«Οι οικονομολόγοι διεθνώς συμφωνούν στο ότι οι πιο δυναμικές οικονομικά Περιφέρειες είναι αυτές που αξιοποιούν τοπικά και περιφερειακά όλα τους...

τα περιουσιακά στοιχεία δημιουργώντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Πώς όμως θα στοχεύσουμε σε αυτό αν δεν αξιοποιήσουμε στο έπακρο τους ανθρώπινους πόρους μας;». Αυτό υπογράμμισε σήμερα το πρωί ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος κατά τον χαιρετισμό του στην ημερίδα που διοργάνωσε στην Αθήνα ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού του Υπουργείου Παιδείας.

Η ημερίδα φιλοξενήθηκε στην αίθουσα «Γαλάτεια Σαράντη» του Υπουργείου Παιδείας με θέμα «Καινοτόμος Στρατηγική Ευαισθητοποίησης για την Δια Βίου Μάθηση στην Ελλάδα», έργο που υλοποιείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το ΤΕΙ Πατρών, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Αγγελόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η οικονομική ανάπτυξη, η αειφορία και η ευημερία επιτυγχάνονται μέσα από τη διάχυση της γνώσης και της τεχνολογίας σε περιφερειακό επίπεδο». Και πρόσθεσε: «Η δια βίου μάθηση ως συνδετικός κρίκος της εκπαιδευτικής διαδικασίας με την απασχόληση οδηγεί την αυτοδιοίκηση να θέσει σε προτεραιότητα τη διαμόρφωση περιφερειακών στρατηγικών καταπολέμησης της ανεργίας και ενσωμάτωσης των κοινωνικά ευπαθών ομάδων. Ο ενημερωμένος πολίτης είναι αυτός που επιδιώκει να διευρύνει τους ορίζοντές του, να ορίσει καλύτερα τις ανάγκες του και τελικά να βοηθήσει καλύτερα τα στελέχη της αυτοδιοίκησης να σχεδιάσουν τα νέα επιχειρησιακά προγράμματα. Οι πολιτικές της δια βίου μάθησης βοηθούν στη δημιουργία ενός ανοιχτού συστήματος πρόσβασης και εξέλιξης των ατόμων, στην αύξηση της συμμετοχής, στην ποιότητα και αποτελεσματικότητα στον τομέα της εργασίας βοηθούν, εν ολίγοις, στη δημιουργία ενεργών πολιτικών με συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων».

Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του ο κ. Αγγελόπουλος επεσήμανε ότι «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναγνωρίζοντας ως κρίσιμο αναπτυξιακό παράγοντα την Δια Βίου Μάθηση, την έχει εντάξει στο τριετές Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα και δρα διεκδικώντας πόρους εθνικούς και ευρωπαϊκούς αξιοποιώντας τα διαθέσιμα προγράμματα. Το πρόγραμμα INSTALL της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος συνιστά ένα πολύ καλό παράδειγμα αξιοποίησης των δυνατοτήτων που έχουν πλέον οι περιφέρειες να ευαισθητοποιούν αλλά και να εκπαιδεύουν τους πολίτες τους ώστε αυτοί να διευρύνουν τους τρόπους αναζήτησης και σύνδεσής τους με την αγορά εργασίας. Προσφέρει μία καλή ευκαιρία, ιδιαίτερα στην ευάλωτη εργασιακά ομάδα των νέων να προσεγγίσουν εξειδικευμένη κατάρτιση συνοδευόμενη παράλληλα από απτό οικονομικό κίνητρο».


 
Top