Διασύνδεση 49 νοσοκομείων, μετατροπή οκτώ μονάδων υγείας σε άλλους υγειονομικούς φορείς αλλά και επιστημονική συνεργασία σε έξι περιπτώσεις νοσηλευτικών ιδρυμάτων προβλέπονται στο τελικό σχέδιο των συγχωνεύσεων που παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας...


Παράλληλα, και όπως προκύπτει από αυτό, μειώνεται ο αριθμός των αξιωματούχων του ΕΣΥ (διοικητών και αναπληρωτών διοικητών) από 175 σε 144, ενώ σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία γίνεται διαχωρισμός με βάση το διοικητικό καθεστώς που έχουν.

Έτσι, 82 εξ αυτών χαρακτηρίζονται πλέον ως κύρια και 49 ως διασυνδεόμενα. Οι αλλαγές αυτές δίνουν ουσιαστικά το «πράσινο φως» και για μετακινήσεις προσωπικού εντός των νοσοκομειακών συγκροτημάτων που δημιουργούνται.

Από την αναδιάταξη του ΕΣΥ στην 6η ΥΠΕ διαμορφώνονται 19 νοσοκομειακά συμπλέγματα και προβλέπεται επιστημονική συνεργασία του Καραμανδάνειου με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.

«Πρόκειται για μία ιστορική ημέρα η σημερινή, καθώς έπειτα από πολύμηνη εντατική εργασία και προσπάθεια παρουσιάζουμε το νέο ΕΣΥ, ένα ΕΣΥ που έχει συνενωμένες τις δυνάμεις του, είναι ψηφιοποιημένο, και μπορεί πλέον να διοικηθεί» είπε ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, κατά την παρουσίαση του τελικού σχεδίου για την Αναδιάταξη των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Τι προβλέπει το σχέδιο ανά Υγειονομική Περιφέρεια
Από την αναδιάταξη του ΕΣΥ στην 1η Διοικητική Υγειονομική Περιφέρεια προκύπτουν 15 νοσοκομειακά συμπλέγματα. Ειδικότερα, θα τελούν υπό έναν διοικητή τα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία (Αγλαϊα Κυριακού, Αγία Σοφία και Παίδων Πεντέλης), τα νοσοκομεία Ευαγγελισμός- Οφθαλμιατρείο- Πολυκλινική- - 3ο Νοσοκομείο ΙΚΑ, τα νοσοκομεία Σισμανόγλειο- Αμαλία Φλέμινγκ- 1ο Νοσοκομείο ΙΚΑ- Παιδοψυχιατρικό, τα νοσοκομεία Σωτηρία- Γεννηματάς, τα νοσοκομεία ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ- ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ- ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΕΙΟ, καθώς και τα τρία πανεπιστημιακά Αρεταίειο- Αιγινήτειο- Ευγενίδειο.

Ζεύγη νοσοκομειακά προβλέπεται επίσης να αποτελούν εφεξής σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών τους τα εξής νοσοκομεία της Αττικής: Ογκολογικό Αγιοι Ανάργυροι- Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, Αγία Όλγα- Παμμακάριστος και 7ο ΙΚΑ, Αγιος Σάββας- Ογκολογικό ΙΚΑ. Τέλος, παραμένουν διοικητικά ως έχουν το ΚΑΤ, το ΕΛΠΙΣ, το Λαϊκό, το Ιπποκράτειο, το Ανδρέας Συγγρός.

Στη 2η ΥΠΕ οι νοσηλευτικές μονάδες είναι 15. Παραμένουν ως έχουν μεγάλα νοσοκομεία όπως το Ασκληπιείο, το Θριάσιο, το Αττικόν, το Τζάνειο, το Ογκολογικό Μεταξά. Προβλέπονται όμως τρεις συνεργασίες νοσοκομείων. Συγκεκριμένα, στο σχέδιο αναφέρονται οι συνεργασίες του «Ωνασείου» Καρδιοχειρουργικού Κέντρου με το «Αττικόν», του Μεταξά με το Τζάνειο καθώς και του Θεραπευτηρίου Λέρου με το νοσοκομείο της Ρόδου. Όπως διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας, κ. Νίκος Πολύζος, οι συνεργασίες αυτές θα έχουν αμιγώς επιστημονικό χαρακτήρα.

Στην 3η ΥΠΕ ο αριθμός των νοσηλευτικών μονάδων διαμορφώνεται σε δέκα με κοινές διοικήσεις στα νοσοκομεία Κοζάνης- Πτολεμαίδας, Βέροιας – Νάουσας, Έδεσσας- Γιανιτσών, Κατερίνης- Πέτρας Ολύμπου, Παπανικολάου Θεσσαλονίκης- Ψυχιατρικό και Γεννηματάς – Άγιος Δημήτριος.

Στην 4η ΥΠΕ τα νοσοκομεία γίνονται 12 και προβλέπεται συνδιοίκηση σε πέντε περιπτώσεις. Επίσης, συνεργασία ορίζεται για τα νοσοκομεία Κομοτηνής και το Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης.
Στην 5η ΥΠΕ τα νοσοκομεία διοικητικά γίνονται επτά. Κοινή διοίκηση θα έχουν τα νοσοκομεία Χαλκίδας- Κύμης- Καρύστου, τα νοσοκομεία Λειβαδιάς- Θήβας, τα νοσοκομεία Λαμίας- Καρεπνησίου- Άμφισσας καθώς τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας.

Στην 6η ΥΠΕ διαμορφώνονται σε 19 και προβλέπεται επιστημονική συνεργασία του Καραμανδάνειου με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.
Τέλος, στην Κρήτη βάσει του σχεδίου ορίζονται τέσσερα νοσοκομειακά συμπλέγματα με ισάριθμους διοικητές.

Πηγή: protothema
 
Top