Για άμεση κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Δήμαρχο Πατρέων κ. Γιάννη Δημαρά, η οποία θα οριστικοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα και κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν θέματα που έχουν να κάνουν με τα αιτήματα της πόλης και την πορεία των πολιτιστικών της θεσμών...

και των χρηματοδοτήσεων, δεσμεύτηκε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα με βουλευτές και φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο Αμφιθέατρο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας.

Ο κ. Γερουλάνος αποδέχθηκε το αίτημα του Δημάρχου της Πάτρας για ένταξη δράσεων με τίτλο «Άγιος Ανδρέας: Τα Βήματα του Πρωτοκλήτου» στις βασικές εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Έτους της Ελλάδας στη Ρωσία το 2014 (Η δράση αναφέρεται αναλυτικά στο υπόμνημα του Δημάρχου που επισυνάπτεται).

Ο Υπουργός επίσης έκανε εκτενή αναφορά στον μητροπολιτικό ρόλο του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου της Πάτρας και την αναγκαιότητα περαιτέρω αναβάθμισής του έτσι ώστε να μπορεί να υποστηριχτεί ο περιφερειακός και ο μητροπολιτικός του ρόλος. Όπως είπε ο κ. Γερουλάνος, το Υπουργείο θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια αναβάθμισης και ενίσχυσης του θεσμού.

Σε ό,τι αφορά τις Προγραμματικές Συμβάσεις Πολιτιστικής Πρωτεύουσας οι οποίες εκκρεμούν στο Υπουργείο, ο Υπουργός συμφώνησε με το Δήμαρχο της Πάτρας ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα απαιτείται μία ρεαλιστική προσέγγιση της υλοποίησης αυτών των προγραμματικών συμβάσεων και τόνισε ότι το θέμα, θα συζητηθεί αναλυτικά κατά τη διάρκεια της κατ΄ιδίαν συνάντησης που θα έχει με τον κ. Δημαρά.

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ κ. ΠΑΥΛΟ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟ

«Κύριε Υπουργέ.
Η Δημοτική Αρχή, παρά την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία για την χώρα μας, πιστεύει ότι πρέπει να έχει πρωταρχικό μέλημα τον πολιτισμό μέσα από την ανάδειξη και αξιοποίηση της τοπικής πολιτιστικής δημιουργίας. Η Πάτρα οφείλει να δημιουργήσει Υπεραξία Πολιτισμού για την περιοχή μας, να την μοιρασθεί με την Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Ιονίου και να εγκαινιάσει μια πολιτική Πολιτιστικής Εξωστρέφειας και Συνεργασίας, πιστή στην παράδοση αιώνων και στις ανάγκες της εποχής.

Με την υλοποίηση του πλάνου πολιτιστικής πολιτικής της, στοχεύει παράλληλα στην ανάπτυξη, στην εύρεση οικονομικών πόρων και στην καθιέρωση & προώθηση συγκεκριμένου Πολιτιστικού Προφίλ το οποίο θα εκμεταλλευτεί προς όφελος των δημοτών. Για αυτήν την πολιτική απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αναγνώριση και έμπρακτη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού Τουρισμού. Για το λόγο αυτό σας υποβάλουμε μια περιληπτική καταγραφή των σημαντικότερων ζητημάτων και αναγκών της πόλης

α) Ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Βούντενης. Η λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου θα αποτελέσει έναν σημαντικό μοχλό για την ανάπτυξης της Πάτρας αφού μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών. Ο Δήμος Πατρέων έχει ήδη εντάξει στο Τεχνικό του πρόγραμμα την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων ώστε να είναι δυνατή η προσέγγιση του χώρου από Τουριστικά Λεωφορεία και αποτελεί μία από της πρώτες προτεραιότητες του.

Το σημαντικότερο επισκέψιμο σημείο του αρχαιολογικού χώρου, συνολικής έκτασης περίπου 180 στρεμμάτων. είναι το μυκηναϊκό νεκροταφείο, που αποτελείται από λαξευτούς θαλαμοειδείς τάφους, έκτασης 16 στρεμμάτων. Μέχρι στιγμής έχουν ερευνηθεί 65 τάφοι εκ των οποίων ξεχωρίζει ένας, μνημειωδών διαστάσεων, που πρέπει να ανήκε στον άρχοντα του οικισμού.

