Χτες 17-01-11 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της πρώτης ατομικής έκθεσης ζωγραφικής της Καρέλη Αγγελικής στο χώρο «Ποικίλη στοά» (Ρήγα Φεραίου και Παντανάσσης) στην Πάτρα ...

και στις 9 και 30 μ.μ. με θέμα «Στα ίχνη μιας διαδρομής».

Από νωρίς το ενδιαφέρον των επισκεπτών ήταν εμφανές και η κριτική τους ήταν θετική. Η καλλιτέχνιδα συνομίλησε μαζί τους και ανταποκρίθηκε στον προβληματισμό τους σχετικά με τη θεματολογία των έργων της.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως και την Πέμπτη 27-01-11.

Δείτε φωτογραφίες από τα εγκαίνια της έκθεσης:














Η Αγγέλικα Καρέλη γεννήθηκε το 1987 στην Πάτρα. Μετά το πέρας των εγκύκλιων σπουδών της φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης με κατεύθυνση τα εικαστικά.

Παράλληλα με τις σπουδές της ασχολείται με τον χορό και την μουσική. Τα αντικείμενα της ενασχόλησής της λειτουργούν ως μέσο για να δηλώσει την καλλιτεχνική της υπόσταση. Και αυτό γιατί θεωρεί πως η μουσική γοητεύει, ο χορός ενθουσιάζει και η ζωγραφική είναι δύναμη εκφραστική. Άλλωστε η τέχνη είναι «κάτι συνειδητά σφυρηλατημένο, αλλά και μυστικοπαθές ».

Ένα από τα περάσματά της στην εικονοποιία τόσο κατά την διάρκεια των σπουδών της όσο και μετά από την αποφοίτησή της το 2009 από το Πανεπιστήμιο σχετίζεται με τη αποτύπωση της κίνησης τόσο μέσα από την φωτογραφία όσο και μέσα από την ζωγραφική με το μολύβι και το κάρβουνο, το χρώμα είτε αυτό είναι το ξηρό παστέλ, τα ακρυλικά ή το λάδι.

Επίσης χρησιμοποιεί και τη μικτή τεχνική.
Αφόρμηση για την εικαστική της σύλληψη ήταν η αποτύπωση της έντασης της κίνησης ή της εξουθένωσης στο έργο του ιμπρεσιονιστή ζωγράφου, που πειραματίστηκε και με τη φωτογραφία, Edgar Degas.

Η προσπάθειά της εστιάζεται στο να πετύχει στιγμιότυπα όπου φαίνεται η χρονική παρουσία του ανθρώπινου σώματος που δρασκελίζει τον χώρο. Εδώ αξιοποιεί τις γνώσεις της σχετικά με τον χορό.

Ο προβληματισμός της αφορά κυρίως στο πώς πρέπει να αποτυπώσει αυτό που συλλαμβάνουν οι αισθήσεις. Για αυτό επιλέγει να ζωγραφίζει το ίδιο θέμα επανειλημμένα με διαφορετική απόδοση (σπουδή) την κάθε φορά. Στη ζωγραφική της βλέπει κανείς τον τρόπο με τον οποίο διαγράφονται τα «περάσματα» από τη μια φάση στην άλλη.

Άλλες φορές δίνει έμφαση στο σχέδιο ενώ άλλες φορές στο χρώμα. Η τεχνική της ζωγραφικής με λάδι και τα παστέλ επιτρέπουν το παιχνίδι με τα χρώματα, το φως και τη σκιά αλλά και το μετασχηματισμό της διάστασης του χώρου.

Τα εγχειρήματα της ζωγραφικής της είναι θαμπά, συγκεχυμένα, αιωρούμενα μέσα σε χρώματα έντονα πράσινα, μπλε, κίτρινα ή μωβ. Αποτυπώνουν την κίνηση ενός σώματος που χορεύει ή βρίσκεται μια στιγμή πριν ή μετά το χορό.

Φαίνεται πως ο χώρος γεννιέται από το χρώμα που αποτυπώνει μια φιγούρα και πως η κίνηση ενός ποδιού ή ενός χεριού είναι ικανή να δημιουργήσει επίπεδα.

Ο πειραματισμοί σε σχέση με την τέχνη μπορεί να είναι τόσοι όσες και οι εκφάνσεις της ζωής.
Η Τέχνη «είναι μια πόρτα ανοιχτή για όσους μπορούν να δουν…»


 
Top