Μετά τη λήξη της φετινής καρναβαλικής περιόδου, οφείλουμε ως παράταξη να καταθέσουμε την δική μας πολιτική άποψη σχετικά με τη συνολική εικόνα της διοργάνωσης.

Η φετινή αυξημένη προσέλευση επισκεπτών προσέδωσε έναν τόνο αισιοδοξίας, λειτουργώντας ανασχετικά στην ολοένα φθίνουσα πορεία του θεσμού. Η δίμηνη χρονική διάρκεια έδωσε τη δυνατότητα στους Πατρινούς καρναβαλιστές να ξεδιπλώσουν τη ζωντάνια, τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, αναπληρώνοντας αυτοβούλως τα προφανή οργανωτικά κενά εκ μέρους του Δήμου Πατρέων.

Για ακόμη μία χρονιά η διοργάνωση του καρναβαλιού στηρίχθηκε κυρίως στο ζήλο και τη γνώση των αφανών πρωταγωνιστών, που με μεράκι, αυταπάρνηση και αμέτρητο προσωπικό κόπο κατάφεραν να φέρουν εις πέρας μία εκ των πραγμάτων δύσκολη αποστολή, δεδομένων και των δύσκολων συγκυριών.

Ωστόσο, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για άλλη μια φορά αποδείχθηκαν ανεπαρκείς και κατώτεροι των περιστάσεων. Ειδικότερα, είναι χαρακτηριστικό ότι το σχέδιο δράσης για τη φετινή διοργάνωση ήρθε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο μόλις 2 ημέρες πριν την κορύφωση των εκδηλώσεων, με τη γνώριμη τακτική της Δημοτικής αρχής να θέλει να καταστήσει συνένοχες τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις στην προχειρότητά της. Μία προχειρότητα η οποία δεν μπορεί να κρυφτεί, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες κάθε πρόθυμου παραμορφωτικού καθρέφτη που «επιστρατεύει» ο Δήμος.

Κατά συνέπεια ανακύπτουν τα ακόλουθα ερωτήματα σχετικά με το καρναβάλι μας:

• Ποιο το πολιτιστικό γεγονός που ανέδειξε;
• Ποια η εγχώρια και η εκτός συνόρων στρατηγική προώθησής του;
• Πώς εκδηλώθηκε η εξωστρέφεια και η αναπτυξιακή του προοπτική;
• Πώς εκφράστηκε η πολυμέρεια του στις γειτονιές της πόλης και στους πρώην καποδιστριακούς δήμους;
• Ποια δράση του Δήμου «αγκάλιασε» τους οικονομικά ασθενέστερους συνδημότες μας;
• Ποια τα στοιχεία λαϊκής παράδοσης που κόμισε;
• Εν τέλει, ποια η ολική ποιότητα του καρναβαλιού φέτος;

Η «Πρωτοβουλία Πάτρας» θα επιμείνει στην ανάδειξη του καρναβαλιού ως κορυφαίου θεσμού αυθόρμητης λαϊκής συμμετοχής. Μία εξέλιξη η οποία θα θέσει ένα υγιές πλαίσιο διεξαγωγής, απέναντι σε κάθε φαινόμενο εκμετάλλευσης που πληγώνει και οπισθοδρομεί το καρναβάλι.

Το Πατρινό Καρναβάλι αποτελεί κυρίαρχο σήμα κατατεθέν της Πάτρας, που οφείλουμε να το επικοινωνήσουμε στο μέγιστο βαθμό, καθιστώντας το ένα διαρκές αναπτυξιακό εργαλείο στην υπηρεσία της πόλης και των κατοίκων της.

Η πολιτική πρότασή μας θα επιδιώξει να πυροδοτήσει την κατάθεση του βιώματος του κάθε συμπολίτη μας και να αποτελέσει το έναυσμα για μία ουσιαστική ποιοτική αναβάθμιση του θεσμού, την οποία τόσο πολύ στερείται αλλά ταυτόχρονα τόσο πολύ την αξίζει.


 
Top