Το επιτελείο του υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει για το σχέδιο για την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος. Το σχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή το Νοέμβριο. Οι συναλλαγές όλων των νέων επιχειρήσεων που θα συσταθούν από το 2016 θα γίνονται με πλαστικό χρήμα, ενώ παράλληλα το υποχρεωτικό καθεστώς θα ισχύσει και για δεκάδες κλάδους της οικονομίας που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το σχέδιο τελεί υπό την έγκριση των πιστωτών και προβλέπει κίνητρα για τις επιχειρήσεις, που θα φθάνουν ακόμη και στη μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων, δεδομένου ότι το υπουργείο θα έχει όλα τα στοιχεία εσόδων-εξόδων για κάθε χρήση, και ακατάσχετο λογαριασμό με άμεση πληρωμή του ΦΠΑ, χωρίς να απαιτείται υποβολή περιοριστικής δήλωσης. Από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων θα απαλλαγούν και οι κατά κύριο λόγο και αποκλειστικά αγρότες, υπό την προϋπόθεση ότι όλα αυτά τα έσοδα θα πιστώνονται σε μια κάρτα, όπως και τα έξοδά τους.

Στη λίστα της υποχρεωτικής χρήσης καρτών εντάσσονται, μεταξύ άλλων, γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί, ενώ θα υπάρξει και πρόβλεψη για ένταξη συγκεκριμένων περιοχών στο σύστημα, που θα επιλεγούν με κριτήρια το ποσοστό φοροδιαφυγής και την τουριστική κίνηση. Για τους φορολογούμενους έχουν σχεδιαστεί κίνητρα, από κληρώσεις ακινήτων, δημιουργία αφορολογήτου ορίου κ.α.

Το σχέδιο για χρήση πλαστικού χρήματος προβλέπει ειδικότερα τα εξής:

-Όλες οι νέες επιχειρήσεις που θα συσταθούν το 2016 θα υποχρεούνται για όλες τις συναλλαγές τους να χρησιμοποιούν χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες (εγκατάσταση μηχάνημα POS με επιδότηση από ΕΣΠΑ)

-Αρκετοί κλάδοι θα υποχρεωθούν από το 2016 να χρησιμοποιούν για όλες τις συναλλαγές τους με τους πολίτες κάρτες (γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, εταιρείες παροχής υπηρεσιών, εταιρείες με υλικά οικοδομών κλπ)

-Ένταξη κάποιων περιοχών της χώρας, αρχίζοντας με τουριστικές περιοχές

-Δημιουργία ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για χρέη προς ιδιώτες και τράπεζες.

-Κίνητρα στους φορολογούμενους (με τη συλλογή 2.000-3.000 ευρώ διαφόρων αποδείξεων μέσω καρτών ή αποδείξεις 500-600 ευρώ από ομάδες ψηλά στη λίστα φοροδιαφυγής θα δίνεται λαχνός και θα διενεργούνται κληρώσεις ακινήτων, νέα δώρα από τράπεζες, μείωση επιτοκίου χρήσης καρτών, αφορολόγητο 9.500 ευρώ που θα χτίζεται μέσω πιστωτικών καρτών, αναγνώριση ιατρικών δαπανών)

-Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τα συστήματα POS για να είναι άμεσα αξιοποιήσιμα τα στοιχεία.


 
Top