Στη φάκα της εφορίας αναμένεται να τεθούν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια τις ανέλεγκτες χρήσεις τους με τη διαδικασία της αυτοπεραίωσης.

Με νέα εγκύκλιό της προς τις εφορίες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ζητά να διεξαχθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν υπάρξει περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων και μη απόδοσης ΦΠΑ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, το δείγμα των ελέγχων θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 0,5% των δηλώσεων που είχαν υποβληθεί κατά τα έτη 2013 και 2014.

Η επιλογή του δείγματος θα πραγματοποιηθεί με συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, όπως το είδος της δραστηριότητας του κάθε ελεύθερου επαγγελματία.

Ειδικότερα, εκείνο που θα επιχειρηθεί να διαπιστωθεί από τους ελέγχους είναι εάν η δραστηριότητα του ελεύθερου επαγγελματία συνδέεται με τα επαγγέλματα που χαρακτηρίζονται από υψηλά ποσοστά παραβατικότητας ή εάν ο ελεύθερος επαγγελματίας έχει υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις στο παρελθόν.

Οι έλεγχοι δεν θα αφορούν μόνο στη φορολογία εισοδήματος, αλλά θα επεκταθούν και στις υποχρεώσεις του ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων.

Όπως ορίζει η εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ποσά φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ ή λοιπών φορολογιών που προκύπτουν από τις παραπάνω δηλώσεις και έχουν ήδη βεβαιωθεί ή βεβαιώνονται λόγω της υποβολής τους σύμφωνα με τις διατάξεις για την αυτοπεραίωση, συμψηφίζονται με τα αποτελέσματα βάσει των διενεργούμενων ελέγχων, επιστρεφόμενης της τυχόν αρνητικής διαφοράς.

Πηγή: news247
 
Top