Ο πλούτος των ευρημάτων και η προσεγμένη αρχιτεκτονική των τάφων καθιστούν το μυκηναϊκό νεκροταφείο της Βούντενης ένα από τα πλέον σημαντικά μυκηναϊκά μνημεία στην χώρα. Όλες οι υποδομές είναι έτοιμες και απαιτείται η άμεση ενεργοποίηση του Υπουργείου για την λειτουργία του χώρου.

β) ΔΗΠΕΘΕ.Πάτρας: Το ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας έχει αποδείξει, με την 24χρονη διαδρομή του, την αναγκαιότητα διατήρησής του. Η πιθανή μείωση των ΔΗΠΕΘΕ της χώρας, με στόχο την αναβάθμιση όσων παραμείνουν και την ενίσχυση του περιφερειακού τους ρόλου, είναι σαφές πως δεν αφορά το ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας, το οποίο ήδη καλύπτει θεατρικά τις ανάγκες όλης της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Παράλληλα απευθύνεται και στο θεατρόφιλο κοινό των υπόλοιπων νομών της Πελοποννήσου.

Όλα τα πληθυσμιακά, πολιτιστικά, ιστορικά, γεωγραφικά δεδομένα συνηγορούν, εξάλλου, πως η Πάτρα είναι και πρέπει να παραμείνει η θεατρική μητρόπολη του ελληνικού νότου. Στην πορεία των χρόνων έχει αποδειχθεί ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπισε το θέατρο οφείλονται, κυρίως στην πλημμελή χρηματοδότηση από το Υπουργείο η οποία διέφερε σημαντικά από τον αρχικό σχεδιασμό.

Έτσι πρωτίστως ο Δήμος Πατρέων και δευτερευόντως οι θεατές (με την αγορά εισιτηρίων) στήριξαν οικονομικά ως τώρα τον θεσμό. Αδήριτη προβάλλει η ανάγκη αλλαγής του συσχετισμού της χρηματοδότησης ενώ απαιτείται η γενναία κεντρική οικονομική στήριξη του ΔΗΠΕΘΕ, ώστε να μπορεί να επιτελεί τον πολλαπλό ρόλο του και στο μέλλον. Ρόλο θεατρικό, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό, περιφερειακό και αναπτυξιακό.

γ) Θεατρικές υποδομές
• Θέατρο Απόλλων: Η κεντρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας –το θέατρο «Απόλλων»- παραμένει δυστυχώς και η μόνη θεατρική υποδομή της Πάτρας, μιας πόλης θεατρικής και προ πενταετίας μόλις Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Το αρχιτεκτονικό αριστούργημα του Ερνέστου Τσίλερ, που κοσμεί την κεντρική πλατεία της Πάτρας, γιορτάζει φέτος 140 χρόνια ζωής και λειτουργίας. Η φθορά του χρόνου και ο πρόσφατος σεισμός το έχουν καταστήσει μία σκηνή μόλις 210 θέσεων, που στερείται της παλιάς του αίγλης. Η αντίστοιχη μικρογραφία της Σύρου (Θέατρο «Απόλλων») ανασκευάστηκε πρόσφατα και απέκτησε λαμπρότητα, μουσειακή (παράλληλα με τη θεατρική) χρήση και τουριστική επισκεψιμότητα. Η ενεργοποίηση των «ευρωπαϊκών» κονδυλίων για δράσεις πολιτισμού δίνουν την δυνατότητα, ανακατασκευής του «Απόλλωνα», προκειμένου να παραδοθεί στους Πατρινούς του μέλλοντος ένα θέατρο αντάξιο των αναγκών τους και ανάλογο αυτού που απολάμβαναν οι Πατρινοί του παρελθόντος.

