
Top