"Φουντώνουν" οι καταλήψεις στα σχολεία της Αχαϊας- Το ένα μετά το άλλο βάζουν λουκέτο
Σε τριάντα πέντε ανέρχονται τα Γυμνάσια και Λύκεια της Αχαϊας, που τελούν υπό κατάληψη στο νομό Αχαϊας, σύμφωνα με τα στοιχεία...
που έχει στη διάθεσή της η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Αχαϊας.
Όπως είπε στο η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Δευτεροβάθμιας κ. Παναγοπούλου, σήμερα νέα σχολεία μπήκαν στο "χορό των καταλήψεων" ενώ κάποια άλλα σταμάτησαν. Την ίδια ώρα υπό κατάληψη βρίσκονται σχολεία στην Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία.
Ωστόσο, οι περισσότεροι μαθητές φαίνονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και την Πέμπτη, μετά τη συμμετοχή μαθητών στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στην πλατεία Γεωργίου, θα γίνει συνέλευση, στη διάρκεια της οποίας θα επανακαθοριστεί η στάση των σχολείων.
Την ίδια ώρα φαίνεται να επικρατεί ένα αλαλούμ όσον αφορά τις δηλώσεις εκπροσώπων του Υπουργείου Παιδείας, σχετικά με το θέμα μείωσης του ορίου απουσιών. Από τη μια πλευρά αποκλείεται η αλλαγή του ορίου, από την άλλη κάποιες δηλώσεις αφήνουν ανοικτό το παράθυρο να επέλθει αλλαγή μελλοντικά.
Αποτέλεσμα είναι οι "πυροοσβεστικές" δηλώσεις του Υπουργείου να μην επιλύουν το πρόβλημα, που έχει δημιουργηθεί, και για το οποίο το υπουργείο φέρει μερίδιο ευθύνης.
Τα αιτήματα των μαθητών, όπως ανέφερε στο www.thebest.gr το μέλος του συντονιστικού οργάνου σχολείων της Πάτρας Θανάσης Μελάς, συνοψίζονται γενικά στην παροχή καλύτερης και δωρεάν παιδείας.
Ειδικότερα, ο κ. Μελάς επισημαίνει ότι έχουν ζητηθεί από μαθητές να συμβάλλουν οικονομικά στη λειτουργία των σχολείων. Όπως αναφέρει σε ΕΠΑΛ της Πάτρας ζητήθηκαν χρήματα από τους μαθητές για τις ανάγκες των εργαστηρίων, ενώ σε άλλα άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί οι μαθητές να συμβάλουν για την αγορά πετρελαίου.
Την ίδια ώρα οι μαθητές αναδεικνύουν το θέμα της έλλειψης βιβλίων, ακόμα και σε ειδικά μαθήματα, που εξετάζονται στις Πανελλήνιες εξετάσεις, καθώς και την έλειψη καθηγητών.
Επιπλέον οι μαθητές διαμαρτύρονται για την οικονομική επιβάρυνση που προκαλεί στις οικογένειές τους,για μια ακόμα χρονια η αγορά των ξενόγλωσσων βιβλίων.
"Εμείς δεν περιοριζόμαστε μόνο στην κατάληψη. Αυτή είναι μια μορφή αγώνα.Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ακόμα και αν ανοίξουν τα σχολεία. Διεκδικούμε καλύερη παιδεία. Δεν θέλουμε να είμαστε η γενιά των 600 ευρώ, που δεν θα έχει επαγγελματικά δικαιώματα", αναφέρει ο κ. Μελάς.
Πηγή: thebest