Με διώξεις κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα εναντίον 13 προσώπων έκλεισε η εισαγγελική έρευνα η οποία αφορά στην υπόθεση των εικονικών τιμολογίων του ALTER καθώς και ακόμη τριών εταιριών που συνδέονται με το κανάλι.
Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται ένα βασικό σκέλος μιας υπόθεσης η οποία τα έχει όλα: καταγγελίες μεταξύ πρώην συνεταίρων, πορίσματα-φωτιά του ΣΔΟΕ, μια αυτοκτονία εφοριακού υπαλλήλου, αλλά και επανελέγχους, οι οποίοι τα... έβγαλαν όλα λάδι.
Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες, ακόμη και σε βαθμό κακουργήματος, είναι ο εκδότης Γιώργος Κουρής. Μαζί του κατηγορούνται ο γιος του, Ανδρέας, και ο ήδη προφυλακισμένος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του καναλιού Κώστας Γιαννίκος.
Η δίωξη πάντως για κακούργημα είναι κατά παντός υπευθύνου (in rem), αφορά εταιρείες που έχουν σχέση με την οικογένεια Κουρή αλλά ο ανακριτής τελικά θα προσδιορίσει ποιος τελικά θα κατηγορηθεί.
Ο έλεγχος και ο επανέλεγχος
Η περίφημη υπόθεση των πλαστών τιμολογίων του ALTER ήταν ιδιαίτερα περιπετειώδης, καθώς μπήκε και βγήκε από το αρχείο. Το αρχικό πόρισμα του ΣΔΟΕ ήταν κόλαφος, αφού εντόπισε την έκδοση 12 τιμολογίων, αξίας 17 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το 2008 επανέλεγχος της Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών τα... έβγαλε όλα λάδι. Για αυτήν την υπόθεση αλλά και για εικονικούς επανελέγχους σε δήμους και κοινότητες κατηγορούνται ο πρώην γενικός διευθυντής της Οικονομικής Επιθεώρησης και ακόμη 13 πρόσωπα. Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης, η οποία, όμως, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη…
Το 2012, επί υπουργίας κ. Βενιζέλου, ο υπόδικος για κακούργημα «κ. Γενικός» επιβραβεύθηκε με μια θέση αντιπροέδρου σε επιτροπή που συστήθηκε για την καταπολέμηση του «μαύρου» χρήματος!
Στις 21-2-2008, η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) με πολυσέλιδη Ειδική Έκθεση Ελέγχου εντόπισε στο ALTER την έκδοση και τη λήψη 12 τιμολογίων, αξίας 17 εκατ. ευρώ, για τις χρήσεις του 2001 και του 2003, τα χαρακτήρισε εικονικά και επέβαλε τριπλάσιο πρόστιμο, ύψους 51 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα με την επιβολή του προστίμου η υπόθεση δρομολογήθηκε και ως προς το ποινικό της σκέλος από τον αρμόδιο εισαγγελέα της ΥΠΕΕ Ευάγγελο Ιωαννίδη.
Το κανάλι όμως είχε ζητήσει, όπως εδικαιούτο, επανέλεγχο των τιμολογίων. Ο επανέλεγχος διεκπεραιώθηκε στις 24 Οκτωβρίου από δύο νέους ελεγκτές, που αποσπάστηκαν «για την ιδιαιτέρως σοβαρή υπόθεση» και, όπως προκύπτει από το έγγραφο με αριθμό Πρωτοκόλλου 1380, όλα βρέθηκαν εντάξει.
Στη συνέχεια, ένας από τους ελεγκτές αυτοκτόνησε πηδώντας από το μπαλκόνι του σπιτιού του.
Η υπόθεση του ALTER, η οποία «κοιμούνταν» για χρόνια στα εισαγγελικά γραφεία, ανακινήθηκε με τη σύσταση του Οικονομικού Τμήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Οι Αρχές διέταξαν ειδικά ελεγκτικά συνεργεία να ερευνήσουν την υπόθεση και κατέληξαν σε διώξεις-φωτιά.
Η υπόθεση διαχωρίστηκε για το πλημμέλημα (αφορά στην τέλεση των πράξεων πριν από το 2004), καθώς υπήρχε κίνδυνος παραγραφής. Το συγκεκριμένο σκέλος της υπόθεσης θα εκδικασθεί στο Z’ Mονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 17 Μαΐου 2013. Στο εδώλιο θα καθίσουν οι Θ. Αθανασούλης, Γ. Βαλσαμίδης, Κ. Γιαννίκος, Γιώργος Κουρής, Ανδρέας Γ. Κουρής, Δ. Κούτρας, Α. Σακελλίων, Ε. Τριανταφύλλου, Μ. Τσακίρη, Διαμανίδης, Καμπούγερης και Κατσογιάννης. Τα αδικήματα για τα οποία βαρύνονται είναι έκδοση και αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων κατ' εξακολούθηση και κατά συναυτουργία, ηθική αυτουργία στην ανωτέρω πράξη και απλή συνέργεια.
Για τα κακουργήματα θα διενεργηθεί ανάκριση, ενώ οι εισαγγελικές Αρχές συνεχίζουν τις έρευνες.
Πηγή: zougla