• Ανοιχτό Θέατρο Πάτρας: Πάγιο αίτημα της πόλης αλλά και της περιοχής, είναι η δημιουργία ενός ανοικτού Θεάτρου, που θα μπορεί να φιλοξενεί τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Δήμου Πατρέων, αλλά και δεκάδων φορέων και καλλιτεχνικών σχημάτων, προσφέροντας σύγχρονες συνθήκες παρακολούθησης και ασφάλειας στους θεατές. Η κατασκευή του Ανοιχτού Θεάτρου Πάτρας είχε αποφασισθεί, χωροθετηθεί στην περιοχή Ρηγνόκαμπος Πατρών και έχει ενταχθεί στα έργα της Πολιτιστικής. Σήμερα, μετά από διαβούλευση με εμπλεκόμενα μέρη και ρεαλιστικό σχεδιασμό βιωσιμότητας, έχουμε προσδιορίσει την άμεση ανάγκη για την Μελέτη – Κατασκευή ενός θεάτρου 3.000 θέσεων, στην περιοχή που έχει ήδη χωροθετηθεί και προσδιορισθεί για το σκοπό αυτό και η οποία διαθέτει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά. Για αυτό απαιτείται η χρηματοδότηση του έργου έως του ποσού του 1.000.000 €

• Εργοστάσιο Τέχνης Κατασκευάσθηκε κάτω από ιδιότυπο καθεστώς το 2006 στα πλαίσια της πολιτιστικής, με σημαντικές ελλείψεις και αυθαιρεσίες και παραδόθηκε στο Δήμο Πατρέων με προβλήματα τόσο στην αδειοδότηση και νομιμοποίησή του, όσο και στην λειτουργικότητά του. Ουσιαστικά πρόκειται για μια κατασκευή που ενώ μπορεί να λειτουργήσει και να καλύψει για πολλά χρόνια τις ανάγκες της περιοχής, είχε αφεθεί να απαξιωθεί και, τελικά να αχρηστευθεί. Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων εκτιμούν ότι είναι απολύτως δυνατή η επισκευή, βελτίωση και χρήση του θεάτρου αυτού για πολλά χρόνια, με συνθήκες ασφάλειας για τους θεατές και εργαζομένους και άρτιες καλλιτεχνικές προδιαγραφές, αφού γίνουν άμεσα παρεμβάσεις τόσο για την επιδιόρθωση της στέγης, όσο και την αποκατάσταση των φθορών και των καταστροφών που έχει υποστεί, αλλά και βελτιώσεις σε ό,τι αφορά την πρόσβαση, και την στατικότητα. Το συνολικό κόστος για την αποκατάσταση δεν ξεπερνά τις 500.000 €

δ) Προγραμματικές Συμβάσεις Πολιτιστικής Πρωτεύουσας: Στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2006 έγιναν Προγραμματικές συμβάσεις του Δήμου Πατρέων με το Υπουργείο οι οποίες εκκρεμούν στο Υπουργείο. Απαιτείται μία ρεαλιστική προσέγγιση της υλοποίησης αυτών των προγραμματικών συμβάσεων αφού μέσω αυτών υπάρχει δυνατότητα να υλοποιηθούν έργα και δράσεις που είναι ώριμα από πλευράς μελετών.

ε) Επιστροφή κτιρίου Καραμανδάνη (τέως Μουσείου Πατρών): Το κτίριο που επί πολλά χρόνια στέγαζε το Μουσείο της Πάτρας και ήταν προσφορά συμπολίτη μας για την κατασκευή Μουσείου της Πόλης, ή Ωδείου, επιτέλεσε το σκοπό του. Μετά τη δημιουργία και ολοκλήρωση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πάτρας, την μεταφορά σε αυτό του συνόλου των εκθεμάτων, σήμερα παραμένει κενό και εκκρεμεί η επιστροφή του στο Δήμο Πατρέων, με την υλοποίηση της υπ’ αρ. ΥΠΠΟΤ/ΔΑΑ/Φ.Ο3/10750/118 με την οποία αποφασίζεται η παραχώρηση του κτιρίου στην πόλη. Υπάρχει πιεστική ανάγκη να ολοκληρωθεί αυτή η παραχώρηση και η μεταφορά του Ωδείου, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα και να έχει ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής περιόδου, τον Σεπτέμβριο 2011.Για το σκοπό αυτό σας καλούμε να προχωρήσετε στην επιστροφή του κτιρίου Καραμανδάνη στην πόλη και την ανάκληση της απόφασης ΥΠΠΟΤ/ΔΑΑΠ/Φ.03/18987/254.

