Ευθεία επίθεση στην διοικήτρια των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων του Νομού Ηλείας Ελένη Φιλιπποπούλου εξαπολύουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Αμαλιάδας και ζητούν ακόμη και την παραίτησή της, καθώς υποστηρίζουν ότι με τις ενέργειές τους οδηγείται σε αποδυνάμωση και απαξίωση το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας, ενώ από τις βολές δεν εξαιρείται ούτε ο υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, καθώς με τις τελευταίες του δηλώσεις περί ‘επιτακτικής λειτουργίας της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου ακόμη και με κλείσιμο των άλλων μονάδων’, άναψε φωτιές.

Αφορμή στάθηκε η απόφαση της κας Φιλιπποπούλου για την μετακίνηση μίας εμφανίστριας από το ακτινολογικό τμήμα στην Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου, γι’ αυτό και χθες το Σωματείο εργαζομένων του Νοσοκομείου Αμαλιάδας προχώρησε σε έκτακτη Γενική Συνέλευση στην οποία συμμετείχε και η Ένωση Νοσοκομειακών γιατρών, καθώς επίσης και το Σωματείο εργαζομένων των Κέντρων Υγείας.
Κατά την διάρκεια της συνέλευσης αποφασίστηκε η αποστολή εγγράφου προς τον διοικητή της 6ηςΥΠΕ, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης γιατρών κ. Κώστας Καραΐνδρος ξεκαθάρισε ότι στην διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου των ενοποιημένων Νοσηλευτικών μονάδων της Ηλείας, που εκπροσωπεί τους γιατρούς, διαφώνησε με την εισήγηση για την εκ περιτροπής εφημερία των Κέντρων Υγείας και ψήφισε αρνητικά.

Να πάρουν όλοι θέση

Η χθεσινή Γενική Συνέλευση θύμιζε ‘καζάνι που βράζει’ και ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων κ. Βασίλης Μιχαλόπουλος, άφησε αιχμές για το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση μέχρι σήμερα από τον Δήμαρχο Ήλιδας και τους τοπικούς βουλευτές, μετά τις δηλώσεις του κ. Αντωνακόπουλου και αποφασίστηκε χθες, την ερχόμενη Τρίτη να επιδιωχθεί συνάντηση με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Παναγιώτη Κατσίβελα και την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη, να συγκληθεί σύσκεψη στην οποία θα κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, διοικήτρια, Δήμαρχοι, βουλευτές, Διοικητής ΥΠΕ, προκειμένου να πάρουν θέση.

Παράλληλα, δρομολογούνται κινητοποιήσεις διαρκείας από την ερχόμενη εβδομάδα, σε περίπτωση που δεν δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις από τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ, ενώ έντονος είναι ο προβληματισμός, που εκφράστηκε κατά την διάρκεια της συνέλευσης από τους γιατρούς, για το γεγονός ότι δεν προβλέπονται προσλήψεις ειδικευομένων γιατρών, κάτι που σηματοδοτεί τεράστιες ελλείψεις εντός του καλοκαιριού και οδηγεί σε πλήρη αποδυνάμωση. Παράλληλα, εργαζόμενοι και γιατροί ξεκαθάρισαν ότι δεν θα αποδεχθούν καμία μετακίνηση προσωπικού.

«Δέχονται πόλεμο»

Στο σχετικό έγγραφο που απέστειλε χθες το μεσημέρι το Σωματείο εργαζομένων προς τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ και το οποίο κοινοποιείται στην ΠΟΕΔΗΝ και το ακτινολογικό εργαστήριο, γίνεται αναφορά στον κ. Κατσίβελα της τελευταίας συνάντησης που είχαν μαζί του, όπου αναπτύχθηκε ειλικρινής και εποικοδομητικός διάλογος.

Παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις δόθηκαν εκεί, οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι δέχονται συνεχώς πόλεμο από την πλευρά της διοικήτριας των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων κας Ελένης Φιλιπποπούλου, η οποία όπως λένε, απειλεί με συνεχείς δηλώσεις πώς μέλημά της είναι η λειτουργία της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου, ακόμη και εις βάρος όλων, αδιαφορώντας εάν υπάρχει διαθέσιμη ανθρώπινη δεξαμενή. Κάνουν γνωστό ότι η Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου έχει απορροφήσει το σύνολο των εργαζομένων της Νοσηλευτικής Μονάδας Κρέστενας, τη στιγμή που στη Νοσηλευτική Μονάδα της Αμαλιάδας ανέλαβαν υπηρεσία από την Κρέστενα, μόνο μία νοσηλεύτρια και μία εμφανίστρια- χειρίστρια, ουσιαστικά όμως πρόκειται για μία μόνο μετακίνηση, αφού για να διατεθεί η νοσηλεύτρια μετακινήθηκε μία από την Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας σε αυτή του Πύργου.

Αποδυνάμωση

Αυτό που αποτέλεσε Casusbelli για τους εργαζόμενους, ήταν η απόφαση της κας Φιλιπποπούλου να μετακινήσει στην Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου αυτή τη μία εμφανίστρια, αδιαφορώντας όπως λένε οι εργαζόμενοι για τις ανάγκες της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας.

Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι στο ακτινολογικό εργαστήριο στην Αμαλιάδα υπηρετούν 8 εμφανιστές, από τους οποίους ο ένας βρίσκεται στην διαδικασία μετάταξης στην Θεσσαλονίκη και μία άλλη μόλις έλαβε άδεια κύησης. Κατά συνέπεια απομένουν έξι εμφανιστές, που πρέπει να εργάζονται ασταμάτητα χωρίς ρεπό, κατά συνέπεια δεν μπορεί να λειτουργήσει το ακτινολογικό εργαστήριο.
Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι τέτοιες αποφάσεις είναι ανεπίτρεπτες και αναφέρουν χαρακτηριστικά στο έγγραφο: «Η κα Φιλιπποπούλου πρέπει να καταλάβει ότι είναι διοικήτρια όλων των νοσηλευτικών μονάδων του Νομού Ηλείας και όχι μόνο του ενός. Αν δεν μπορεί να το κάνει αυτό να παραιτηθεί άμεσα, ακόμη και σήμερα, γιατί η παρουσία της βλάπτει σοβαρά την υγεία των πολιτών».

Αιχμές και για τον κ. Αντωνακόπουλο, μετά τις τελευταίες του δηλώσεις και στο σχετικό έγγραφο αναφέρεται: «Τι ταύτιση απόψεων και ιδεών με την διοικήτρια! Τυχαία άραγε; Παλαιότερα βέβαια δήλωνε ότι η Νοσηλευτική Μονάδας Αμαλιάδας δεν έχει ανάγκη από υποβάθμιση αλλά από αναβάθμιση! Πότε άραγε έλεγε την αλήθεια;».

Οι εργαζόμενοι ζητούν από τον κ. Κατσίβελα να ζητήσει άμεσα την ανάκληση της πράξης της κας Φιλιπποπούλου, καθώς τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία του ακτινολογικού εργαστηρίου και ξεκαθαρίζουν ότι είναι αποφασισμένοι να παλέψουν με όλες τις μορφές κινητοποιήσεων, προκειμένου να διασφαλίσουν την λειτουργία της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας.

Όχι εκ περιτροπής

Στο μεταξύ, θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει και η απόφαση για την εκ περιτροπής λειτουργία των Κέντρων Υγείας και στην χθεσινή συνέλευση παρευρέθηκαν εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας Γαστούνης, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Σωματείου εργαζομένων Κ.Υ. κ. Κώστα Νικολαβγένη και ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Σιμόπουλου κ. Γιάννης Λέντζας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών γιατρών Αμαλιάδας και Κέντρων Υγείας Βάρδας και Σιμόπουλου και μέλος του Δ.Σ. των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων της Ηλείας κ. Κώστας Καραΐνδρος, ξεκαθάρισε ότι είναι αντίθετος και σε δήλωσή του στην εφημερίδα ‘Πατρίς’ ανέφερε τα εξής: «Σαν μέλος του Δ.Σ. των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων και εκπρόσωπος όλων των γιατρών του Νομού, στην συζήτηση της πρότασης του Επιστημονικού Συμβουλίου των γιατρών του Νοσοκομείου Πύργου, καταψήφισα αυτή την πρόταση, γιατί είμαι αντίθετος στην συρρίκνωση της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης του Νομού. Τέτοιες προτάσεις είναι υπεύθυνη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για να τις υλοποιεί».

Οι εργαζόμενοι των Κέντρων Υγείας

Το Σωματείο εργαζομένων των Κέντρων Υγείας του Νομού, διαφωνεί και καταγγέλλει την απόφαση για την εκ περιτροπής λειτουργία των Κέντρων Υγείας και στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Το Σωματείο εργαζομένων των Κέντρων Υγείας του Ν. Ηλείας, λαμβάνοντας υπόψη του τα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου σχετικά με την απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου και του προέδρου της Ιατρικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας Χάλεντ Ακμπαραουί με την οποία εισηγούνται στην 6η ΥΠΕ την υπολειτουργία των Κέντρων Υγείας του Νομού (πρωινό ωράριο για το Κέντρο Υγείας Γαστούνης και την εκ περιτροπής λειτουργία των Κέντρων Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας, Κρεστένων και Ζαχάρως, έχουν σκοπό να υποβαθμίσουν την παροχή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους πολίτες. Δεν λαμβάνουν υπόψη τους την προσφορά των Κέντρων Υγείας, με σκοπό της ιδρύσεώς τους το μεγάλο πληθυσμό που εξυπηρετούν, την οικονομική κρίση η οποία καθιστά αδύνατη την μετακίνηση των κατοίκων των περιοχών που καλύπτουν τα Κέντρα Υγείας προς τα Νοσοκομεία, καθώς και στην αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων που συντελούν τα Κέντρα Υγείας. Όσον αφορά το Κέντρο Υγείας Γαστούνης, κάνουμε γνωστό ότι εξυπηρετεί εξ ολοκλήρου τον δήμο Πηνειού, το μεγαλύτερο μέρος του δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης και ένα μέρος του δήμου Ήλιδας. Διαφωνούμε και καταγγέλλουμε αυτή την απόφαση και θεωρούμε ότι πλήττει την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους κατοίκους του Νομού και καλούμε τους βουλευτές του Νομού, τους Δημάρχους και γενικότερα όλους τους φορείς, να συνταχθούν στο πλευρό μας με σκοπό να μην υλοποιηθεί η απαράδεκτη αυτή απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου».

Πηγή: patrisnews
 
Top