Εν αναμονή της επίσημης ανακοίνωσης του επίσημου προγράμματος του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ του Δήμου Πατρέων που καθυστερεί λόγω της επικείμενης έγκρισης του Αρχαίου Ωδείου...

από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αλλά και λόγω των εκλογών, έγινε γνωστό ότι σε λιγότερο από δύο εβδομάδες και συγκεκριμένα την Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής στις 21 Ιουνίου θα έρθει στην Πάτρα ο Γκόραν Μπρέγοβιτς.

Ο διάσημος Βαλκάνιος συνθέτης έχει προγραμματίσει να δώσει συναυλία στις 30 Ιουνίου στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι.

Οπότε δεν αποκλείεται να προστέθηκε μία ακόμα συναυλία στο πρόγραμμα του, αυτή στην Πάτρα η οποία αναμένεται να δοθεί στο χώρο του Κάστρου για περισσότερη άπλα χώρου και περισσότερο κόσμο προφανώς. Η Πάτρα δεν είναι άγνωστη στον Μπρέγκοβιτς καθώς με τον ήχο των χάλκινων πνευστών του, την τσιγγάνικη φωνή της Vaska και την εκρηκτική Ορχήστρα του για «Γάμους και Κηδείες» είχε έρθει στα μέρη μας και είχε σηματοδοτήσει τον Ιούλιο του 2007 την επίσημη έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας στο Αρχαίο Ωδείο.

Γεννημένος στο Σεράγεβο της Βοσνίας από μητέρα Σέρβα και πατέρα Κροάτη, ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς μεγάλωσε μέσα στις ανισότητες και τις εντάσεις των Βαλκανίων, εμπνεύστηκε από αυτές και τις μετέτρεψε σε μουσικές γεμάτες χρώματα, πάθος και μία πανηγυρική διάθεση. Με το έντονα επηρεασμένο από τη μουσική των ρομά, στιλ του κατάφερε γρήγορα να ξεχωρίσει, ενώ οι μουσικές του για τις κινηματογραφικές ταινίες του Εμίρ Κουστουρίτσα «Ο καιρός των τσιγγάνων», «Arizona dream» και «Underground» έμελλε να τον καθιερώσουν με τη φήμη του να ξεπερνά πλέον τα βαλκανικά σύνορα και να απλώνεται σε όλη την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Στην Ελλάδα ο Μπρέγκοβιτς έχει κάνει πολύ πετυχημένες συνεργασίες με καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες όπως η Άλκηστη Πρωτοψάλτη (Βενζινάδικο) και ο Γιώργος Νταλάρας.

Αφορμή για τη νέα του μουσική περιοδεία και τον ερχομό του στην Ελλάδα είναι το νέο του CD με τίτλο «Champagne for Gypsies-Σαμπάνια για τσιγγάνους», στο οποίο συνεργάστηκε με τους Gipsy Kings, Gogol Bordello, Florin Salam, Stephan Eicher.

Πηγή: thebest
 
Top