στ) Επισκευή και μετατροπή αποθηκών Κόλλα σε Νέα Δημοτική Πινακοθήκη. Τα κτίρια των αποθηκών Κόλλα, χαρακτηριστικά κτίρια των αρχών του 20ου αιώνα, βρίσκονται σε εξαιρετική θέση στο παραλιακό μέτωπο της πόλης και μάλιστα στο τμήμα που σύντομα πρόκειται να απελευθερωθεί και να επιστρέψει στους Πατρινούς και τους επισκέπτες. Στέγαζαν επί δεκαετίες τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Πάτρας, οι οποίες έχουν ήδη μεταφερθεί, ή πρόκειται να μεταφερθούν άμεσα. Ο χώρος είναι ιδανικός για την δημιουργία της Νέας Δημοτικής Πινακοθήκης Πάτρας, τόσο από πλευράς χωροταξίας, όσο και από πλευράς διαρρύθμισης και αισθητικής. Ταυτόχρονα θα δημιουργήσει έναν σημαντικό χώρο τέχνης για την Δυτική Ελλάδα και έναν ακόμα πόλο έλξης για την περιοχή. Για το σκοπό αυτό απαιτείται χρηματοδότηση του έργου για επισκευή και μετατροπή αποθηκών Κόλλα σε Νέα Δημοτική Πινακοθήκη μέχρι του ποσού των 900.000 €

ζ) Αναβάθμιση – εκσυγχρονισμός Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάτρας: Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών, συμπληρώνοντας 100 χρόνια ζωής αποτελεί ένα σημαντικό θεσμό τόσο για την πόλη, όσο και για την χώρα μας. Φιλοξενεί πλήθος σπανίων και μοναδικών εγγράφων και βιβλίων, πρώτες και μοναδικές εκδόσεις τεκμηρίων και ντοκουμέντων, που δυστυχώς στενάζουν κάτω από της συνθήκες συντήρησης και φύλαξής τους. Είναι επιτακτική ανάγκη η διάσωση, συντήρηση και παρουσίαση του πλούτου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, αλλά και η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών φυσικής και ηλεκτρονικής πρόσβασης πολιτών και ερευνητών από ολόκληρο το κόσμο. Το ιδιόκτητο κτίριο, που σήμερα φιλοξενεί και την Πινακοθήκη καθώς και άλλες δράσεις, είναι απαραίτητο να αφιερωθεί αποκλειστικά στην ανάπτυξη της βιβλιοθήκης, με την δημιουργία αιθουσών ανάγνωσης, μελέτης, εργαστηρίου συντήρησης, αλλά και νέων μέσων. Για το σκοπό αυτό απαιτείται χρηματοδότηση του έργου, με ένταξη στο ΕΣΠΑ, του έργου αναβάθμιση εκσυγχρονισμός Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών, μέχρι του ποσού του 1.000.000 €.

η) Απόστολος Ανδρέας: Στα Βήματα του Πρωτοκλήτου 2014: Πολιτιστικό Έτος Ελλάδας στη Ρωσία και Ρωσίας στην Ελλάδα. Η επίδραση και η επιρροή του Αποστόλου Ανδρέα στην Χριστιανοσύνη και τον Δυτικό Πολιτισμό είναι αναμφισβήτητες και διαρκείς. Από το Κίεβο και τη Ρωσία μέχρι την Σκωτία και από την Γαλιλαία μέχρι την Πάτρα, ο ιδρυτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Ρώμης, της Εκκλησίας της Σκωτίας και πολιούχος της Πάτρας, εμπνέει και καθοδηγεί με το Λόγο και την Θαυματουργή Του Δύναμη. Η Πάτρα, τελικός προορισμός, τόπος θυσίας, αλλά και τόπος δόξης του Απ. Ανδρέου, μπορεί να αποτελέσει μια βασική αφετηρία, αλλά και έναν ουσιαστικό προορισμό. Ένα ιερό προσκύνημα οργανώνεται με προορισμό την Μόσχα και ενδιάμεσους σταθμούς τον Εύξεινο Πόντο και το Κίεβο.

