Και να πεθάνει κάποιος στον Πύργο… δύσκολα θα βρει μια θέση ταφής στο κεντρικό νεκροταφείο της πόλης. Οι ελεύθερες θέσεις σύμφωνα με τους αρμοδίους είναι πλέον ελάχιστες και γίνεται μια ύστατη προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστούν θέσεις που θα καλύψουν τις κοινωνικές ανάγκες. Ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πύργου, όπου ανήκει διοικητικά το νεκροταφείο και ο Ι.Ν. Αγίων Πάντων π. Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου μιλώντας στην Πρωινή εξήγησε το πρόβλημα και τις δυσκολίες που υπάρχουν.

Το Α΄ νεκροταφείο Πύργου είναι από τα Κοιμητήρια εκείνα που δεν διαθέτουν οστεοφυλάκιο έτσι ώστε μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα για τοποθετούνται εκεί τα οστά των νεκρών και να δημιουργούνται νέες θέσεις ενταφιασμού. Αντ’αυτού και κυρίως στις περιπτώσεις των οικογενειακών τάφων όταν χρειάζεται χώρος, αφαιρούνται τα υπολείμματα του παλιότερου φέρετρου, τα οστά τοποθετούνται σε σάκο και θάβονται στο ίδιο σημείο. Και στο Α’ Κοιμητήριο Πύργου υπάρχουν συνολικά περίπου 3.500 οικογενειακοί τάφοι. Κάποιοι από αυτούς όπου έχουν ταφεί μέλη γνωστών και παλιών οικογενειών της πόλης, αποτελούν μνημεία και θυμίζουν λίγο το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, με προσεγμένα γλυπτά και προτομές. «Είναι αλήθεια πως υπάρχει πρόβλημα, παρουσιάζεται έλλειψη τάφων στο Α’ Νεκροταφείο Πύργου, που ανήκει στην Ι.Μ. Ηλείας. Οι θέσεις που έχουν απομείνει είναι πολύ περιορισμένες» εξήγησε ο π. Κωνσταντίνος. «Αυτό που θα βοηθούσε ήταν να υπάρξει οστεοφυλάκιο. Ωστόσο από την αρχή δεν υπήρξε κάποια τέτοια πρόβλεψη και κάνουμε κάποιες σκέψεις και προσπάθειες έναν χώρο που είχαμε ως αναμονής στο νεκροταφείο, μήπως το διαμορφώσουμε κατάλληλα για να λειτουργήσει ως οστεοφυλάκιο» συμπλήρωσε λέγοντας ακόμα πως δυνατότητες επέκτασης δεν υπάρχουν κυρίως λόγω οικονομικών δεδομένων.

Εξηγώντας γιατί έχει διαμορφωθεί αυτή η κατάσταση στο Α’ Κοιμητήριο Πύργου τόνισε πως «οι τάφοι δεν κληρονομούνται. Έχει επικρατήσει αυτή η λανθασμένη αντίληψη. Υπάρχει το δικαίωμα χρήσης οι συγγενείς εξ αίματος και κάποιες φορές πλατιάζει το θέμα και εξυπηρετούνται και άλλοι συγγενείς. Οι τάφοι χρησιμοποιούνται, δεν μεταβιβάζονται, δεν είναι περιουσία για να μεταβιβαστεί. Όταν δεν χρειάζονται πλέον οι τάφοι τους εγκαταλείπουν και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο ανάλογα τον διαθέτει. Μετά από πολλά έτη «ελευθερώνεται» ένας τάφος, όμως οι περιπτώσεις αυτές σήμερα είναι πολύ σπάνιες. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα οστά ενταφιάζονται πάλι μέσα, αφού δεν έχουμε οστεοφυλάκιο» εξήγησε και τόνισε ακόμα πως αν υπάρξει κάποιο ενδιαφέρον θα και υπάρξει λύση, λέγοντας πως αν επιλεγεί η λύση δημιουργίας νέου κοιμητηρίου αυτό απαιτεί αρκετές προϋποθέσεις.

Οι οικογένειες που χρησιμοποιούν τάφους στο νεκροταφείο Πύργου καταβάλουν μια ετήσια εισφορά της τάξης των 30 ευρώ, σύμφωνα με απόφαση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου που έχει εγκριθεί από το Μητροπολιτικού. «Από εκεί βλέπουμε πως κάποιοι δεν ενδιαφέρονται για τον τάφο, όταν δεν πληρώνουν την εισφορά και προσπαθούμε να τους εντοπίσουμε για να μάθουμε περισσότερα και να τον διαθέσουμε σε κάποιον άλλο που έχει κάνει αίτηση» εξήγησε αναλύοντας συνολικά τις πτυχές του προβλήματος.

Πηγή: ilialive
 
Top