Η Γερμανία βγήκε εκτός Euro από την Ιταλία με δύο γκολ του Μάριο Μπαλοτέλι και η Ανγκελα Μέρκελ έχασε τη μάχη έναντι του Μάριο Μόντι...


Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της χθεσινής πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής που σημαδεύτηκε και από την ήττα αποκλεισμό της γερμανικής ομάδας από τον τελικό του Euro2012. Πακέτο ύψους 120 δισ. ευρώ για την Ανάπτυξη, συζητήσεις για τη μείωση του κόστους δανεισμού, ένας αόριστος «οδικός χάρτης» για την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, είναι οι παραχωρήσεις της γερμανικής πλευράς στη συμμαχία του Νότου. Τα ευρωομόλογα παραπέμφθηκαν στις ελληνικές καλένδες όπως εξάλλου και η συζήτηση για το ελληνικό πρόβλημα, η οποία θα ξεκινήσει, πιθανόν, τον Ιούλιο.

Η 19η Σύνοδος Κορυφής δικαίωσε όσους κρατούσαν μικρό καλάθι για τα αποτελέσματά της. Είχε όμως ολονύκτιο θρίλερ και διαπραγματεύσεις ως τις πρώτες πρωινές ώρες και κατέληξε σε υποχώρηση της γερμανικής πλευράς.

Πρωταγωνιστής της χθεσινής πρώτης ημέρας υπήρξε ο Μάριο Μόντι που απείλησε την Ανγκελα Μέρκελ ότι δεν επρόκειτο να βάλει την υπογραφή του στο πακέτο Αντυξης των 120 δισ. ευρώ αν δεν ενεργοποιηθεί ο Μηχανισμός Στήριξης (EFSF) για την αγορά ιταλικών ομολόγων ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού της Ιταλίας. Ο ανταποκριτής του Reuters έγραψε στο twitter ότι μεταξύ σοβαρού και αστείου ο Μόντι έφτασε να απειλήσει την Μέρκελ: «Θα συμφωνήσεις για τα ευρωομόλογα ή θα συνεχίσουμε να βάζουμε γκολ;» αναφερόμενος στη νίκη της Ιταλίας επί της Γερμανίας στο ποδόσφαιρο που εξελισσόταν παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής.

Το Σύμφωνο Ανάπτυξης ήταν το κοινό διαπραγματευτικό χαρτί που είχε η συμμαχία του Νότου απέναντι στους Βόρειους. Τελικά ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι ανακοίνωσε ότι τα 120 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε άμεσα μέτρα για την αναθέρμανση της οικονομίας, ενώ μεγάλο μέρος του πακέτου θα κατευθυνθεί προς τις αδύναμες οικονομίες.

Ο κ. Βαν Ρομπάι δεν αποκάλυψε ότι η συμφωνία για το πακέτο ανάπτυξης μπλοκαρίστηκε από τον ιταλό και τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι. Εγινε γνωστό όμως ότι οι δύο χώρες πίεσαν την κυρία Μέρκελ για περισσότερα βραχυπρόθεσμα και όχι μακροπρόθεσμα μέτρα.

«Η χρηματοδότηση της Ισπανίας πραγματοποιείται με πολύ υψηλό κόστος και πολλοί ισπανικοί οργανισμοί δεν έχουν καν πρόσβαση στις αγορές», ανέφερε πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής ο κ. Ραχόι.

«To κόστος δανεισμού της Ισπανίας είναι πολύ υψηλό αυτήν τη στιγμή και πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να το αναγνωρίσει αυτό και ότι θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuters.

Από την πλευρά του ο κ. Μόντι απείλησε, σύμφωνα με πληροφορίες να μείνει στο κτίριο της ΕΕ όσο χρειαστεί ώσπου να ληφθούν αποφάσεις για το κόστος δανεισμού.

Πράγματι, ο ιταλός πρωθυπουργός είναι αδύνατον να επιστρέψει στη Ρώμη χωρίς μια συμφωνία αφού ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η αντιπολίτευση απειλούν να ρίξουν την κυβέρνηση του. Ισως είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο η γερμανική αδιαλλαξία έχει αρχίσει να εμφανίζει κάποια ρήγματα.

Οι λεπτομέρειες για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στήριξης Ισπανίας και Ιταλίας, προκειμένου οι αγορές να κρατηθούν υπό έλεγχο μέχρι να παρουσιαστεί το τελικό σχέδιο, θα συζητηθούν την Παρασκευή το μεσημέρι στη συνεδρίαση των 17 ηγετών της ευρωζώνης.

Ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έπαιξε τον δικό του ρόλο στη Σύνοδο Κορυφής πιέζοντας τη Γερμανία να καταλήξει σε αποφάσεις. «Βρίσκομαι εδώ για να μπορέσει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην Ευρώπη. Βρίσκομαι εδώ για να βρεθεί στην καρδιά των αποφάσεων η ανάπτυξη» δήλωσε ο κ. Ολάντ.

Ο γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε ένα σύμφωνο ανάπτυξης παρόλο που όπως είπε η Ιταλία και η Ισπανία θα το υπογράψουν αργότερα. Σημείωσε επίσης ότι περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών

Τα ευρωομόλογα ήταν, ωστόσο, ο μεγάλος απών της Συνόδου. Η κυρία Μέρκελ είχε προειδοποιήσει από μέρες να μην επιμείνουν στο «αντιπαραγωγικό ευρωομόλογο» που «όσο ζει δεν θα υπάρξει», όπως δήλωσε.

Ο Μάρτιν Σούλτς έκλεισε οριστικά χθες το θέμα λέγοντας: «Προσωπικά εξακολουθώ να τα θεωρώ καλή λύση αλλά δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε τις θεωρητικές συζητήσεις όταν το σπίτι καίγεται», δήλωσε.

Πηγή: iefimerida
 
Top