Η χθεσινή, πολύνεκρη επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας διαπράχθηκε κατά πάσα πιθανότητα από δύο βομβιστές αυτοκτονίας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου o οποίος κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στη χώρα.

Ο Νταβούτογλου τόνισε ότι οι βομβιστικές επιθέσεις είχαν ως στόχο την ενότητα, τη δημοκρατία και τη σταθερότητα της Τουρκίας και πρόσθεσε πως οι αρχές έχουν ισχυρές ενδείξεις ότι δύο καμικάζι διέπραξαν την επίθεση.Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης υπέδειξε ως ενδεχόμενους δράστες την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και την οργάνωση της άκρας αριστεράς Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP- C) επισημαίνοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται.

Από το πρωί καταφθάνουν συλλυπητήρια στην Τουρκία από όλους τους ηγέτες. Πρώτος ωστόσο ήταν ο Πούτιν ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση. Ο πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, με τηλεγράφημά του προς τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τα θύματα από τις πολύνεκρες εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες στην Άγκυρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο ο πρόεδρος Πούτιν "εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήριά τους στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων" των δύο εκρήξεων που σημειώθηκαν κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της τουρκικής πρωτεύουσας, όπου ήταν προγραμματισμένη για χθες το απόγευμα μια αντιπολεμική διαδήλωση.

Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε επίσης ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία για θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Ο Πούτιν "εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δράστες αυτού του κυνικού εγκλήματος θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και επιβεβαίωσε ότι είναι πρόθυμος να συνεργαστεί στενά με τις τουρκικές αρχές στον αγώνα κατά της τρομοκρατικής απειλής", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Tην αμέριστη καταδίκη της Ελλάδας για τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες στην 'Αγκυρα εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες το απόγευμα με τον Τούρκο ομόλογό του Φεριντούμ Σινιρλίογλου. Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης προς την τουρκική κυβέρνηση και τον τουρκικό λαό. Από την πλευρά του ο κ. Σινιρλίογλου ευχαρίστησε θερμά τον κ. Κοτζιά για την επικοινωνία και εξέφρασε την βαθύτατη εκτίμησή του για την άμεση εκδήλωση της ελληνικής αλληλεγγύης επί του ζητήματος.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε χθες την Τουρκία να "παραμείνει ενωμένη" απέναντι στους "τρομοκράτες" και τις απειλές τους. "Ο τουρκικός λαός και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να παραμείνουν ενωμένες απέναντι στους τρομοκράτες και όλους εκείνους που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα η οποία αντιμετωπίζει πολλές απειλές" ανέφερε η Μογκερίνι σε ανακοίνωση που εξέδωσε από κοινού με τον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης της ΕΕ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε επίσης την "τρομοκρατική επίθεση". "Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για αυτή τη φρικτή επίθεση εναντίον ανθρώπων που διαδήλωναν για την ειρήνη", τόνισε.

Για "θρασύδειλη τρομοκρατική επίθεση" έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στον τουρκικό λαό. Από το Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ καταδίκασε "μια βάναυση τρομοκρατική επίθεση εναντίον φιλειρηνικών διαδηλωτών" υποστηρίζοντας ότι οι δράστες επιδιώκουν να δημιουργήσουν "ένα κλίμα τρόμου και εκφοβισμού πριν από τις εκλογές".

Oι βομβιστικές επιθέσεις που στοίχισαν την ζωή σε τουλάχιστον 86 ανθρώπους χθες στην Τουρκία συνιστούν μια επίθεση κατά «των πολιτικών δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ειρήνης» δήλωσε νωρίτερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ. «Εφόσον επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις περί τρομοκρατικών χτυπημάτων, πρόκειται για να μία ιδιαιτέρα άνανδρη ενέργεια, που στόχευε να πλήξει άμεσα τα πολιτικά δικαιώματα, τη δημοκρατία και την ειρήνη» επισήμανε η Μέρκελ σε ένα μήνυμα προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης εξέφρασε την πεποίθησή της ότι «η τουρκική κυβέρνηση και το σύνολο της τουρκικής κοινωνίας» θα απαντήσουν με αποφασιστικό και δημοκρατικό τρόπο στην τρομοκρατία. «Προφανώς οι δράστες ήθελαν να προκαλέσουν ένα κλίμα τρόμου και εκφοβισμού πριν από τις εκλογές, όπως επίσης να υποδαυλίσουν το μίσος και την αταξία» είπε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Πηγή: lifo
 
Top