Τελεσίγραφο να πιάσουν αμέσως δουλειά και να καθαρίσουν του δρόμους της Πάτρας, που έχουν γεμίσει με τόνους σκουπιδιών, έδωσε ο Δήμαρχος Πατρών, Γιάννης Δημαράς, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι...


Ο κ.Δημαράς τόνισε ότι ικανοποίησε το αίτημα που έθεταν οι συνδικαλιστές του κλάδου για να πάνε οι εργαζόμενοι για δουλειά, αφού, όπως ανακοίνωσε, ο Δήμος σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ δρομολογεί λεωφορείο για τους εργαζόμενους στην Καθαριότητα.

Το πρώτο δρομολόγιο έχει προγραμματιστεί για απόψε στις 9:40 από το πάνω μέρος της πλατείας Γεωργίου, δηλαδή είκοσι λεπτά πριν από την έναρξη της βραδινής βάρδιας. Το δρομολόγιο της επιστροφής, από την Ξερόλακκα στην πλατεία Γεωργίου, θα γίνεται με τη λήξη της βάρδιας, δηλαδή μετά από έξι ώρες και είκοσι λεπτά.

Ο δήμαρχος κάλεσε τους εργαζόμενους στην Καθαριότητα να πάνε από απόψε να πιάσουν δουλειά, διαφορετικά όπως είπε από την Δευτέρα ο Δήμος θα βρει άλλους νόμιμους τρόπους για να καθαρίσει την πόλη, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί και η συνδρομή του στρατού.

Εξάλλου, απαντώντας στο ερώτημα εάν θα προσφύγει στη βοήθεια ιδιωτικών συνεργείων ο κ. Δημαράς απάντησε πως η εντολή που έχει πάρει από τους Πατρινούς είναι να καθαρίσει την πόλη και αυτό θα το κάνει με κάθε νόμιμο τρόπο.


ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

«Σήμερα το πρωί, έλαβα στο γραφείο μου έναν μακρύ κατάλογο με νέα αιτήματα των εργαζομένων του Τομέα Καθαριότητας.

Αιτήματα που μέχρι χθες οι εργαζόμενοι δεν μας είχαν κάνει γνωστά, που δεν είχαν μπει στην ατζέντα των διεκδικήσεών τους.

Πριν δύο μέρες μια μικρή ομάδα εργαζομένων βρισκόταν κάτω από το γραφείο μου και διεκδικούσε - όπως έλεγαν- τη δρομολόγηση ενός λεωφορείου για να πάνε στη δουλειά τους.

Αυτό έλεγαν πως είναι το αίτημά τους μέχρι χθες, ενώ μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της λειτουργίας της Υπηρεσίας Καθαριότητας, δεν έχει γίνει γραπτώς αποδεκτός κανένας από τους όρους λειτουργίας της υπηρεσίας που έχει θέσει η Δημοτική Αρχή προκειμένου να έχουμε μια καθαρή πόλη.
Το μόνο που έχει γίνει είναι ο ξαφνικός πολλαπλασιασμός των αιτημάτων.

Διακρίνω μια παρελκυστική τακτική από την πλευρά των εργαζομένων σύμφωνα με την οποία όταν ένα αίτημα δεν έχει την κοινωνική αποδοχή που θα θέλανε, γεμίζουνε μια λίστα με νέα αιτήματα προσπαθώντας να οδηγήσουν τα πράγματα σε αδιέξοδο και να κρύψουν κάτω από την πληθώρα των αιτημάτων την πραγματικότητα που είναι η άρνησή τους να αποδεχτούν την ορθή λειτουργία της Υπηρεσίας καθαριότητας.

Αυτή την τακτική παρακολουθούν οι πολίτες της Πάτρας, που βιώνουν το πρόβλημα των σκουπιδιών επειδή οι εργαζόμενοι αρνούνται να προσέλθουν στην εργασία τους.

Καθιστώ σαφές, για άλλη μια φορά και προς κάθε κατεύθυνση, ότι ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής για το θέμα είναι ο εξής, και είναι αδιαπραγμάτευτος:

- Κοινή επιδίωξη όλων είναι μια περισσότερο καθαρή πόλη

- Για να καταστεί δυνατή αυτή η κοινή επιδίωξη της καθαρής πόλης, είναι απαραίτητο η Υπηρεσία Καθαριότητας να λειτουργεί καθημερινά όπως ορίζει ο νόμος.

- Όλοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εργάζονται το νόμιμο ωράριό τους, δηλαδή 6 ώρες και 20 λεπτά και όχι τρεις ώρες όπως συνέβαινε με μια μικρή ομάδα εργαζομένων.

- Η Υπηρεσία Καθαριότητας θα λειτουργεί επτά ημέρες την εβδομάδα και 24 ώρες το 24ωρο όπως ορίζει ο νόμος, με απόλυτο σεβασμό στην πενθήμερη εργασία.

- Όσοι εργάζονται το Σάββατο θα παίρνουν μια ημέρα ρεπό από την επόμενη εβδομάδα.

