Ένα κύμα δυσαρέσκειας από την πλευρά της επαγγελματικής τάξης των ανθοπωλώνέχει φτάσει στη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Οι ανθοπώλες θεωρούν ότι ο Μητροπολίτης κ.κ. Κοσμάς αποθαρρύνει τον στολισμό, ειδικά στα μνημόσυνα, με λουλούδια. Κάτι τέτοιο όπως λένε θα ήταν ένα ακόμα πλήγμα στον κλάδο τους εν μέσω της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας.

Η Μητρόπολη αρνείται ότι ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς θεωρεί ότι το όλο ζήτημα ανακινήθηκε από την υπενθύμιση του Μητροπολίτη σχετικά με την εγκύκλιο που υπάρχει εδώ και 4 ή 5 χρόνια και αφορά «στη σεμνή εικόνα που πρέπει να έχουν τα μνημόσυνα, ώστε να είναι προσεγμένα και όπως αρμόζει στη στιγμή».

Όπως αναφέρουν πηγές από τη Μητρόπολη, δεν πρόκειται για κάτι καινούριο και η συγκεκριμένη υπενθύμιση έγινε στα πλαίσια της σύναξης των ιερέων που έγινε πρόσφατα με ομιλητή τον ιεροκήρυκα της Μητρόπολης πατέρα Παύλο. Η σύναξη είχε θέμα «τη φροντίδα των κεκοιμημένων και την ωφέλεια των μνημόσυνων».

Εκεί πράγματι ο κ.κ. Κοσμάς αναφέρθηκε στο πως ο λιτός στολισμός είναι και ο σωστός και μάλιστα όχι μόνο για λόγους σεβασμού στο ίδιο το μνημόσυνο αλλά, όπως είπε, και «για λόγους δικαιοσύνης καθώς δεν μπορεί οι πιο πλούσιοι να έχουν εντυπωσιακά μνημόσυνα και οι πιο φτωχοί να παρουσιάζουν μια εντελώς άνιση εικόνα, καθώς στην Εκκλησία και απέναντι στο Θεό είναι όλοι ίσοι».

Τέλος να σημειωθεί ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν πολλές Μητροπόλεις που έχουν κάνει τις ίδιες παραινέσεις προς τους ιερείς σε ότι αφορά τα μνημόσυνα ενώ υπάρχουν και ορισμένες που, όντως, έχουν απαγορεύσει τελείως το στολισμό στα μνημόσυνα.

Πηγή: agrinionews
 
Top