Ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι στο Άνω Σούλι της Πάτρας, για τις γεωτρήσεις που σχεδιάζει να κάνει η ΔΕΥΑΠ στην περιοχή τους. Το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας πήρε απόφαση, να μην δεχτεί την εξόρυξη καμίας νέας γεώτρησης...


Σύμφωνα με τους κατοίκους, σε περίπτωση που η ΔΕΥΑΠ προχωρήσει στις εργασίες υπάρχει κίνδυνος να εξαφανιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας και να μείνουν οι κάτοικοι χωρίς νερό για την ύδρευση των καλλιεργειών τους, παρά το ότι οι νέες γεωτρήσεις θα γίνουν στα κατάντια των παλαιών.

Θέτουν μάλιστα θέμα, πως οι δυο από αυτές που θέλει η ΔΕΥΑΠ να εξορύξει, βρισκονται μέσα σε ιδιωτικό χώρο.

Από σήμερα οι κάτοικοι προχώρησαν σε περιφρούρηση της περιοχής, προκειμένου να αποτρέψουν τις εργασίες.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Νίκος Κοντοές εμφανίστηκε καθησυχαστικός, δηλώνοντας ότι θα γίνει αξιολόγηση των γεωτρήσεων και αυτές θα γίνουν εάν κριθεί ότι είναι αξιοποιήσιμες, ενώ η χρήση τους θα γίνεται μόνο κατά της περιόδους αιχμής και σε ώρα έκτακτης ανάγκης.

Τέλος ο κ. Κοντοές είπε, πως το έργο ήταν μελετημένο και με ανάδοχο από την δημοτική αρχή του Ανδρέα Φούρα, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα ανεπάρκειας νερού που αντιμετωπίζει κατά καιρούς η Πάτρα, λόγω της εξαφάνισης των επιφανειακών νερών το καλοκαίρι και της έλλειψης αποταμιευτήρα, πρόβλημα που θα λυθεί όταν λειτουργήσει το φράγμα Πείρου – Παραπείρου.

Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΔΕΥΑΠ παρακάτω:

"Με αφορμή το θέμα της εξόρυξης τριών γεωτρήσεων στην περιοχή του Άνω Σουλίου, από τη ΔΕΥΑΠ διευκρινίζονται τα εξής:

Το πολεοδομικό συγκρότημα της Πάτρας, με βάση τις υπάρχουσες ανάγκες υδροδοτείται τη χειμερινή περίοδο κατά κύριο λόγο από επιφανειακά ύδατα και τη θερινή περίοδο μέσω γεωτρήσεων σε ποσοστό 80 με 85%.

Οι δυνατότητες αποταμίευσης που υπάρχουν είναι εξαιρετικά περιορισμένες, δηλαδή περίπου 25.000 κυβικά που συνιστά απόθεμα για μόλις οκτώ ημέρες, ενώ παράλληλα δεν διαθέτουμε ταμιευτήρα τύπου Μαραθώνα που να μπορεί να μας δώσει δυνατότητα μακροχρόνιων προβλέψεων για τις ανάγκες μας.

Είναι προφανές λοιπόν πως το σύστημα υδροδότησης της Πάτρας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, χωρίς δυνατότητα άλλου τύπου μακροχρόνιων προβλέψεων απέναντι σε παρατεταμένη θερινή περίοδο ή και καύσωνα, σε βλάβες των εν λειτουργία γεωτρήσεων και σε πιθανές απρόβλεπτες καταστάσεις καταστροφών που προκαλούν μεγαλύτερες βλάβες (σεισμοί, πυρκαγιές κτλ.).

Δεδομένων των παραπάνω, υπάρχει άμεση ανάγκη ενίσχυσης των υδροληψιών κατά τη θερινή περίοδο, ανάγκη που έχει επισημανθεί εδώ και αρκετά χρόνια και από τις τρεις προηγούμενες διοικήσεις της ΔΕΥΑΠ και τις δημοτικές Αρχές. Μάλιστα, θυμίζουμε πως η προηγούμενη δημοτική Αρχή είχε προχωρήσει σε σύναψη σύμβασης, την οποία εμείς παραλάβαμε, για την ανόρυξη και αξιοποίηση των συγκεκριμένων τριών γεωτρήσεων στο Σούλι.

Η εν λόγω σύμβαση, ωστόσο, που έγινε στις αρχές του 2010, δεν ενεργοποιήθηκε ίσως λόγω των ειδικών πολιτικών χαρακτηριστικών και της προεκλογικής περιόδου των τελευταίων δημοτικών εκλογών.

Ως δημοτική Αρχή και ως νέα διοίκηση της ΔΕΥΑΠ είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στη βελτίωση του συστήματος υδροδότησης της πόλης. Αυτό που σε καμία περίπτωση δεν θα κάνουμε, είναι να λύσουμε ένα πρόβλημα δημιουργώντας ένα άλλο.

Έτσι, παραμένουμε σε κάθε περίπτωση σταθεροί στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει και απέναντι στους κατοίκους της περιοχής με τους οποίους έχουμε συζητήσει για το θέμα:

Α. Εάν, παρά κάθε επιστημονική πρόβλεψη, υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα στις επιφανειακές πηγές του Σουλίου-οι οποίες να σημειωθεί ότι βρίσκονται στα «ανάντι», δηλαδή υψηλότερα των σημείων ανόρυξης των γεωτρήσεων-τότε αμέσως θα κλείσουν και θα φραγούν.

Β. Η χρήση αυτών των γεωτρήσεων θα γίνεται αποκλειστικά σε περιπτώσεις αιχμής ή λειψυδρίας, δηλαδή σε περιπτώσεις απόλυτης ανάγκης για την υδροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Σε περίπτωση που οι κάτοικοι της περιοχής συναινέσουν, ο Δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς θα εισηγηθεί οι ανωτέρω δεσμεύσεις να αποτελέσουν και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου."


 
Top