Mε αφορμή τη χθεσινή (21.11.2012) ανακοίνωση της πρώην διοίκησης της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας και στα όσα αναφέρονται σε αυτή για το Σύλλογο μας και γενικότερα για το πρόβλημα της Αχαϊκής, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:
1.Όπως έχουμε επανειλημμένα ενημερώσει, ο Σύλλογος μας εκπροσωπεί αρκετές εκατοντάδες μεριδιούχους-μέλη με συνολικό αριθμό μεριδίων πάνω από το 25% του συνολικού συνεταιριστικού κεφαλαίου και έχει ως πρωταρχικό σκοπό ύπαρξης την προάσπιση των συμφερόντων των μελών του, αλλά και όλων των άλλων μεριδιούχων που συνολικά ανέρχονται σε δέκα πέντε χιλιάδες περίπου. Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές για μια ακόμη φορά ότι οι μεριδιούχοι, που στήριξαν επί πολλά χρόνια τη λειτουργία της Τράπεζας με τα κεφάλαια τους, απώλεσαν με το κλείσιμο της σημαντικά ποσά ο καθένας που σε πολλές περιπτώσεις αντιπροσωπεύουν , σε επίπεδο οικογένειας, μια μικρή ή μεγάλη περιουσία.
Συνολικά τη στιγμή αυτή και ανεξάρτητα με το τι θα γίνει στο μέλλον ( δηλαδή αν θα συνεχιστεί η εκκαθάριση ή όχι) οι μεριδιούχοι και μόνο έχουν απολέσει ένα τεράστιο ποσό που πλησιάζει τα 50 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ζημία που καμία άλλη κοινωνική ομάδα εμπλεκόμενη με το θέμα της Τράπεζας δεν έχει υποστεί. Χρονικά, μετά την αποζημίωση των καταθετών στο ακέραιο και τα όποια μέτρα παγώματος της ρευστοποίησης των δανείων που λήφθηκαν μέχρι σήμερα ή θα ληφθούν στο άμεσο μέλλον, οι μεριδιούχοι είναι η μοναδική πολυπληθής ομάδα που μετράει απώλειες εκατομμυρίων ευρώ, με κίνδυνο μάλιστα να διευρυνθεί η ζημιά τους λόγω της υποχρέωσης του τριπλασίου και της προνομιακής απαίτησης του ΤΧΣ σε επίπεδα που προκαλούν ίλιγγο.
Αλλά δυστυχώς δεν φαίνεται να έχει συνειδητοποιηθεί από την πρώην διοίκηση της Αχαϊκής Τράπεζας, καθώς και από άλλους φορείς, η οικονομική αυτή καταστροφή της μεγάλης πλειοψηφίας των μεριδιούχων που ούτε δάνεια πήραν ούτε είχαν συμμετοχή στη διοίκηση της Τράπεζας.
2. Με βάση λοιπόν τη σοβαρότητα του θέματος και λόγω της τεράστιας αυτής απώλειας, η εντολή που έχουμε από τα μέλη μας είναι να διερευνήσουμε τι συνέβη και αν τυχόν υπάρχουν ευθύνες για την τραγική εξέλιξη της Αχαϊκής, είτε σε επίπεδο διοίκησης είτε αλλού, να αναζητηθούν και να καταλογιστούν με τα νόμιμα διαθέσιμα μέσα. Επειδή όλοι ζούμε στον ίδιο κόσμο και είμαστε πολίτες της ίδιας κοινωνίας και παρατηρητές από χρόνια πολλών γεγονότων συνδεόμενων με τη λειτουργία της Τράπεζας, δεν νομίζουμε ότι η θέση μας αυτή για νομικό και ηθικό ξεκαθάρισμα της θλιβερής αυτής ιστορίας δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό που μας αποδίδει η πρώην διοίκηση της Τράπεζας ως «θορυβοποιών». Θα περιμέναμε πολύ μεγαλύτερο σεβασμό από τους διαχειριστές της περιουσίας μας και όχι γενικόλογες δικαιολογίες και αναλύσεις για το «κακό» Δημόσιο που ήθελε δήθεν να σβήσει την Αχαϊκή από το χάρτη του τραπεζικού συστήματος της χώρας, όταν στο σύνολο της επικράτειας δεν αποτελεί παρά το ένα εκατοστό της συνολικής τραπεζικής αγοράς. Όπως προβλέπει και ο νόμος, έργο της οποιασδήποτε διοίκησης είναι να λογοδοτεί και να αποδίδει λογαριασμό για τα πεπραγμένα της, κάτι το οποίο φαίνεται ότι ουδέποτε έγινε με ουσιαστικό τρόπο στην περίπτωση της Αχαϊκής. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η δικαιοσύνη που έχει επιληφθεί θα κάνει το καθήκον της. Είναι όμως καθήκον της πρώην διοίκησης της Αχαϊκής να δώσει από τη δική της πλευρά τεκμηριωμένα, συγκεκριμένα στοιχεία και εξηγήσεις για τη διαχείριση της Τράπεζας, για τις φήμες που κυκλοφορούν για τυχόν προνομιακή μεταχείριση δανειοληπτών που ήταν μέλη του Δ.Σ και τυχόν αθέμιτες πρακτικές στην ρευστοποίηση μεριδίων, και να βοηθήσει το έργο της δικαιοσύνης, ώστε να μη υπάρχουν σκιές. Στο κάτω-κάτω είναι δικό της μέλημα να αποκαταστήσει τη βαθειά πληγωμένη αξιοπιστία της και να καθησυχάσει τους πολίτες σε μια τόσο ταραγμένη, από γενικότερη άποψη, χρονική περίοδο.
3. Αναφορικά με τη διαθεσιμότητα της πρώην διοίκησης να συνεργαστεί με το Σύλλογο μας, δηλώνουμε με ειλικρίνεια ότι είμαστε ανεπιφύλακτα θετικοί και έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε δημιουργική πρωτοβουλία και προσπάθεια για έστω και μερική βελτίωση της κατάστασης, πολύ δε περισσότερο για την επαναδραστηριοποίηση της Τράπεζας με κάποια μορφή, όπως πχ με τοποθέτηση επιτρόπου κλπ. Σε μια τέτοια εξέλιξη, που ούτως ή άλλως έχει μικρή πιθανότητα υλοποίησης γιατί προαπαιτεί τη λήψη σημαντικών αποφάσεων σε πολιτικό επίπεδο, θέτουμε ως μοναδική προϋπόθεση να συγκροτηθεί προηγουμένως με συμμετοχή και των μεριδιούχων ένα σχέδιο με σαφή στόχευση και μηχανισμό προστασίας για τη στοιχειώδη αποκατάσταση των ζημιών των μεριδιούχων-μελών μας και την αποτροπή πρόσθετων ή μελλοντικών απωλειών.
Στην κατεύθυνση αυτή, ήδη έχουμε κάνει προκαταρκτικές συζητήσεις με το Επιμελητήριο Αχαΐας και αναμένουμε να γίνουν τα επόμενα βήματα για τη σύμπηξη μιας τέτοιας συνεργασίας με ενωτικό πνεύμα και ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων σε τοπικό επίπεδο.
Σε κάθε περίπτωση ο Σύλλογος μας διαπνέεται από αίσθημα καλής πίστης και ανοικτής διάθεσης για συνεργασία σε οποιοδήποτε επίπεδο, αλλά και αποφασιστικότητας για την τήρηση αρχών δικαίου και προστασίας των θεσμών.