Δεν χρειάζονταν, βέβαια, στοιχεία από τη ΔΕΗ για να συνειδητοποιήσει κανείς τη βαθιά κρίση από την οποία διέρχεται η χώρα και την άθλια οικονομική κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί ένα σημαντικό ποστοστό του ελληνικού πληθυσμού...


Σίγουρα, όμως, όταν συμβαίνει να... εκτοξεύονται οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί προς τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού από τη μια χρονιά στην άλλη, και μάλιστα πριν λάβει τις διαστάσεις που έχει σήμερα το περίφημο κίνημα “Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω”, τότε είναι πια... φως φανάρι ότι τα πράγματα εισέρχονται σε οριακό σημείο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση του attacktv, από πηγές της Περιφερειακής ΔΕΗ, ενώ το 2009 (χρονιά, δηλαδή, κατά την οποία η κρίση μάς είχε μόλις... ξώφαλτσα ακουμπήσει) οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί έφταναν στο 10%, την επόμενη χρονιά το ποσοστό τους στις περιοχές της Πελοποννήσου και της Ηπείρου τριπλασιάστηκε, αγγίζοντας το 30%.

Μάλιστα, αν σταθούμε ειδικά στην Πάτρα, θα δούμε ότι περίπου 4 στους 10 πολίτες (ακριβές ποσοστό 38%) άφηναν ανεξόφλητους τους λογαριασμούς του ρεύματος.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι για τη χρονιά που διανύουμε οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι οι προοπτικές που προδιαγράφονται στον ορίζοντα είναι ακόμη χειρότερες.

Τα διεκδικεί και δικαστικώς

Όσον αφορά τις επιπτώσεις που απειλούν όσους, για τον άλφα ή βήτα λόγο, έχουν εκκρεμότητες στις συναλλαγές τους με τη ΔΕΗ, αυτές κυμαίνονται από διακοπή της παροχής ρεύματος (σε περιπτώσεις σχετικά μικρών οφειλών) έως και δικαστική διεκδίκηση των οφειλόμενων, μέθοδος που ήδη η Επιχείρηση έχει αρχίσει πλέον ν' ακολουθεί.

Βέβαια, η συμβουλή που παρέχεται από πλευράς ΔΕΗ προς τους πελάτες της που έχουν οφειλές είναι να σπεύσουν να προβούν σε διακανονισμό. Ωστόσο, όπως ανέφεραν παθόντες στο attacktv, οι όροι που διέπουν αυτού του είδους τους διακανονισμούς τούς καθιστούν στην ουσία “δώρον, άδωρον”, καθώς οι οφειλέτες υποχρεώνονται, π.χ., να καταβάλουν ένα ποσό 500 ευρώ σε δύο δόσεις μέσα στον ίδιο μήνα (αντί να το δώσουν σε μία).

Είναι, προφανώς, κι αυτός ένας λόγος που αρχίζει πλέον να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο το ποσοστό εκείνων που δεν προθυμοποιούνται ν' ανταποκριθούν ούτε σ' αυτές τις ρυθμίσεις, προτιμώντας ν' αφήσουν το πράγμα στην... τύχη του.

Πηγή: attacktv
 
Top