Αυτόνομη παρουσία και πορεία στην Ελλάδα, φιλοδοξεί να διατηρήσει η Ελληνική Τράπεζα, η οποία δεν συμπεριλήφθηκε στο "πακέτο" που πήρε η Τράπεζα Πειραιώς. Ποια είναι, όμως, η Ελληνική; Ποιοι είναι οι βασικοί της μέτοχοι; Πόσες είναι οι ελληνικές καταθέσεις εντός και εκτός Κύπρου;
Ανατρέχοντας κανείς στο μετοχολόγιο της Τράπεζας διαπιστώνει ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου διαθέτει το 16,40%, ενώ οι άλλοι βασικοί μέτοχοι είναι η CREDIT SUISSE με 6,30%, η Τράπεζα Κύπρου με 5,61%. Πάνω από 6% της Ελληνικής διαθέτει από το περασμένο Νοέμβριο ο Ρώσος Fatkhulin Renat, διευθύνων σύμβουλος της MetaQuotes Software, η οποία ειδικεύεται στις πλατφόρμες FOREX, ενώ κάτι λιγότερο από 5% διαθέτει πλέον η βρετανικών συμφερόντων ARALIA INTERNATIONAL LTD, που ειδικεύεται στα συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης.
Το μέγεθος της Ελληνικής είναι σαφώς μικρό, εάν το συγκρίνει κανείς με αυτό της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής, εάν λάβει κανείς υπόψιν ότι το σύνολο των καταθέσεων της είναι το μισό από τις καταθέσεις των άλλων δύο μόνο στην Ελλάδα. Με βάση τα τελευταία επίσημα διαθέσιμα στοιχεία (6μηνο 2012), οι καταθέσεις ανέρχονται στα 7,6 δισ ευρώ, εκ των οποίων το 35% προέρχονται από Κύπριους και το 34% από Ρώσους, ενώ ενδιαφέρον έχει αν μη τι άλλο το ότι από τα 7,1 δισ ευρώ των καταθέσεων στη Κύπρο τα 2,8 δισ ευρώ είναι καταθέσεις σε άλλο νόμισμα από ευρώ και συγκεκριμένα το 34% είναι σε δολάρια και 3% σε ρούβλια.
Όσον αφορά στις καταθέσεις στην Ελλάδα, στο 6μηνο του 2012 ήταν 545 εκατ. ευρώ, ενώ οι χορηγήσεις δανείων ανέρχονταν στα 946 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι αυτές οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν με "κούρεμα", ακόμα κι αν ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ και ο μόνος φόβος απώλειας είναι στη περίπτωση άτακτης χρεοκοπίας της Κύπρου.
Πηγή: iefimerida