Τρομοκρατία με προεκτάσεις και στην Πάτρα
Στον περυσινό τελικό του Κυπέλλου Παναθηναϊκός - Αρης φαίνεται να έχουν... «χτυπήσει» μέλη της ομάδας αντιεξουσιαστών από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι συνελήφθησαν στις 13 Ιανουαρίου σε Πάτρα και Βύρωνα...
Αυτό φέρεται να προκύπτει από έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για το πώς οι κατηγορούμενοι υφάρπαξαν τα στοιχεία ταυτοτήτων ατόμων, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν για την ενοικίαση διαμερισμάτων και άλλες ενέργειες.
Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο στοιχεία ταυτοτήτων να έχουν κλαπεί από γραμματείες πανεπιστημιακών σχολών στη Θεσσαλονίκη ή ακόμη και από υπαλλήλους εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.
Η Αντιτρομοκρατική αναζήτησε τους κατόχους των τεσσάρων πλαστών δελτίων ταυτότητας που είχαν στην κατοχή τους οι Δημήτρης Φέσσας, Δημήτρης Δημτσιάδης, Σωκράτης Τζίφκας και Χαράλαμπος Τσιλιανίδης.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι πραγματικοί κάτοχοι ταυτοτήτων με αυτά τα στοιχεία ήταν:
Ενας 26χρονος αγρότης από το Πλατύ Ημαθίας.
Οπως κατέθεσε, στις 24 Απριλίου 2010 όταν είχε κατέβει στην Αθήνα προκειμένου να παρακολουθήσει τον περσινό τελικό του Κυπέλλου στο Ολυμπιακό Στάδιο μεταξύ Παναθηναϊκού και Αρη, χωρίς να μπορεί να διευκρινίσει πότε και σε ποιο σημείο, του εκλάπη το δελτίο ταυτότητας.
Ανέφερε ότι δεν είχε υποστεί κανέναν αστυνομικό έλεγχο ώστε σε προηγούμενο χρόνο να του έχουν καταγραφεί τα στοιχεία, όπως αναδείχθηκε μετά την έρευνα στην Αθήνα.
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν αναλυτικά την κατάθεση του 25χρονου γιατί θεωρείται σημαντική και προκειμένου να καλύψουν τα «κενά» της υπόθεσης.
Ενας 21χρονος φοιτητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης του οποίου τα στοιχεία εμφανίζονται σε άλλη ταυτότητα των τεσσάρων, κατέθεσε στις 15 Ιανουαρίου ότι η ταυτότητά του δεν έχει κλαπεί αλλά ότι υπέστη μία φορά έλεγχο στην περιοχή της Κασσανδρείας Χαλκιδικής από ομάδα αστυνομικών.
Ωστόσο δεν έχει καμιά αμφιβολία για τη γνησιότητα αυτού του ελέγχου. Ανέφερε επίσης ότι είχε δώσει τα στοιχεία του στη γραμματεία της σχολής όπου σπουδάζει αλλά και σε δύο υποκαταστήματα εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν με σοβαρότητα την κατάθεσή του αφού ο 21χρονος είναι συμφοιτητής ενός από τους συλληφθέντες και πιθανολογούν ότι ίσως αυτό σχετίζεται με την κλοπή των στοιχείων της ταυτότητάς του.
Ενας άλλος 22χρονος από τη Θεσσαλονίκη που σπουδάζει σε εκπαιδευτικό ίδρυμα στη Βέροια κατέθεσε ότι η ταυτότητά του δεν έχει κλαπεί, ούτε έχει υποβληθεί σε αστυνομικό έλεγχο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ανέφερε ότι είχε δώσει τα στοιχεία του μόνο σε υποκατάστημα εταιρείας κινητής τηλεφωνίας αλλά και προκειμένου να εκδώσει εισιτήριο διαρκείας σε αγώνες ποδοσφαιρικής ομάδας Α' Εθνικής.
Ερευνες όπως για τον «Επαναστατικό Αγώνα»
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. όταν ανακαλύπτουν πλαστές ή κλεμμένες ταυτότητες στην κατοχή μελών ενόπλων οργανώσεων πραγματοποιούν ενδελεχείς έρευνες προκειμένου να αντλήσουν στοιχεία για τον τρόπο που τις απέκτησαν ή το πώς πληροφορήθηκαν τα στοιχεία των κατόχων τους και κατήρτισαν νέα πλαστά δελτία.
Σχετική έρευνα πραγματοποιήθηκε για τις 26 παραποιημένες αστυνομικές ταυτότητες _ κυρίως από την περιοχή της Μεσσηνίας _ που φαίνεται να έχουν χρησιμοποιήσει μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα» όπως επίσης και για 35 πλαστά δελτία που βρέθηκαν στο ηλεκτρονικό αρχείο των Κωνσταντίνου Σακκά, Γιώργου Καραγιαννίδη, Αλέξη Μητρούσια και άλλων συλληφθέντων _ στις 4 Δεκεμβρίου _ για συμμετοχή σε ένοπλη οργάνωση.
Μάλιστα, στην τελευταία περίπτωση υπήρξε σειρά εκπλήξεων. Και αυτό γιατί διαπιστώθηκε ότι σε αρκετές περιπτώσεις μέλη της ένοπλης οργάνωσης ή άλλοι αντιεξουσιαστές εμφανίζονταν σαν αστυνομικοί και έστηναν... μπλόκα, κυρίως γύρω από τα ΤΕΙ Αιγάλεω αλλά και σε υπόγεια διάβαση της λεωφόρου Αθηνών, κατά τη διάρκεια των οποίων κατέγραφαν τα στοιχεία ταυτοτήτων διερχομένων σπουδαστών και στη συνέχεια «παρήγαγαν» πλαστές ταυτότητες με στοιχεία υπαρκτών προσώπων.
Πηγή: Το Βήμα