Ο Τομάζο Πάντοα Σκιόπα, Ιταλός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, απεβίωσε χθες, Σάββατο, το βράδυ στη Ρώμη. Ο 70χρονος Σκιόπα, από τους πρωτεργάτες του ευρώ, με πετυχημένη θητεία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ...

ο οποίος, ως υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας επί Πρόντι, έμεινε γνωστός για τις αιματηρές περικοπές και τη μείωση του ελλείμματος, αισθάνθηκε άσχημα κατά τη διάρκεια δείπνου, στο μέγαρο Σακέτι της "Αιώνιας Πόλης".

«Με συγχωρείτε, αλλά δεν είμαι τόσο καλά», είπε στους φίλους του, με τους οποίους είχε συναντηθεί, για να ανταλλάξει χριστουγεννιάτικες ευχές.

Η μεταφορά του στο νοσοκομείο "Σάντο Σπίριτο ιν Σάσια" ήταν μάταιη. Ακαριαία καρδιακή προσβολή, η διάγνωση των γιατρών.

Γεννημένος στο Μπελούνο της βόρειας Ιταλίας, το 1940, με πατέρα δάσκαλο, ο Σκιόπα εθεωρείτο ένας από τους εγκυρότερους οικονομολόγους της χώρας. Αναλυτής της εφημερίδας "Κοριέρε ντέλα Σέρα", είχε σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου Μποκόνι, με ειδίκευση στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης, το περίφημο ΜΙΤ.

Όπως τονίζουν σήμερα οι Ιταλοί σχολιαστές, ήταν ανέκαθεν ένθερμος φιλοευρωπαϊστής, αρχίζοντας από την περίοδο κατά την οποία ανέλαβε καθήκοντα της γενικής διεύθυνσης των χρηματικών και οικονομικών υποθέσεων της τότε ΕΟΚ -το 1979-, σε στενή συνεργασία με τον Χέλμουτ Σμιτ και τον Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν.

Το 1984 ο Σκιόπα, έγινε αντιπρόεδρος της Τράπεζας της Ιταλίας, με επικεφαλής, τότε, το μελλοντικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι, θέση στην οποία υπηρέτησε επί 13 χρόνια. Στενός συνεργάτης του Ζακ Ντελόρ, διαδέχτηκε, το 1988, τον πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην προεδρία της Επιτροπής Ντελόρ, αποστολή της οποίας ήταν η προετοιμασία για την είσοδο του κοινού νομίσματος.

Η Επιτροπή συνέταξε το σχέδιο το οποίο αργότερα εισήχθη στη Συνθήκη του Μάαστριχτ (1992), με την οποία καθιερώθηκε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Ένωση.

Το 1998 έγινε μέλος του πρώτου Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με επταετή θητεία. Ο Τομάζο Πάντοα Σκιόπα αγωνίστηκε για να καθιερωθεί το ευρώ ως εννιαίο νόμισμα καθώς το θεωρούσε καταλύτη για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

«Το νέο μας νόμισμα δεν ενώνει μόνο οικονομίες αλλά και τους λαούς της Ευρώπης», είχε δηλώσει έξι μήνες μετά την είσοδο του ευρώ ως κοινού νομίσματος, το 1999. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πια εθνικές κοινωνίες αλλά μία ευρωπαϊκή κοινωνία. Αυτό νομίζω ότι σημτοδοτεί μία βαθιά αλλαγή στην ανθρώπινη ιστορία», είχε πει.

Υπουργός Οικονομικών στα δύσκολα

Από το 2006 μέχρι το 2008 διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών, στη δεύτερη κυβέρνηση του κεντροαριστερού πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι.

Επελέγη για το πόστο αυτό σε μία περίοδο πολύ δύσκολη για τη χώρα -μέσα σε συνθήκες οικονομικής στασιμότητας και διόγκωσης του χρέους. Έμεινε γνωστός για τις αιματηρές περικοπές στις οποίες είχε προβεί τότε. Το 2007, όμως, κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα της Ιταλίας μέσα στα όρια που προέβλεπε η Ε.Ε., για πρώτη φορά από το 2002.

Ο Πρόντι δήλωσε «συντετριμμένος, βαθύτατα λυπημένος, από το θάνατο του Πάντοα Σκιόπα, ενός στενότατου φίλου και συνεργάτη». Κατά την κυβερνητική του θητεία, ο Τύπος είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με δυο τοποθετήσεις του Σκιόππα: την αναφορά στην ανάγκη «να πληρώνουν όλοι οι πολίτες τους φόρους, χωρίς κατήφεια» και στη δήλωσή του υπέρ της προσπάθειας «να βγουν από το σπίτι και να δραστηριοποιηθούν οι αιώνιοι έφηβοι, οι λεγόμενοι μαμάκηδες».

Το 2007 έγινε πρόεδρος της συμβουλευτικής Επιτροπής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μία θέση που διατήρησε και μετά την πτώση της κυβέρνησης Πρόντι.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρονται και στο πιο πρόσφατο επαγγελματικό του καθήκον, στον ρόλο του συμβούλου του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

«Η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από την κρίση, υπό τον όρο να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει ετοιμάσει», είχε δηλώσει πρόσφατα ο Ιταλός οικονομολόγος.

Πηγή: newsit, ΑΠΕ/ΜΠΕ
 
Top