Η οικονομική κρίση και το Μνημόνιο, έφερε "κούρεμα" και στα τάματα. Ο θρησκευτικός τουρισμός βάλλεται λόγω ύφεσης...

με τους κυριότερους θρησκευτικούς προορισμούς, όπως το νησί της Τήνου, να μην έχουν την ίδια τουριστική κίνηση που ήταν σύνηθες φαινόμενο για τα προηγούμενα χρόνια.

Το ίδιο ισχύει και για τα τάματα που οι πιστοί κάθε χρόνο αφιερώνουν στην Παναγία.

Εξαιτίας της οικονομικής στενότητας, οι περισσότεροι πιστοί επιλέγουν πλέον επάργυρα τάματα, αφού οι τιμές για χρυσά και ασημένια αφιερώματα είναι απαγορευτικές.
Τα χρυσά τάματα μπορεί να ξεπεράσουν τα 50 ευρώ, τα ασημένια κυμαίνονται μεταξύ 20 και 30 ευρώ, ενώ τα επάργυρα πωλούνται από 2,5 ευρώ.

Φειδωλοί όμως είναι οι προσκυνητές και στα δώρα, μιας και επιλέγουν κάτι συμβολικό, όπως εικονίτσες, σταυρουδάκια και κομποσκίνια που αξία τους δεν ξεπερνά τα 2 ή 3 ευρώ το πολύ.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι οι πιστοί πηγαίνουν να προσκυνήσουν στην Παναγία της Τήνου και φεύγουν αυθημερόν χωρίς να διανυκτερεύουν. Γεγονός που πλήττει και τον τουρισμό του νησιού.

40% πτώση στα τάματα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ", φέτος παρατηρείται πτώση της τάξης του 40% στα τάματα που αφιερώνονται στην εικόνα της Παναγίας της Τήνου.

Φέτος ο χονδρέμπορος εκκλησιαστικών ειδών Αλέξανδρος Παλαμάρης από την Τήνο διακίνησε 12.000 τάματα στα περίπου 35 καταστήματα εκκλησιαστικών ειδών του νησιού. Πριν από 2-3 χρόνια όμως τα τάματα που έδινε στα καταστήματα έφταναν τις 20.000.

"Αυτή τη χρονιά παρατηρείται πτώση στις πωλήσεις της τάξης του 40% λόγω της κρίσης", τονίζει.

"Ο κόσμος δεν έχει χρήματα για να κάνει έξοδα. Ακόμη και αυτοί που έρχονται μένουν μόνο μία ημέρα στο νησί". Προσθέτει επίσης ότι εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών, οι περισσότεροι πιστοί τα τελευταία χρόνια επιλέγουν τα επάργυρα τάματα αφού οι τιμές για τα ασημένια και τα χρυσά είναι απαγορευτικές. Τα χρυσά τάματα μπορεί να φτάσουν έως τα 50 ευρώ, τα ασημένια έως τα 20, ενώ τα επάργυρα πωλούνται από 2,5 ευρώ.

Οι προσκυνητές ακόμη και για ένα δώρο από την Παναγία στους δικούς τους ανθρώπους επιλέγουν πλέον την πιο οικονομική λύση, λένε παράγοντες της αγοράς.

Προτιμούν δηλαδή κάτι συμβολικό, αξίας ενός ευρώ. Άλλωστε μεγάλη μερίδα των επισκεπτών στους θρησκευτικούς προορισμούς του Δεκαπενταύγουστου είναι συνταξιούχοι που έτσι κι αλλιώς δυσκολεύονται οικονομικά, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Πάντως, τόσο η Τήνος όσο και η Βέροια αναμένεται να δεχτούν αυτές τις ημέρες, χιλιάδες πιστούς. Κάθε χρόνο από το Μάρτιο έως τον Οκτώβριο 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι κατά μέσο όρο επισκέπτονται την Παναγία της Τήνου, ενώ περίπου πεντακόσιες χιλιάδες επισκέπτες δέχεται η Παναγία Σουμελά στην Ημαθία.

Δημοφιλείς τέλος είναι τα νησιά του Αιγαίου, όπου οι παραθεριστές συνδυάζουν το προσκύνημα στην Παναγία με τις διακοπές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πανηγύρι της Αγιασού στη Λέσβο, όπου κάθε χρόνο εκατοντάδες προσκυνητές περπατούν 25 χλμ. για να φτάσουν από τη Μυτιλήνη στην Αγιάσο.




Πηγή: news247
 
Top