- Όσοι εργάζονται Κυριακή θα παίρνουν μια μέρα ρεπό από την επόμενη εβδομάδα καθώς και την νόμιμη προσαύξηση.

- Όσοι εργάζονται νυχτερινό ωράριο, θα παίρνουν τη νόμιμη προσαύξηση.

Υπάρχει δυστυχώς, μια μερίδα εργαζομένων που αντιδρά σε αυτό τον σχεδιασμό. Μια μερίδα προνομιούχων, και όχι όλοι οι εργαζόμενοι. Δεν έχουν όλοι οι εργαζόμενοι τις ίδιες οικονομικές απολαβές και δεν είναι στην ίδια οικονομική κατάσταση.

Αν όντως αυτοί οι εργαζόμενοι δεν αντιδρούν στο σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής για την υπηρεσία καθαριότητας και συμφωνούν, τότε σήμερα το βράδυ θα πάνε να πιάσουν δουλειά.

Σε συνεργασία με το Αστικό ΚΤΕΛ Πάτρας (είχαμε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο του Αστικού ΚΤΕΛ κ. Ρήγα για το θέμα) δρομολογούμε λεωφορείο το οποίο θα παραλαμβάνει τους εργαζόμενους 20 λεπτά πριν τη έναρξη κάθε βάρδιας και θα τους επιστρέφει μετά τη λήξη της.

Το λεωφορείο που έθεταν ως μοναδικό αίτημα για να πάνε στο χώρο της εργασίας τους, θα βρίσκεται στις 10 παρά 20 το βράδυ στο πάνω μέρος της πλατείας Γεωργίου για να τους παραλάβει.

Και θα είναι εκεί σε ένδειξη καλής θέλησης από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, καθώς αναλογιζόμαστε και τις επιπτώσεις που έχουν μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν έχουν προσέλθει στη δουλειά τους με αποτέλεσμα να χάνουν τα μεροκάματα τους.

Δρομολογούμε το λεωφορείο για να μην έχουν ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις από αυτές που έχουν μέχρι σήμερα. Για να μην χάσουν άλλα μεροκάματα.

Η προσέλευση των εργαζομένων στην εργασία τους απόψε σημαίνει ότι αποδέχονται πως :
- Όλοι οι εργαζόμενοι θα εργάζονται 6 ώρες και 20 λεπτά.
- Όσοι εργαστούν το Σάββατο θα πάρουν μια ημέρα ρεπό από την επόμενη εβδομάδα.
- Όσοι εργαστούν Κυριακή θα πάρουν μια μέρα ρεπό από την επόμενη εβδομάδα καθώς και την νόμιμη προσαύξηση.
- Όσοι εργαστούν νυχτερινό ωράριο, θα παίρνουν τη νόμιμη προσαύξηση.
Αυτός είναι ο σχεδιασμός και τίθεται σε ισχύ από σήμερα.

Σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι δεν προσέλθουν σήμερα στην εργασία τους, στα σημεία που έχουν οριστεί από την υπηρεσία τους ως τόπος ανάληψης εργασίας, τότε θα κάνω τη δουλειά μου ως Δήμαρχος για να καθαρίσει η πόλη. Το δηλώνω ρητά και κατηγορηματικά.

Σε αυτή την περίπτωση θα ζητήσω από τον Υπουργό να επιταχθούν τα φορτηγά του στρατού και η αποκομιδή των απορριμμάτων θα γίνει με την συμβολή των εθελοντικών ομάδων, ορισμένες εκ των οποίων έχουν ήδη τεθεί στη διάθεση του Δήμου για αυτό το σκοπό.

Σε κάθε περίπτωση θα βρω τρόπο να μαζέψω τα σκουπίδια.

Εννοείται ότι δεν θέλω να κάνω την αποκομιδή με άλλο τρόπο πέρα από αυτόν της Υπηρεσίας Καθαριότητας, αν όμως δεν μου αφήσουν άλλα περιθώρια οι εργαζόμενοι, τότε θα υποχρεωθώ να κάνω ό,τι μπορώ για να προασπίσω την υγεία των πολιτών. Και θα το κάνω.

Σχετικά τώρα με την συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο:

Θα ορίσουμε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Μεγάλη Τετάρτη με μόνο θέμα συζήτησης την αποκομιδή των σκουπιδιών, ώστε να τοποθετηθούν όλες οι παρατάξεις.

Επειδή όμως φτάνουν στα αυτιά μου πληροφορίες σχετικά με τις προθέσεις ορισμένων εργαζομένων να εισβάλουν στη συνεδρίαση της Μεγάλης Δευτέρας, ξεκαθαρίζω ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να μετατρέψει τη συνεδρίαση της Μεγάλης Δευτέρας για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα, σε συνεδρίαση για τα σκουπίδια.

Όποιος το επιτρέψει ή ακόμη χειρότερα, το ενθαρρύνει, τότε θα είναι υπόλογος απέναντι στους εργαζόμενους που θα μείνουν απλήρωτοι μέσα στο Πάσχα.

Τιμωρούν τόσες μέρες την πόλη με τα σκουπίδια. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να τιμωρήσει και τους εργαζόμενους».


 
Top