Τις προυποθέσεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο ώστε να είναι δυνατή η διαγραφών χρεών ως 20 χιλ. ευρώ για τους δανειολήπτες, ανακοίνωσε χθες ο αρμόδιος υπουργός.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Έθνους γίνεται χρήση διατάξεων που υπάρχουν στον τροποποιημένο νόμο Κατσέλη και πρόκειται για μια πρακτική που ακολουθείται σε ολόκληρη την Ευρώπη για χρέη προς Δημόσιο Τράπεζες κλπ.

Σύμφωνα με το επίμαχο ρεπορτάζ τα χρέη που μπορούν να υπαχθούν στη Σεισάχθεια αφορούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία, ΟΤΑ και ασφαλιστικά ταμεία μέχρι 20.000 ευρώ.

Για να υπαχθεί στη ρύθμιση ο οφειλέτης θα πρέπει: -να μην έχει στην ιδιοκτησία του ακίνητη περιουσία, -να μην έχει κάνει καμία πράξη διάθεσης περιουσίας τα τελευταία τρία χρόνια, -να μην έχει στην κατοχή του άλλα περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις ως 1.000 ευρώ -να μην έχει κανένα εισόδημα ένα χρόνο πριν την αίτηση στο Ειρηνοδικίο για τη διαγραφή του χρέους -να μην υπάρχει ενυπόθηκο δάνειο στο όνομά του. -το ύψος των χρεών προς τράπεζες και Δημόσιο να μην ξεπερνάει τις 20.000 ευρώ, -θα πρέπει να έχει δείξει καλή πρόθεση για συνεργασία με τις τράπεζες ως προς την αποπληρωμή τους.

Ο ειρηνοδίκης, εφόσον πληρούνται οι προαναφερθείσες προϋποθέσεις και εφόσον οι δανειστές δεν τις αμφισβητούν, μπορεί να διατάξει την προσωρινή απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη που συμπεριλαμβάνονται στην αίτηση. Με την απόφαση αυτή αυτόματα αναστέλλονται τα πάσης φύσεως διωκτικά μέτρα.

Η διάρκεια της απαλλαγής είναι 18 μήνες.


 
Top