Η Θαυματουργός Κάρα και Τμήμα του Σταυρού του Μαρτυρίου του Αποστόλου, ακολουθούν την πορεία του Αποστόλου και συνοδεύονται από σημαντική έκθεση εικόνων, κειμηλίων και κειμένων καθώς και από διαδραστικές παρουσιάσεις της ζωής και του έργου του Αποστόλου. Η ιστορική αυτή πρωτοβουλία μπορεί να αποτελέσει σταθμό και σημείο αναφοράς στις σχέσεις των δυο χωρών, που μοιράζονται κοινές καταβολές και κοινές παραδόσεις.

Η δράση αυτή μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέρος του Πολιτιστικού έτους της Ελλάδας στη Ρωσία και πρόκειται να διοργανωθεί από τον Δήμο Πατρέων και τον Πολιτιστικό Οργανισμό και την συμβολή της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών και του Πανεπιστημίου Πατρών. Η σημασία της Πρωτοβουλίας, θα αποτελέσει και αναπτυξιακό στοίχημα για την περιοχή της Πάτρας και της Δυτικής Ελλάδας, ενώ οδηγεί στην ανάγκη για την άμεση δημιουργία μιας ομάδας έργου, στην οποία ο Δήμος Πατρέων θα προχωρήσει άμεσα. Για το σκοπό αυτό σας καλούμενα εντάξετε την δράση αυτή στις βασικές εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Έτους της Ελλάδας στη Ρωσία, με την ανάλογη υποστήριξη και να ορίσετε εκπρόσωπό σας στην ομάδα εργασίας.

θ) Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας: Γιορτή Μεσογειακού Πολιτισμού: Το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, δημιουργήθηκε για να καλύψει την ανάγκη της Δυτικής Ελλάδας για υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις από τον Θάνο Μικρούτσικο, με την ένθερμη υποστήριξη του Γιώργου Παπανδρέου. Οι σημερινές συνθήκες, αλλά και τάσεις απαιτούν από τους θεσμούς και τις δράσεις να έχουν σαφή προσανατολισμό και ταυτότητα.

Για το σκοπό αυτό σχεδιάζουμε την αναβάθμιση του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας και την μετατροπή του από έναν θεσμό υποδοχής και φιλοξενίας εκδηλώσεων, σε ένα πολιτιστικό φόρουμ για τον Πολιτισμό της Μεσογείου. Ένα Διεθνές Φεστιβάλ αφιερωμένο στον Πολιτισμό της Μεσογείου, της Θάλασσας που μας ενώνει, μπορεί να αποτελέσει και ένα εθνικό πολιτιστικό σημείο αναφοράς και η Πάτρα έχει τις προδιαγραφές, τις υποδομές, τους ανθρώπους και την αποφασιστικότητα να το υλοποιήσει.

Η κατεύθυνση αυτή δρα συμπληρωματικά με το Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου, αλλά και τα Δημήτρια, δημιουργώντας έναν σημαντικό εθνικό πόλο πολιτισμού, αλλά και πόλο τουριστικής έλξης. Για το σκοπό αυτό σας καλούμε να υιοθετήσετε την κατεύθυνση και μετατροπή από το 2012 του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, στον τρίτο πολιτιστικό θεσμό της χώρας, με την ανάλογη υποστήριξη και ενίσχυση μέσω νέας προγραμματικής σύμβασης με τον Πολιτιστικό Οργανισμό Πάτρας


Τέλος σας προσκαλούμε στην πρώτη Συνάντηση Φορέων Πολιτισμού Δυτικής και Νότιας Ελλάδας, που σχεδιάζουμε για την Πέμπτη 26 Μαΐου στην Πάτρα. Η παρουσία σας, ή η συμμετοχή εκπροσώπου σας, θα σηματοδοτήσουν το ενεργό ενδιαφέρον σας για την πορεία συνεργασίας και πολιτιστικής αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής της μητροπολιτικής Πάτρας.


 
Top